Иракският премиер Хайдер ал Абади Иракската армия завърши операцията си

...
Иракският премиер Хайдер ал Абади Иракската армия завърши операцията си
Коментари Харесай

Иракската армия завърши операцията по връщане на контролираните от кюрдите райони


Иракският министър председател Хайдер ал Абади

Иракската войска приключи интервенцията си по връщане на територии, следени от кюрдските милиции пешмерга, и разгласи, че тя е предходна сполучливо, съобщи Франс прес.

Акцията в Северен Ирак продължи две денонощия. Командването на интервенцията заяви в официално съобщение, че иракските държавни сили са открили надзор над противоречивите зони в три провинции, които изгубиха преди три години.

Тези територии бяха завладяни от джихадистката формация " Ислямска страна " през 2014 година, а след това отвоювани от нея от кюрдските милиции. През последните 48 часа пешмергите предадоха на централните иракски управляващи тези зони в провинциите Киркук, Нинава и Дияла.

Операцията бе подхваната, откакто на 25 септември в кюрдския самостоятелен район в Северен Ирак бе проведен референдум за самостоятелност, разгласен от федералното държавно управление за противоконституционен. Огромното болшинство от участниците в допитването, 92 %, предстоящо се оповестиха за преобразяване на Иракски Кюрдистан в самостоятелна страна.

Иракският министър председател Хайдер ал Абади изиска референдумът да бъде анулиран, само че апелът му бе отритнат от кюрдския районен водач Масуд Барзани. Това провокира намесата на иракските държавни сили, които превзеха петролните залежи в противоречивите зони и по този начин лишиха Иракски Кюрдистан от основни запаси.

Иракският министър председател съобщи във вторник, че референдумът за самостоятелност " към този момент е минало ", и прикани за разговор с кюрдите. Той желае " национално партньорство с основа конституцията ". Според нея трите най-северни провинции на Ирак са обособени като самостоятелен район под кюрдско ръководство. В изявлението си иракският министър председател съобщи още, че няма да стартира революция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР