Иракската телевизия показа кадри от доставката на произвеждания в България

...
Иракската телевизия показа кадри от доставката на произвеждания в България
Коментари Харесай

Иракската телевизия: Получихме танкове за 245 милиона долара от България

Иракската телевизия сподели фрагменти от доставката на създавания в България танк Т-72М2

Иракското министерство на защитата е получило от България танкове Т-72 и машини на бойната пехота БМП-1 като част от напъните за рационализация и по-ефикасна битка с тероризма, съобщи Дневник.

Това разгласи иракското министерство на защитата. Продавачът, който се удостоверява и от иракските институции, е някогашен съучастник на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

The Shephard News, платформа за бизнес осведомителни услуги в отбранителния бранш, съобщава, че новината е от 14 февуари, но клип на министерството, оповестен в иракски медии 11-и, сочи по-ранна доставка.

Информацията на Shephard Defence Insight е, че поръчката е по контракт за 245 млн. $, подписан през юни 2021 година с компанията Apolo Engineering ( " Аполо Инженеринг " ), основана в София. Иракските управляващи удостоверяват това в клипа на министерството на защитата. Компанията разказва предмета си на активност като интернационална търговия с промишлени и отбранителни системи, а стратегическата си цел - като разширение на активността си към нови районни пазари.

Към 2018 година " Аполо инженеринг " бе еднолично притежавана от иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ан-Нуаими (изписван на български като Ал-Нуаими). Днес като съдружници в Търговския указател са записани " Бългериън милитъри манюфакчъринг груп " и " Евро инвестмънт холдинг ", като първата е напълно дъщерна на втората. В " Евро инвестмънт холдинг " са записани Ал-Нуаими като представител и член на съвета на шефовете и Абдуллах Муханнед Наджим ал-Нуаими като членове.

" Аполо инженеринг " е и в списъка с партньори на военноремонтните фабрики на " Терем-холдинг ".

Преди няколко години " Капитал "  писа, че " Алнауаими груп ", която е благосъстоятелност на Ал-Науаими, е покупател на постройката на Полиграфическия комбинат от сдружението " СФ-БТ ", до предходната есен част от структурите на " Булгартабак ". Към 2018 година към този момент пет години неговата " Аполо " има регистриран консорциум със свързваната с Пеевски " Техноспортстрой ". По това време обаче оръжейният търговец е дребен състезател с към 10 млн. лева оборот, до момента в който през 2014 година оборотът му не избухва до над 200 млн. лева, а в идващите и над 300 млн. лева

През август 2020 година " Капитал "  съобщи, че " Евро инвестмънт холдинг " е купил при започване на юли производителя на млечни артикули под марката Lacrima от " Лодис инвест ". Продавачът е дъщерно сдружение на " Благоевград БТ ", действителният надзор над който (предимно през сдружения от Обединените арабски емирства) е на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, сочи седмичникът.

Превъоръжаване

Клип, популяризиран от Министерството на защитата в Багдад, демонстрира доставката на военната техника, с обяснението, че задачата е иракската войска да е наедно със международните посредством продължаваща рационализация и да развива качествата си за битка с тероризма. Казва се още, че техниката ще има съществена роля за поддръжка на армията и опциите ѝ на терен.

Поръчката е част от напъните на иракската войска за превъоръжаване. Редом с тази руска и съветска техника управляващите договарят за още доставки от Москва, само че и на френско и пакистанско съоръжение. По информация на иракската телеграфна организация и телевизия " Аш Шарк " от Франция да вземем за пример Багдад желае да придобие изтребители " Рафал " и дронове в опит да усъвършенства отбранителните си качества поради продължаващите трудности в битката с тероризма. Отбелязва се, че въоръжените сили с бройка 330 хиляди души се пробват да извърнат наклонността, откакто от 2003 година съвсем 15 години имаше дълга взаимозависимост от Съединените щати за въоръжаване на армията.

През 2016 година обаче бе първият контракт с Русия за покупка 36 съветски танка и 14 самолета " Рафал " от Франция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР