Иран издаде първа смъртна присъда на лице, обвинено в участие

...
Иран издаде първа смъртна присъда на лице, обвинено в участие
Коментари Харесай

Иран издаде първа смъртна присъда на участник в протестите, разтърсващи страната

Иран издаде първа смъртна присъда на разположение, упрекнато в присъединяване в " протестите ", които раздрусват страната през последните два месеца, заяви правосъдната власт, представена от Франс прес.

Не се дава информация за самоличността или възрастта на наказания.

Според присъдата, произнесена от съда в Техеран, лицето е прието за отговорно в това, че е " зложелател на Аллах и в корупция на земята ", както и в " подпалване на държавна постройка, нарушение на публичния ред, събиране и скрит план за осъществяване на закононарушение против националната сигурност ", съгласно организацията на правосъдната власт Мизан.

Друг съд в столицата осъди петима души на 5 до 10 години затвор за " събиране и скрит план за осъществяване на закононарушения против националната сигурност и нарушение на публичния ред ".

Присъдите са произнесени от първоинстанционни съдилища и затова наказаните могат да апелират, отбелязва организацията.

След гибелта на 16 септември на Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, задържана три дни по-рано от нравствената полиция за нарушение на строгите правила за женското облекло в Ислямската република, в Иран се надигна вълна от митинги.

По данни на иранската правосъдна система през последните два месеца са повдигнати обвинявания на повече от 2000 души, половината от които в Тихейран. Махмуд Амири-Могаддам, шеф на основаната в Норвегия неправителствена организация " Права на индивида в Иран " (IHR) заяви, че минимум 20 души са упрекнати в осъществяване на закононарушение, за което се планува смъртно наказване.

" Много сме обезпокоени от концепцията, че изтезания могат да бъдат осъществени небрежно ", добави той и прикани интернационалната общественост " да предизвести уверено иранските управляващи, че използването на смъртно наказване по отношение на протестиращи е недопустимо и ще има последици ".

Неотдавна болшинството от 290-те ирански депутати приканиха правосъдната власт да приложи закона на талиона по отношение на " мохаребите " (враговете на Аллах), визирайки участниците в митингите, които раздрусват страната и които Техеран дефинира като протести, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР