Иран планира да промени наказанията си за нарушаване на закона

...
Иран планира да промени наказанията си за нарушаване на закона
Коментари Харесай

Иран планира да промени наказанията си за носенето на забрадки


Иран възнамерява да промени наказванията си за нарушение на закона за носенето на забрадки, заяви ДПА, като се базира на иранския вестник „ Шарг “. Планираната смяна не значи, че ще има промени в ислямските правила за облеклото, отбелязва вестника.

Въпреки това, в случай че жена наруши разпоредбите за носенето на кърпа, промяната ще ѝ даде опция да избегнат наказване, в случай че това е първото ѝ нарушаване и подпише документално увещание, че то няма да се повтори. Ако тя е нарушила неколкократно разпоредбите и не пожелае да подпише уверението, може да сте стигне до редица наказания.

Според вестника в промяната се плануват санкции, свързани с общественополезен труд, курсове за превъзпитание, възбрана за овакантяване на страната, възпрепятстване за наемане на работа и санкции.

Авторът на публикацията обаче счита, че законът няма да откри мощна социална поддръжка.

Повече от три месеца иранците стачкуват против репресивните политики на Техеран. Повод за митингите бе гибелта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини. Тя умря в средата на септември, откакто бе задържана от нравствената полиция за това, че не носела вярно забрадката си. Амини се трансформира в знак на вълната от митинги, които хвърлиха Техеран в най-тежката политическа рецесия от десетилетия насам.

Според вестника в промяната не се загатва нищо за промени в нравствената полиция. От месеци чиновниците на печално известната иранска нравствена полиция, която наблюдават за съблюдаване на ислямския метод на обличане, са съвсем изчезнали от улиците на страната, а доста от дамите в огромните градове към този момент не носят забрадки, отбелязва ДПА.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР