Иракската военновъздушна база Харир, в която са разположени американски и

...
Иракската военновъздушна база Харир, в която са разположени американски и
Коментари Харесай

Атакуваха с дрон американска база в Ирак

Иракската военновъздушна база Харир, в която са ситуирани американски и интернационалните сили, е била атакувана от въоръжен дрон, заяви службата за битка с тероризма на Иракски Кюрдистан, представена от Ройтерс.

В изказването не се прецизира дали нападението е предизвикало жертви или материални вреди.

Американските военни благодариха на иракската полиция за това, че на 3 януари е разкрила крилата ракета, която съгласно американски чиновник е била ориентирана към американските войски в страната.

" Коалицията прави оценка напъните на законните сили за сигурност в Ирак за напъните им да предотвратят бъдещи офанзиви ", съобщи Централното командване на Съединени американски щати в обява в " Екс ".

Похвалата пристигна в миг, когато кабинетът на иракския министър-председател Мохамед Шия ас Судани разгласи, че образува комитет, който да се приготви за закриване на задачата на водената от Съединени американски щати интернационална коалиция в страната след американския удар против водач на милиция, упрекван за набези против американски войски, напомня Ройтерс.

Ас Судани " удостовери (твърдата си) позиция да се постави завършек на съществуването на интернационалната коалиция, защото оправданието за нейното битие е завършило ". " Диалог, извършен посредством " двустранен комитет, би трябвало да дефинира изискванията за преустановяване на това наличие ", добави иракският министър председател, съгласно изказване на неговия кабинет, представено от Франс прес.

Той е направил това изявление по време на поклонение в памет на Касем Солеймани, някогашния проектант на иранските военни интервенции в Близкия изток, който беше погубен от удар на американски дрон в Багдад през януари 2020 година

Правителството на Шия ас Судани е подкрепяно от партии, близки до Иран. През последните седмици то към този момент алармира за желанието си задграничните войски, ситуирани в Ирак, да изоставен страната. Новото изказване обаче беше направено на фона на възходящо напрежение, в миг, когато Ирак е обиден от последствията от спора сред Израел и палестинското придвижване " Хамас ", отбелязва Агенция Франс Прес. Вчера пълководец и различен член на придвижването " Ал Нуджаба ", което е част от обединението на проиранските фракции " Хашд аш Шааби ", бяха убити при удар на американски дрон в центъра на Багдад. Вашингтон дефинира това като " дейности при самоотбрана ", само че иракското държавно управление го възприе като " експанзия " от страна на интернационалната коалиция.

Войските на Съединени американски щати и интернационалната коалиция, ситуирани в Ирак от 2014 година, с цел да се борят с групировката " Ислямска страна ", са обект на съвсем ежедневни набези в Ирак и Сирия от началото на спора сред Израел и " Хамас " в Газа през октомври, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР