Иран арестува две известни актриси, които изразиха солидарност с протестното

...
Иран арестува две известни актриси, които изразиха солидарност с протестното
Коментари Харесай

Иран арестува актриси заради публичната им подкрепа за протестите

Иран арестува две известни актриси, които показаха взаимност с протестното придвижване и обществено свалиха забрадките си като явна демонстрация на непокорство на режима, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на държавни медии в ислямската република.

Хенгамех Газиани и Катаюн Риахи бяха арестувани, откакто бяха призовани от прокурори в резултат поради " провокативните " им постове в обществените медии и медийната им интензивност, съобщи държавната организация ИРНА.

Клерикалното управление на Иран беше разтърсено от водени от дами демонстрации, продължаващи към този момент над два месеца, провокирани от гибелта в ареста на Махса Амини, 22-годишна жена от кюрдски генезис, която беше арестувана от моралната полиция в Техеран през септември.

Властите в ислямската република дефинират митингите като " протести " и упрекват западните съперници на страната, че ги разпалват.

Газиани, изтъкната критичка на потушаването на митингите, беше задържана за подстрекаване и поддръжка за  " протести " и за другарство с опозиционни медии, съобщи ИРНА.

52-годишната кино звезда към този момент беше съобщила, че е била призована от правосъдието и по-късно беше разгласила видео в Инстаграм по какъв начин сваля задължителния хиджаб.

" Може би това ще бъде моят финален пост ", написа тя в обществената мрежа в събота.  " Оттук нататък, каквото и да се случи с мене, знайте че, както постоянно, аз съм с иранския народ до последния си мирис. "

Видеото, което наподобява е било снимано на комерсиална улица, демонстрира Газиани гологлава да се обръща безмълвно към камерата и по-късно да се обръща, връзвайки косата си на опашка.

Famous Iranian actress Hengameh Ghaziani has been arrested, state media said.
She`d earlier removed her hijab and said, " This might be my last (Instagram) post. From this moment on, whatever happens to me, know that as always, I am with Iranian people until my last breath. "
— Iran International English (@IranIntl_En)

В постинг предходната седмица тя назова държавното управление на Иран " детеубиец " и го упрекна в " убийството " на над 50 деца.

Риахи е била задържана по-късно в границите на същото следствие, съобщи ИРНА.

Актрисата, която е на 60 години, е играла в ред наградени филми и е известна също с благотворителната си активност. През септември тя е дала изявление за основания в Лондон тв канал " Иран интернешънъл ТВ " - медия ненавиждана от режима, без да носи хиджаб.

Тя беше изразила взаимност с митингите, които се разпространиха в цялостен Иран след гибелта на Махса Амини и се беше противопоставила на наложителното носене на хиджаб от дамите.

Според убесайта на иранското правораздаване " Мизан онлайн " (Mizan Online) Газиани е измежду осем души, които са били призовани от прокурори поради " провокативни " материали, поместени в обществените медии.

Осмината включват също Яхия Голмохамади, треньор на техеранския футболен тим " Персеполис " ФК (Persepolis FC), който остро беше подлагал на критика играчите от иранския народен тим, за това че не са " довели гласа на потиснатия народ до ушите на управляващите ".

Коментарът му беше оповестен, откакто предходната седмица националният футболен тим се срещна с президента Ебрахим Раиси, преди да се появи на Световното състезание, което стартира в Катар в неделя. 

" Мизан " заяви, че и други известни артисти, в това число Митра Хаджар и Баран Косари също са били призовани.

По-рано този месец Таранех Алидоости, една от най-известните актриси, останали в Иран, помести в обществените медии своя фотография без наложителната кърпа.

Алидоости обеща да остане в родината си " непременно ", да спре да работи и вместо това да оказва помощ на фамилиите на убитите или задържаните при потушаването на митингите.

Иранските кинозвезди бяха под напън даже преди началото на митингите, избухнали след гибелта на Амини.

Наградените режисьори Мохамад Расулоф и Джафар Панахи остават в ареста, откакто бяха арестувани по-рано тази година.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР