Инвестиционната компания CVC Capital постигна споразумение с Unilever за придобиването

...
Инвестиционната компания CVC Capital постигна споразумение с Unilever за придобиването
Коментари Харесай

CVC купува чаения бизнес на Unilever за 4.5 млрд. евро

Инвестиционната компания CVC Capital реализира съглашение с Unilever за придобиването на компанията Ekaterra, която ръководи чаения бизнес на Unilever. Цената на договорката е 4.5 милиарда евро, а упованията са да бъде завършена доникъде на идната година. Според един от шефовете на CVC новопридобитата компания е " добре позиционирана да бъде водач в устойчивото развиване на сектора ". Според източници на Financial Times, ръководителите на компанията имат вяра, че поделението може да работи още веднъж на облага след разрешаване на проблемите пред него.

Ekaterra, която е притежател на марките Lipton и PG Tips, е най-големият производител на чай в света. Unilever искаше да продаде компанията от две години поради по-лошите финансови резултати, които пречеха на цялата група. " Еволюцията на нашето портфолио в браншове с по-висок растеж е значима част от нашата тактика за напредък на Unilever. Решението ни да продадем Еkaterra показва по-нататъшен прогрес в осъществяването на нашите проекти ", сподели основният изпълнителен шеф на Unilever Алън Джоуп пред Reuters.

Все отново дребна част от чаения бизнес ще остане в ръцете на основаната в Лондон компания за потребителски артикули. Unilever резервира правото на продажба в Индия и Индонезия, където се чакат продажби за 1 милиарда $ годишно. Компанията също по този начин продължава и партньорството си с Pepsi, което е основано на взаимното производство на леден чай.

Ekaterra обаче получава първокласните марки Puka, T2 и Tazo. Освен това сменилата собствеността си компания взема и три плантации в Източна Африка. Чаените плантации по традиция са противен публичен проблем, тъй като са свързани с ниски заплащания и нарушавания на човешки права.
Реклама
Според Unilever има няколко разнообразни метода за решение на " обществените проблеми ", които има при плантациите, само че следва да се разбере дали CVC ще успее да ги откри. Компанията няма опит в чаената сфера, нито пък в тази с плантациите, което я слага в малко по-трудно състояние.

Новината докара до намаление на цената на акциите на Unilever с 0.8%. Ценните бумаги на компанията са се обезценили с 13% от началото на годината, а растежът на приходите е муден в последните години. Според анализатори компанията има огромен късмет да раздели бизнеса си на две елементи, като това би оставило питателните артикули настрана от козметиката да вземем за пример.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Ритейл
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР