Иракчаните гласуват днес на първите парламентарни избори, откакто страната им

...
Иракчаните гласуват днес на първите парламентарни избори, откакто страната им
Коментари Харесай

Иракчаните избират парламент за пръв път след разгрома на "Ислямска държава"

Иракчаните гласоподават през днешния ден на първите парламентарни избори, откогато страната им разгласи победа над екстремистката формация " Ислямска страна ", съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Гласът на гласоподавателите ще съставлява оценка за ръководството на премиера Хайдер ал Абади и обещанието му за по-голямо присъединяване в политическия живот на сунитското малцинство. Сред главните тематики в предизборната акция бяха ширещата се корупция, въздействието на Иран и бъдещето на американските войски, намиращи се в Ирак.

За 329 места в Народното събрание ще се борят близо 7000 претенденти от повече от 10 политически обединения. Малцина обаче чакат фрапантна смяна в ръководството. Начело на най-силните обединения, които се чака да завоюват най-вече места, стоят същите партии, които дефинират иракската политика от 2003 година насам.

Основните играчи

Премиерът Абади ще се бори да резервира поста си, само че ще срещне мощен противник в лицето на предшественика си Нури ал Малики и претендентите от коалиция " Фатах ", които са в тесни връзки с авторитетните, преобладаващо шиитски милиции.

Фатах се оглавява от някогашния министър на превоза Хади ал Амири, който стана върховен пълководец на милиция " Бадр ", която водеше битка с ИД като част от групата " Хашд аш Шааби " (Сили за национална мобилизация). Много от претендентите в неговата листа също са някогашни командири от такива сили, прекъснали публично връзките си с тези милиции, с цел да се борят за изборна служба.

Влиятелният свещеник Муктада ас Садр също е отпред на коалиция. Той командваше бойци във войната против ИД, а преди този момент - милиция, която се биеше против американските сили в Ирак. Предизборната му акция обаче беше съсредоточена върху обществени тематики и премахването на корупцията.

 Поддръжници на Муктада ас Сад с негов афиш.
© Associated Press

Поддръжници на Муктада ас Сад с негов афиш.

Изборните бюра отварят порти в 7 часа локално (и българско) време и ще затворят в 18 ч. Независимият орган, който упражнява надзор върху вота, чака висока изборна интензивност, заради релативно спокойната конюнктура в страната. Във връзка с изборите в цялостен Ирак са въведени засилени ограничения за сигурност.

В изборния ден в Багдад, Мосул и други огромни градове ще е в действие полицейски час, а пътуванията сред провинциите са лимитирани. От през вчерашния ден са затворени летищата и граничните пунктове. Екстремистите от ИД към този момент нямат укрепления на територията на Ирак, само че към момента имат въздействие в елементи от Сирия и тук-там по иракската граница.

За първи път тази година в Ирак ще се употребява система за електронно гласоподаване в опит да се понижат измамите и да се форсира преброяването на гласовете. Резултатите ще бъдат оповестени до 48 часа след затваряне на изборните секции.

Как се избират министър председател и президент

Политическите съюзи, които се явяват на изборите, са доста и евентуално никой от тях няма да успее да завоюва 165-те места, осигуряващи парламентарно болшинство. Блокът, който получи най-вече депутатски места, ще би трябвало да образува болшинство, разчитайки на поддръжката на по-малки обединения.

Политическата власт в Ирак по традиция се разпределя сред верските общности. От първите избори през 2003 година - след свалянето на Саддам Хюсеин от управляваната от Съединени американски щати коалиция - шиитското болшинство получава премиерския пост, кюрдите излъчват президента, а сунитите - ръководител на Народното събрание, показва Асошиейтед прес в информация за иракското държавно управление.

Конституцията дефинира квота за посланичество на дамите в Народното събрание - не по-малко от една четвърт от депутатите. За тазгодишните избори са се кандидатирали близо 2600 дами.

Фотогалерия: Мъжете язиди възвръщат храмовете си в очакване на дамите >

До 15 дни откакто изборните резултати бъдат утвърдени от иракския Върховен съд, Народното събрание би трябвало да се събере на първото си съвещание, което се ръководи от най-възрастния народен представител. На това съвещание се избира ръководител на Народното събрание. До 30 дни след първото парламентарно съвещание депутатите би трябвало да изберат президент на страната с болшинство от две трети.

Новият държавен глава предлага член на обединението с най-голямо посланичество в Народното събрание за министър председател, който би трябвало да сформира държавно управление в границите на 30 дни. Ако той не успее, президентът предлага нов претендент.
Случвало се е съставянето на държавно управление в Ирак да отнеме до осем месеца. През 2005 година изказвания за подправяне на изборните резултати забавиха утвърждението им със седмици, напомня АП.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3290)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР