Иран започна работа по инфраструктурата за изграждане на модерни центрофуги

...
Иран започна работа по инфраструктурата за изграждане на модерни центрофуги
Коментари Харесай

Иран строи модерни центрофуги за обогатяване на уран

Иран стартира работа по инфраструктурата за създаване на съвременни центрофуги за обогатяване на уран в нуклеарното оборудване в Натанз, само че ще продължи да съблюдава нуклеарното съглашение със международните сили, съобщи ръководителят на нуклеарната стратегия на Техеран Али Акбар Салехи, представен от Ройтерс.

В понеделник висшият водач на Иран аятолах Али Хаменей подреди да бъде квалифицирано увеличение на капаците за обогатяване на уран, в случай че нуклеарното съглашение от 2015 година се провали поради отдръпването на Съединени американски щати.

Решението на Вашингтон да напусне договорката с Иран сложи под въпрос способността на останалите пет международни сили (Германия, Франция, Англия, Китай и Русия) да запазят съглашението.

Според представител на Иранската организация за атомна сила, Техеран ще осведоми през днешния ден във Виена Международната организация за атомна сила (МААЕ), че е стартира развой по увеличение на своя потенциал за обогатяване на уран.

В конференция, излъчена по иранската държавна телевизия, Салехи съобщи, че създаването на инфраструктурата за създаване на съвременни центрофуги в Натанз върви бързо.

„ Ако напредвахме с обикновено движение, построяването на инфраструктурата щеше да отнеме шест или седем години, само че тя ще бъде подготвена в идващите седмици и месеци “, разясни Салехи.

Той добави, че Иран също по този начин е подобрил потенциала си за произвеждане на електрическа енергия в централата си в Натанз, която се намира на към 300 километра южно от столицата Техеран.

Салехи акцентира, че дейностите на Иран не са в нарушаване на нуклеарното съглашение, което докара до намаляване на икономическите и комерсиалните наказания против Техеран в подмяна на ограничение на нуклеарните действия на страната.

Сделката разрешава на Иран може да обогатява уран до към 3,6%, което е надалеч от необходимия за производство на атомно оръжие уран с непорочност 90%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР