Иран напълно ще спазва ядреното споразумение от 2015 г., ако

...
Иран напълно ще спазва ядреното споразумение от 2015 г., ако
Коментари Харесай

Иран: Може да проявим добра воля, ако САЩ...

Иран изцяло ще съблюдава нуклеарното съглашение от 2015 година, в случай че Съединени американски щати и Европа извършват първичните си задължения, сподели през днешния ден иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, представен от Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп се изтегли от съглашението през 2018 година, само че новоизбраният президент Джо Байдън споделя, че още веднъж ще се причисли към договорката, в случай че първо Иран възобнови прецизното ѝ съблюдаване, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Зариф сподели по видеовръзка на конференция в Рим, че съглашението, известно като Съвместен изчерпателен проект за деяние (СВПД), не може да бъде предоговорено, само че може да бъде съживено.

" Съединени американски щати имат задължения. Те не са в състояние да слагат условия ", съобщи той.

Иранският Съвет на пазителите утвърди през вчерашния ден закон, задължаващ държавното управление да спре инспекциите на Организация на обединените нации в ирански нуклеарни обекти и да усили обогатяването на уран над рестриктивните мерки, избрани според нуклеарното съглашение, в случай че глобите против Иран не бъдат смекчени до два месеца.

Зариф сподели, че държавното управление ще извърши закона, въпреки да не го харесва.

" Това обаче не е необратимо ", съобщи той. " Европейците и Съединени американски щати могат още веднъж да се преценяват със СВПД и освен че този закон няма да бъде изпълнен, само че в действителност подхванатите от нас дейности... ще бъдат анулирани. Ние ще се върнем към цялостно съблюдаване ", сподели министърът.

По думите му наложените от държавното управление на Тръмп стопански наказания са коствали 250 милиарда $ на иранците и са създали невероятно пазаруването на медикаменти и ваксини, нужни за битката с ковид, засегнал изключително тежко Иран.

" Това е закононарушение против човечеството ", сподели Зариф и добави, че американските наказания не разрешават на европейски компании да вършат бизнес в Иран, разбивайки очакванията за доста разгръщане на търговията след подписването на съглашението от 2015 година

" Европейците споделят, че изцяло съблюдават (сделката), само че това просто не е по този начин... Не виждаме никакви европейски компании в Иран, не виждаме никоя европейска страна да купува нефт от Иран, не виждаме никакви европейски банки да ни пращат нашите пари ", съобщи той.

Министърът сподели, че се надява прилежащите арабски страни, някои от които в последно време подписаха съглашения с основния ирански зложелател Израел, да се стремят към разговор с Техеран, откакто завърши ръководството на Тръмп.

" Ние сме техни съседи. Ще бъдем дружно в този район. Не имам вяра, че те желаят да разрешат на Израел да донесе борбата при Иран ", сподели Зариф.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР