Инвитро програмата на Община Варна за подкрепа на семейства с

...
Инвитро програмата на Община Варна за подкрепа на семейства с
Коментари Харесай

19 бебета са родени по общинската инвитро програма за седем месеца

Инвитро програмата на Община Варна за поддръжка на фамилии с репродуктивни проблеми стартира през 2014 година. За интервала от 2015 година до месец юли 2023 година са родени 174 бебета, от които 97 момчета и 77 девойки. През тази година - до месец юли са родени 19 бебета. 

Това заяви кметът на Варна Иван Портних по време на обучителен конгрес под надпис „ Здрави и дейни “, организиран от Фондация „ Искам бебе “. В него участваха ръководителят на фондацията Радина Велчева, координаторът за Варна Валентина Иванова, шефът на АГ болничното заведение в града проф. Емил Ковачев, лектори и студенти от Медицинския университет.

Отпуснатите от бюджета на Община Варна средства за финансиране на операции за инвитро процедури са в размер на близо 2 млн. лева, като в бюджета за тази година са планувани 340 000 лева. 

„ Искаме повече бебета! Стремим се да осигурим условия за тяхното развъждане. Варна е измежду дребното градове в България, които нямат проблем с местата в детските градина, след година се надявам това да се случи и с яслите. Варна се гордее и със системата на главното и междинното обучение, обезпечени са безвъзмездни занимания на децата в градините и в школите на ОДК ", сподели още кметът Иван Портних. Той благодаря на Фондация „ Искам бебе “ за отличното партньорство.

Радина Велчева уточни, че Варна е пионер в страната в поддръжката на двойки с репродуктивни проблеми посредством общинската инвитро стратегия, по която са родени и най-вече бебета. Тя добави още, че следва да бъде отворен кабинет за безвъзмездни съвещания за репродуктивно здраве в общинската  АГ-болница.

Проф. Емил Ковачев заяви, че по данни на Българска академия на науките сред 13 и 15 % от двойките у нас имат фертилни проблеми, а България е на едно от челните места по негативен натурален приръст – през 2022 година са родени 56 596 бебета, които са 2600 по-малко спрямо миналата година. Тази тревожна наклонност продължава и по тази причина всяка самодейност за поощряване на отговорно и навременно родителство би трябвало да бъде приветствана, добави той.

Обучението „ Здрави и дейни “ е част от плана „ Младите българи - архитекти на смяната “, финансирана от ММС със съдействието на Община Варна. В него бяха показа положителните практики в помощ на фамилиите, които желаят да станат родители. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР