Иран планира да ограничи обхвата на балистичните ракети, които предава

...
Иран планира да ограничи обхвата на балистичните ракети, които предава
Коментари Харесай

Иран иска да модифицира и прехвърли балистични ракети на Русия, заобикаляйки санкциите

Иран възнамерява да ограничи обсега на балистичните ракети, които предава Русия за удари по украинска територия, с цел да заобиколи рестриктивните мерки на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и да предотврати по-нататъшни тежки санкции против страната, оповестява американското издание Axios , цитирайки четирима високопоставени израелски чиновници, както и отчети на разузнаването.

" Доставките на ирански балистични ракети за Русия може да нарушат резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и да задействат механизма за " връщане обратно “, т.е. обновяване на глобите на Организация на обединените нации против Иран “, се споделя в публикацията.

Подобна обстановка би станала проблематична както за Иран, по този начин и за Русия, която е непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

В същото време се обръща внимание на обстоятелството, че на 3 декември заместник-министърът на защитата на Руската федерация Александър Фомин посети Техеран с военна делегация. Той се срещна с началника на Генералния щаб на иранските въоръжени сили и взе присъединяване в съвещание на взаимната комисия за военно съдействие.

По предварителна информация страните са постигнали съглашение за усилване на военното съдействие. След това Вашингтон разгласи, че Техеран обмисля продажбата на стотици балистични ракети на Москва, както и основаването на взаимна линия за произвеждане на дронове камикадзе в Русия. В същото време Русия се стреми да си сътрудничи с Иран за прехвърлянето на лични военни технологии, в това число хеликоптери, системи за противовъздушна защита и самолети Су-35.

Съгласно Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 2015 година никоя страна няма право да трансферира или приема от Иран балистични ракети и безпилотни летателни апарати, които имат обсег над 300 километра, както и потребен товар над 500 кг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР