Иракчанинът Абас Абутар Уитуит е починал на 7 април -

...
Иракчанинът Абас Абутар Уитуит е починал на 7 април -
Коментари Харесай

Сражавал се за „Вагнер иракски наемник, осъден на 4 г. затвор в Русия, е убит в Украйна

Иракчанинът Абас Абутар Уитуит е умрял на 7 април - единствено ден откакто е постъпил в болница на " Вагнер " в следения от съветските сили източноукраински град Луганск, заяви РИА ФАН, като означи, че това е първият случай на погубен в спора наемник от Близкия изток, вкючил се в редиците на " Вагнер ".

Агенцията показва, че той е бил ранен в Бахмут - град в Донецка област, за който притежателят на частната военна компания Евгений Пригожин твърди, че е бил високомерен от неговите бойци в средата на май след месеци на яростни боеве.

В изявление с проруски блогър Пригожин сподели, че по време на спора са били убити 20 000 негови бойци, показва Ройтерс.

Във видео, публикувано от РИА ФАН, се вижда мъж, които е показан като бащата на Уитуит, да получава посмъртни награди, с които е почетен синът му. Мъжът споделя, че е подкрепил решението на сина си да се запише във " Вагнер " като " доброволец ".

" Абас постоянно се е стремял към свободата и искаше да бъде мъж, който пази свободата и себе си. Той ми сподели, че е разкрил свободата си в Русия ", споделя мъжът от видеото.

Пригожин към този момент не е дал отговор на запитванията на Ройтерс за коментар по тематиката.

Повечето бойци на " Вагнер " в боевете за Бахмут са някогашни пандизчии, набирани от групировката от пандизите с заричане за прошка, в случай че отслужат в редиците ѝ шест месеца в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Според правосъдни документи, видени от Ройтерс, Уитуит е бил наказан през юли 2021 година от съд в съветския град Казан на четири години и половина затвор по свързани с опиати обвинявания.

Документите сочат, че Уитуит е бил студент първа година в Техническия университет в Казан, когато е бил задържан от полицията за владеене на огромно количество канабис.

Ройтерс не съумя да откри дали иракският студент е бил притеглен от " Вагнер ", до момента в който е бил в пандиза.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР