Иран премахна своята морална полиция след повече от два месеца

...
Иран премахна своята морална полиция след повече от два месеца
Коментари Харесай

След 2 месеца протести: Иран разпуска моралната полиция

Иран отстрани своята морална полиция след повече от два месеца на митинги, провокирани от ареста на Махса Амини за хипотетично нарушение на прецизния женски дрескод в страната, оповестиха локалните медии. Водени от дамите митинги заляха Иран, откакто 22-годишната иранка от кюрдски генезис умря на 16 септември, три дни след ареста й в Техеран от моралната полиция, предава БГНЕС.

„ Моралната полиция няма нищо общо със правосъдната система “ и е отстранена, сподели основният прокурор Мохамад Джафар Монтазери, представен от осведомителната организация ИСНА. Неговият коментар пристигна на религиозна конференция, където той отговори на участник, който попита " за какво моралната полиция се закрива ".

Моралната полиция, известна публично като Gasht-e Ershad или " Насочващ патрул ", бе основана от твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад, с цел да " популяризира културата на невзискателност и на хиджаба ", изискващи наложителното покриване на главата на дамите. Отрядите започнаха да патрулират през 2006 година

Съобщението за тяхното унищожаване пристигна ден, откакто Монтазери сподели, че " и Народното събрание, и правосъдната система работят ” (по въпроса) дали законът, изискващ дамите да покриват главите си, би трябвало да бъде изменен. В събота президентът Ебрахим Раиси съобщи в телевизионни мнения, че републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно укрепени, „ само че има способи за използване на конституцията, които могат да бъдат гъвкави “. Хиджабът стана наложителен четири години след революцията от 1979 година, която смъкна подкрепяната от Съединени американски щати монархия и сътвори Ислямска република Иран. Служителите на моралната полиция в началото издадоха предизвестия, преди да стартират да репресират и арестуват дами преди 15 години. Патрулите нормално се състоят от мъже в зелени униформи и дами, облечени в черни чадри - облекла, които покриват главите и горната част на телата им. Ролята на полицията е еволюирала, само че постоянно е била спорна даже измежду претендентите за президентския пост.

Нормите за облекло последователно се трансформираха, изключително при някогашния сдържан президент Хасан Рухани, когато стана всекидневно да се виждат дами в тесни дънки и с необятни, цветни забрадки. Но през юли тази година неговият правоприемник, ултраконсервативният Раизи, прикани за активизиране на " всички държавни институции за използване на закона за забрадките ". Раиси по това време упрекна, че " враговете на Иран и исляма са се насочили към културните и религиозни полезности на обществото посредством разпространяване на корупция ".

Въпреки това доста дами не престават да нарушават разпоредбите, те оставяха забрадките да се плъзгат по раменете им или носиха тесни панталони, изключително в огромните градове.

Саудитска Арабия, районният противник на Иран, също използваше моралната полиция, с цел да наложи разпоредбите за обличане на дамите и други правила на държание. Но след 2016 година насам тя бе отстранена, поради устрема на сунитското мюсюлманско кралство да се отърси от суровия си имидж. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР