Иранската революционна гвардия (IRG) отдавна подкрепя както с финансова, така

...
Иранската революционна гвардия (IRG) отдавна подкрепя както с финансова, така
Коментари Харесай

Войната на Израел и Хамас: Би ли нападнал Израел Иран – и какви биха били рисковете в Близкия изток и извън него?

Иранската революционна армия (IRG) от дълго време поддържа както с финансова, по този начин и с военна помощ.

Но откакто прилежащите арабски страни стартират да признават, Иран може да ускори офанзивите, което може да аргументи „ безпорядък “ за по-широкия район и връзките със Запада.

Here Sky Новините преглеждат войната в сянка сред двете страни – и дали тя рискува да се трансформира в директен спор.

Какво се случва в Израел?

Защо има „ война в сянка “ сред Израел и Иран?

< p class= " sdc-article-related-stories__link-text " > Развяването на палестински байрак по английските улици „ може да не е законно “, предизвестява Суела Брейвърман

Преди Иранската гражданска война от 1979 година Израел и Иран бяха съдружници.

Но при новия ислямски режим Техеран зае мощна антиизраелска позиция, вместо това подкрепяйки групи като Хизбула и Хамас в опитите да го отстранен.

Тъй като нуклеарните качества на Иран са нараства през годините, Израел стартира да го преглежда като екзистенциална опасност.

В отговор Израел твърди, че стои зад убийството на редица ирански нуклеарни учени.

И още неотдавна през април 2021 година се смяташе, че е виновен за детонация в оборудване за обогатяване на уран в Натанц.

Изображение: Щети на нуклеарното оборудване в Натанц в Иран през 2020 година

Междувременно след отдръпването на Доналд Тръмп от 2015 година Иранска нуклеарна договорка, Техеран към този момент не лимитира обогатяването на уран и също се зае да възвърне оборудването в Натанц.

Това в допълнение ускори напрежението с Израел.

Геополитически Иран също се усеща под удар опасност да възстановява връзките с дълготрайните си противници Саудитска Арабия през март - единствено с цел да се съгласят саудитските водачи на мирни договаряния с Израел през последните месеци.

Би ли Израел непосредствено атакувал Иран?

Въпреки че този път Иран може да е употребявал Хамас, с цел да нападна Израел от Газа, Хизбула е тази, която би могла да въвлече двамата в директен спор, съгласно военния анализатор професор Майкъл Кларк.

„ Хизбула на процедура е въоръжено крило на иранските Революционната армия “, споделя той пред Sky News.

„ Така че, в случай че бъде замесен в сегашния спор оттатък границата с Ливан, Израел може да каже „ е, Иран стои зад всичко, тъй че ние “ ще ги нападне. "

Хизбула също е доста по-конвенционална въоръжени мощ от Хамас, прибавя той, което я прави „ доста по-голямо предизвикателство за Израел в дълготраен проект ".

Изображение: Войници на Хизбула на ливанско-израелската граница по-рано тази година

Прочетете повече:
Кой беше основният мозък зад офанзивата на Хамас?
Израел уголемява до 360 000 резервисти
Какви оръжия имат Хамас и Израел?

Израелска офанзива против Иран може да одобри две форми, споделя професор Кларк.

След случая в Натанц през 2021 година Израел може да аргументи спомагателни вреди на нуклеарните уреди на Иран. < /p>

Но по-вероятно ще нападна бази на IRG в целия район в страни като Сирия, Ливан и Ирак, споделя той.

Това може да докара до изстрелване на ракети на Хизбула през границата от Ливан - или провеждат сухопътна атака.

„ Те могат да стартират инвазия и да се опитат да завладяват северен Израел. Те няма да го задържат доста дълго, само че с многото свещени места, ситуирани там, това ще провокира безпорядък “, споделя професор Кларк.

Въпреки че нуклеарните оръжия са основна част от напрежението, Израел няма не ги употребяват против Иран заради близостта им един до различен - и по какъв начин това би компрометирало връзките със Запада, прибавя той.

Изображение: Палестинско знаме по улиците на иранската столица Техеран в понеделник

Какво би ли означавало това за Близкия изток и отвън него?

Предполагаемата поддръжка на Иран за нахлуването на Хамас е извънредно стратегическа.

Със Саудитска Арабия е на ръба да признае Израел и нормализирането на Споразуменията на Ейбрахам от 2020 година връзките сред Израел, Бахрейн, ОАЕ, Мароко и Судан, Иран почувства, че „ салдото на дипломацията в Близкия изток се обръща против тях “, споделя професор Кларк.

„ Иран получава въздействието си в района от анти-израелски “, прибавя той – само че с толкоз доста арабски страни, които облекчават връзките си с администрацията на господин Нетаняху, въздействието на Иран понижава. през 2020 година

Д-р Али Билгич, четец по интернационалните връзки и сигурност в университета Лафбъро, споделя, че потреблението на Хамас за нахлуване над Израел е метод за възобновяване на това въздействие.

„ Това ще даде на Иран средствата за утвърждавайки се като водачи в мюсюлманския свят - и бранители на палестинските права против израелския режим ", сподели той пред Sky News. „ Така че този спор ще се отрази доста добре на Иран. “

Но в случай че напрежението ескалира и Хизбула въвлече Израел в директна офанзива, западните съдружници ще бъдат задължени – както към този момент направиха против Хамас – също да влязат в спора.

„ Ако Близкият изток изпадне в безпорядък, това ще го трансформира в Запад против Иран, който Съединени американски щати ще се окажат водещи “, предизвестява професор Кларк.

И това би има съществени последствия за по-широката геополитика - защото Съединени американски щати и други страни ще би трябвало да отклонят военни и финансови запаси надалеч от Украйна.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР