Иран ще се върне към преговорите за възобновяване на Съвместния

...
Иран ще се върне към преговорите за възобновяване на Съвместния
Коментари Харесай

Иран посочи условието си за продължаване на преговорите със САЩ по ядрената сделка

Иран ще се върне към договарянията за обновяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние, когато получи гаранции от Съединени американски щати за икономическите изгоди от тази стъпка.

Това съобщи непрекъснатият представител на Иран в Организация на обединените нации Маджид Тахт-Раванчи.

" От април 2021 година насам Иран води добросъвестни договаряния с другите страни за обновяване на цялостното осъществяване на съглашението. Постигането на тази цел се забави, защото Съединени американски щати към момента не са решили да дадат гаранции , че Иран ще получи икономическите изгоди, обещани от съглашението ", сподели той.
 Иран не цели бърза нуклеарна договорка
Иран не цели бърза нуклеарна договорка

След настояванията на Запада, че времето изтича

Той съобщи, че щом Съединени американски щати " вземат вярното решение ", Иран ще възобнови цялостното осъществяване на ограниченията, свързани с нуклеарната стратегия, според съглашението от 2015 година

През 2015 година Иран, Съединени американски щати, Русия, Франция, Обединеното кралство, Германия и Китай подписаха Съвместния изчерпателен проект за деяние. Държавите - страни по договорката, се споразумяха да не постановат наказания на Техеран в подмяна на отхвърли му да създава нуклеарни оръжия, ограничение на степента на обогатяване на уран и достъп на инспекторите на МААЕ до иранските нуклеарни уреди.

Вашингтон се отдръпна от договорката през 2018 година по време на президентството на Доналд Тръмп, базирайки се на нарушаването на съглашението от страна на Техеран. В отговор Иран обогати уран над позволеното равнище.

През есента на 2021 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи готовността си да се върне към съблюдаване на изискванията на нуклеарното съглашение, в случай че Иран предприеме сходни стъпки.
 Русия: Все по-близо сме до възобновяване на иранската нуклеарна договорка
Русия: Все по-близо сме до възобновяване на иранската нуклеарна договорка

Документът може да бъде финализиран до дни

Разговорите се организираха в Доха в края на юни . Американската страна беше показана от специфичния делегат Робърт Мали, а иранската - от заместник-министъра на външните работи Али Багери Кани. Енрике Мора, политически шеф на Службата за външна активност на Европейски Съюз, изпълняваше функционалностите на координатор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР