Иран съобщи през уикенда, че е постигнал нов технически напредък

...
Иран съобщи през уикенда, че е постигнал нов технически напредък
Коментари Харесай

Иран заяви, че е постигнал нов напредък в обогатяването на уран

Иран заяви през уикенда, че е постигнал нов механически прогрес в обогатяването на уран, продължавайки да развива нуклеарната си стратегия, до момента в който договарянията за възобновяване на нуклеарната договорка от 2015 година остават блокирани, съобщи Франс прес.

Според отчет на Международната организация за атомна сила (МААЕ) до страните членки Ислямската република е почнала да зарежда каскадата от усъвършенствани центрофуги в завода си във Фордо, осъвременен неотдавна за по-ефективна работа.

Това техническо усъвършенстване дава опция " по-­лесно да се трансформира конфигурацията на каскадата " и бързо да се минава от едно на друго равнище на обогатяване, изясни МААЕ в предходен отчет през май.

Подземният цех е ситуиран на към 180 км южно от Техеран.

В началото на януари 2021 година Иран съобщи, че е задействал в този обект развой за произвеждане на уран, обогатен до 20 % - над нивото от 3,67 %, несъмнено от нуклеарното съглашение. Месеци по-късно страната мина невиждания предел от 60 %, доближавайки се до обогатяване от 90 на 100, належащо за изработката на бомба. Техеран обаче отхвърля да има такова желание.

МААЕ е натоварена да следи осъществяването на поетите от Иран задължения по нуклеарната договорка с великите сили от 2015 година, само че след отдръпването на Съединени американски щати от нея през 2018 година и подновяването на глобите Техеран последователно отхвърли своите отговорности.

Преговорите са в мъртва точка, а МААЕ от ден на ден работи слепешком, защото през юни Иран изключи 27 камери за наблюдаване на процесите.

Проблемът ще бъде измежду тематиките, наранени в идните договаряния на Джо Байдън, който отпътува във вторник за Израел, а в петък ще бъде на посещаване в Саудитска Арабия.

" Моето държавно управление ще продължи да усилва дипломатическия и икономическия напън, до момента в който Иран не се приготви още веднъж да съблюдава съглашението, също както съм подготвен да направя аз ", писа президентът на Съединени американски щати през вчерашния ден в публикация за в. " Вашингтон пост ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР