Иран отхвърли безпочвените обвинения от страна на новия държавен секретар

...
Иран отхвърли безпочвените обвинения от страна на новия държавен секретар
Коментари Харесай

Иран скастри Помпео, обвиненията му били безпочвени

Иран отхвърли " безпочвените " обвинявания от страна на новия държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, който жигосах Техеран поради неговата " упоритост да господства в Близкия изток ", оповестява " Франс прес ".

Попмео разкритикува остро Техеран по време на бърза обиколка на съдружниците на Съединени американски щати в Близкия изток, преди значимото решение на Белия дом дали да се откаже от историческото нуклеарно съглашение, подписано през 2015 година с Иран.

Говорейки по време на визитата си в най-големия съперник на Иран и основен американски съдружник Саудитска Арабия единствено няколко дни след встъпването си в служба, Помпео упрекна Техеран за дестабилизирането на Близкия изток посредством поддръжката си за президента на Сирия Башар Асад и за бунтовниците в Йемен.

" Коментарите на държавния секретар на Съединени американски щати по отношение на наличието и ролята на Ислямска република Иран в някои страни в района са повтаряне на неуместни и безпочвени обвинявания ", разяснява представителят на иранското външно министерство.

Присъствието на Иран в Сирия и Ирак е в отговор на настояванията на държавните управления на двете страни и е част от " битката против тероризма в района ", добави той.

" Това подкрепяне ще продължи, до момента в който тези държавни управления се нуждаят от помощ в тази битка ", посочи още представителят.

Той също по този начин повторил предходните изказвания на иранското държавно управление, в които се отхвърлят обвиняванията на Саудитска Арабия и Съединени американски щати, че Иран доставя оръжия на бунтовниците хуси в Йемен, които са подкрепяни от Техеран.

Такива обвинявания са " подправен проблем, основан само за отклонение на вниманието на интернационалното публично мнение от зверствата, осъществени от Саудитска Арабия при нейните ежедневни офанзиви " в Йемен, акцентира представителят.

Доминираният от шиитския ислям Иран и сунитска Саудитска Арабия, които прекъснаха дипломатическите си връзки през януари 2016 година, са вкопчени в битка за въздействие в района и поддържат противникови страни в Ливан, Сирия и Йемен.

Техеран изпрати " военни съветници " и хиляди ирански и афганистански " доброволци " да се бият в Сирия и Ирак. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР