Ирански дипломати изгориха документи рано сутринта, преди да напуснат страната,

...
Ирански дипломати изгориха документи рано сутринта, преди да напуснат страната,
Коментари Харесай

Ирански дипломати изгарят документи преди да напуснат Албания

Ирански дипломати изгориха документи рано сутринта, преди да изоставен страната, откакто Албания скъса дипломатическите си връзки с Иран, обвинявайки Ислямската република в хакерска атака през юли, съобщи БГНЕС.

В рядко видеообръщение в сряда министър-председателят на Албания Еди Рама съобщи, че е наредил на иранските дипломати и чиновници да затворят посолството и да изоставен страната в границите на 24 часа, заяви Ройтерс.

Рама съобщи, че хакерската атака от юли е " заплашила да сковава публичните услуги, да изтрие цифровите системи и да проникне в държавните архиви, да открадне държавната интранет електронна връзка и да провокира безпорядък и неустановеност в страната ".

Свидетел на организация Ройтерс е видял по какъв начин мъж от вътрешността на посолството хвърля документи в ръждясал варел, а пламъците осветяват стените на триетажното посолство.

Техеран изрично осъди решението на Тирана да скъса дипломатическите си връзки, като дефинира като " неоснователни изказвания " претекстовете на Албания за този ход.

Албания и Иран са в напрегнати връзки от 2014 година, когато Албания одобри към 3000 членове на опозиционната група в заточение " Народна муджахидинска организация на Иран ", известна и с името си на фарси " Муджахидин-е-Халк ", които се откриха в лагер покрай Дуръс, основното пристанище на страната.

Дни след хакерската атака медиите в Тирана оповестиха, че хакери са разгласили персонални данни на членове на опозицията, непокътнати в албанските държавни компютри, като персонални, обществени и осигурителни номера, имена и фотоси.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР