Иран отдавна подозира възможна ескалация на конфликта между Армения и

...
Иран отдавна подозира възможна ескалация на конфликта между Армения и
Коментари Харесай

Горещ анализ: Така започват световните войни

Иран от дълго време подозира допустима ескалация на спора сред Армения и Азербайджан. Следователно Техеран държи войски на границата с тези страни от шест месеца, счита политологът Карине Геворкян.

Според нея рухването на ракети на територията на Иран е “казус бели”, от който може да стартира международна война. Това написа анализаторът Алексей Атреянов.

Вижте останала част от разбора:
По-рано губернаторът на иранската провинция Източен Азербайджан Али Амири Рада, заяви, че две ракети са паднали на територията на Иран. При тези произшествия няма жертви, само че един от снарядите е развалил земеделска земя. Предполага се, че оръжието е принадлежало на Азербайджан, който го е употребявал при спора с Армения в Нагорни Карабах. Сега военните работят на място.
Както означи Карине Геворкян, политолог, иранка и редактор на политическия отдел на списание „ Восток “, невероятно е да се каже недвусмислено, че това са азербайджански ракети. Така обаче настояват множеството източници. Тя счита, че спорът в Карабах може да се трансформира в основа за макрорегионална борба.

Ролята на Анкара

Политологът твърди, че Турция още в този момент изпраща елитни специфични сили, които да оказват помощ на Азербайджан по отношение на „ несполучливия блицкриг “. Освен това Анкара и Баку неотдавна организират взаимни военни учения с извънредно висока прецизност. През май към 10 хиляди души бяха включени в маневрите. Като се има поради, че по предписание цяла Европа за взаимно военно образование на НАТО употребява не повече от 20 000 души.

"От този брой и по какъв начин се подготвяха стана ясно, че се приготвя съществено нахлуване. В експертните кръгове споделих, че в случай че политическите сили не спрат това, тогава в края на септември/началото на октомври ще бъде допустимо обновяване и започване на съществени военни дейности. Още повече, че след последните учения, които бяха напълно неотдавна, турците оставиха цялата си военна техника. Сега са включени турските самолети F-16. Турция взе участие в този спор и това е доста сериозен проблем ", споделя Геворкян.

Експертът е уверен, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган усеща поддръжката на съдружниците от НАТО, които се интересуват от основаването на проблеми на съветската и иранската граница. Това, съгласно нея, се загатва от полетите на самолетите на Алианса в региона на Крим.

Casus belli

Фактът, че ракети паднаха и експлодираха на територията на Иран, политологът счита за алегоричен. Тя означи, че Иран е изтеглил войските си до границата с Турция и Азербайджан, когато те започнаха да организират взаимни учения. С други думи, Техеран от дълго време подозира нещо за иден спор, счита Карине Геворкян. Тя обърна внимание на обстоятелството, че реакцията на Тел Авив е забавна в тази обстановка.

"В този случай Израел няма да изрази и не изрази никакво отвращение от обстоятелството, че ракети ще избухнат на територията на Иран. Въпреки че това е цялостно безсрамие! Те се бият наоколо, а ракетите падат през границата към вас. Всъщност това е “казус бели”. Така стартират международните войни ", означи политологът.

Експертът има вяра, че спорът ще продължи да се ускорява. Според нея сега се организира интернационализация на този спор и една от основните фигури е Турция, изпратила войски. Въпреки това, имаше леко мъртвило в боевете през нощта и Азербайджан не съумя да поеме контрола над пътя, свързващ Карабах с Армения.

"Въпреки изказванията на държавните глави на Турция и Азербайджан, ще отбележа, че турските медии, излъчвайки и показвайки карти на района, рисуват Нахичеван с цвета на своята страна, т.е. с турския цвят. Президентът Илхам Алиев нямаше интерес от възобновяването на спора. Това е сериозен напън върху него. Не го избавям от отговорност, просто споделям, че е бил приклещен в ъгъла ", заключи политологът.

Нагорни Карабах не е оспорвана територия “

Боевете в Нагорни Карабах са резултат от контранастъпление на Азербайджан, който се бори за освобождението на своите територии, които са били част от републиката по време на Съветския съюз, на собствен ред разяснява азербайджанският публицист Фарид Акберов.

"Нагорни Карабах не е оспорвана територия. Това е територията на Азербайджан. И исторически, и публично приета от целия свят, в това число Армения. Армения е окупирала освен Нагорни Карабах, за който Ереван претендира, само че и 7 района към него, за които Армения сякаш не претендира, само че тя няма да се откаже елементарно след всичките тези години “, сподели специалистът.

Той означи, че военните дейности в този момент се водят не на територията на Армения, а на тези земи, които Ереван завладява преди към 30 години, лишавайки Азербайджан от 20% от неговата територия. Затова Баку води освободителна война за окупираните територии, акцентира Фарид Акберов.

Журналистът упреква и Никол Пашинян за спора, поради който, съгласно него, процесът на договаряния за статута на Нагорни Карабах е на практика замразен. В същото време Азербайджан постоянно се е застъпвал за спокойно споразумяване на обстановката, което опонира на думите на арменския министър председател.

"Зачестилите обстрели на цивилни, живеещи на фронтовата линия, единствено трансферираха спора от отчасти замразен към незамразен. Последната капка в търпението на формален Баку беше обстрелването на цивилни лица на фронтовата зона на Азербайджан през вчерашния ден сутринта. Всичко стартира по този начин ", сподели Фарид Акберов.

По-рано ръководителят на външнополитическия отдел на администрацията на азербайджанския президент Хикмет Хаджиев съобщи, че Турция единствено оказва политическа поддръжка на страната му като братска. В същото време Баку не се нуждае от друга помощ от трети страни.

Влошаването на спора настъпи сутринта на 27 септември. Прессекретарят на президента на непризнатата република Нагорни Карабах Вахрам Погосян съобщи във “Фейсбук”, че Азербайджан е обстрелвал град Степанакерт и други обитаеми места. Според него нападението е умъртвило жена и дете.

На собствен ред азербайджанското министерство на защитата съобщи, че към 6:00 часа московско време арменските войски са стреляли по няколко обитаеми места по границата на двете страни от миномети и артилерия, което също е довело до жертви измежду мирното население.

Тези села са ситуирани в региони, които не се управляват от Баку. В Ереван твърдят, че зад ударите стои Азербайджан, който пръв нанесе удар по цялата граница с Карабах.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР