Ирански дипломати в Албания са изгорили документи рано тази сутрин

...
Ирански дипломати в Албания са изгорили документи рано тази сутрин
Коментари Харесай

Изгонените ирански дипломати изгорили документи, преди да напуснат Албания

Ирански дипломати в Албания са изгорили документи рано тази заран - часове, преди да изоставен страната, откакто, обвинявайки Ислямската република в хакерска атака през юли, оповестява " Ройтерс ".

Във видеообръщение през вчерашния ден албанският министър-председател Еди Рама разгласи, че е наредил на иранските дипломати и чиновници да затворят посолството и да изоставен страната в границите на 24 часа.

Той уточни, че хакерската атака е " заплашвала да сковава публичните услуги, да изтрие цифрови системи и да блокира държавни архиви, да открадне електронната връзка в интранет на държавното управление и да провокира безпорядък и неустановеност в страната ".

Тази заран е бил видян мъж от иранското посолство да хвърля документи в ръждясал варел, до момента в който пламъците осветявали стените на триетажната постройка.
 Албания къса дипломатическите връзки с Иран поради хакерска атака
Албания къса дипломатическите връзки с Иран поради хакерска атака

Иранските дипломати би трябвало да изоставен страната до 24 часа

Вашингтон - най-близкият съдружник на Албания, също упрекна Иран за офанзивата и даде обещание да " предприеме по-нататъшни дейности, с цел да подведе Иран под отговорност за дейности, които заплашват сигурността на съдружник на Съединени американски щати ".

От своя страна, Техеран остро осъди решението на Тирана да прекъсне дипломатическите връзки, като дефинира като " неоснователни изказвания " претекстовете на Албания да предприеме този ход.

Албания и Иран са в обтегнати връзки от 2014 година, когато Албания одобри към 3000 членове на опозиционната група в заточение Народна организация на муджахидините на Иран, които бяха настанени в лагер покрай Дуръс.

Дни след хакерската атака албанските медии оповестиха, че хакери са разгласили персонални данни на членовете на опозицията, които са били съхранявани в държавния списък на Албания.
 Албания нае американска компания за киберсигурност
Албания нае американска компания за киберсигурност

Решението е на държавното управление в Тирана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР