Иран за първи път директно потвърди обвинението на международните инспектори,

...
Иран за първи път директно потвърди обвинението на международните инспектори,
Коментари Харесай

Иран обогати уран до 84%, приближава се все повече до ядрено оръжие

Иран за първи път непосредствено удостовери обвиняването на интернационалните инспектори, че е обогатил уран до 84% непорочност, което би доближило Ислямската република повече от всеки път до материал за оръжия, заяви Асошиейтед прес.

Признанието, което се появи в новинарски уеб страница, обвързван с най-високите етажи на иранската теокрация, възобновява натиска върху Запада да се заеме с програмата на Техеран, която беше лимитирана от нуклеарното съглашение от 2015 година, от което Америка едностранно се отдръпна през 2018 година, написа Българска телеграфна агенция.

Наскоро поелият още веднъж премиерския пост в Израел Бенямин Нетаняху заплашва да предприеме военни дейности, сходни на тези, когато преди Израел е бомбардирал обекти от нуклеарните стратегии на Ирак и Сирия. Но до момента в който при тези офанзиви не избухна война, в този момент Иран разполага с боеприпас от балистични ракети, безпилотни самолети и други оръжия, които Техеран и неговите съдружници към този момент са употребявали в района, разяснява АП.

Признанието пристигна от „ Нур нюз “ (Nour News), уеб страница, обвързван с Висшия съвет за национална сигурност на Иран, следен от висшия водач аятолах Али Хаменей. Коментарите на „ Нур нюз “ пристигнаха след дни на комплицирани мнения от страна на Иран, които не признаваха непосредствено обвиняването на инспекторите от Международната организация за атомна сила, че Техеран е обогатил до 84 %.

В неделя организация Блумбърг първа заяви, че инспекторите са разкрили частици уран, обогатени до 84%. МААЕ не отхвърли информацията, като съобщи единствено, че " МААЕ разисква с Иран резултатите от последните действия на организацията по инспекция ".

МААЕ не отговори незабавно на молбата за коментар по отношение на обявата в „ Нур нюз “, показва АП.

Не стана ясно незабавно къде е било осъществено обогатяването на уран до 84 % непорочност, макар че МААЕ съобщи, че е разкрила две каскади от усъвършенствани центрофуги IR-6 в иранския под земята обект Фордо, " свързани по метод, който доста се разграничава от метода на работа, заявен от Иран пред организацията през ноември предходната година ".

Известно е, че Иран обогатява уран във Фордо до 60 % непорочност - равнище, за което специалистите по неразпространение на оръжия към този момент настояват, че няма гражданска приложимост за Техеран.

Оръжейният уран се обогатява до 90 %. Въпреки че генералният шеф на МААЕ предизвести, че Иран към този момент разполага с задоволително уран, с цел да създаде " няколко " нуклеарни бомби, в случай че реши, евентуално ще са му нужни още месеци, с цел да сътвори оръжие и вероятно да го миниатюризира, с цел да го сложи на ракета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР