Инвестициите в космическата и отбранителната промишленост достигнаха най-високото си ниво

...
Инвестициите в космическата и отбранителната промишленост достигнаха най-високото си ниво
Коментари Харесай

Bloomberg: Войната в Европа привлича инвеститори

Инвестициите в галактическата и отбранителната индустрия доближиха най-високото си равнище през предходната година, възлизайки на съвсем 780 милиона евро, което е с 15,5% повече спрямо 2021 година

Bloomberg оповестява за внезапно нарастване на вложенията в отбранителни компании и технологии с двойна приложимост, които се създават в Европа. Европейските отбранителни софтуерни компании, които дълго време бяха капиталово табу за доста компании за рисков капитал, набират рекордни равнища на финансиране, откогато Русия започва CBO в Украйна.

Миналата година държавните управления в цяла Европа усилиха разноските за защита, като дадоха обещание милиарди евро за модернизиране и създаване на своите въоръжени сили. Частните вложения в софтуерни компании, свързани с защитата, също се усилиха. Инвестициите в галактическата и отбранителната индустрия доближиха най-високото си равнище през предходната година - близо 780 милиона евро, което е с 15,5% повече от 2021 година, според доставчика на данни за започващи компании Pitchbook.

Това бележи огромна смяна. „ Просто е невероятно да се избяга от обстоятелството “, сподели Уве Хорстман, общоприет сътрудник в Project A, който влага в компании за отбранителни технологии. „ Защото е ясно, че обстановката изцяло се е трансформирала. “ В края на 2021 година капиталовата компания, ръководена от създателя на Spotify (услуга за стрийминг на аудио съдържание) Даниел Ек, влага 102,5 милиона евро в компанията Helsing, която създава изкуствен интелект за разбор на данни на бойното поле.

Новината за инвестицията провокира апели за протест на Spotify за хипотетична поддръжка на военните старания. Сега сходни транзакции са станали доста по-чести и се възприемат относително много по умерено.

По мнението на Гундберт Шерф, съосновател на Helsing, тази наклонност евентуално ще продължи, защото от ден на ден вложители и инженерни компании в Европа премислят своите цели в светлината на продължаващите военни дейности. Helsing разгласи партньорства със Saab AB и Rheinmetall AG за развиване на своите качества в региона на електронната война и наземната защита.

Тези технологии, които могат да имат както военни, по този начин и търговски приложения, нормално наричани „ с двойна приложимост “, притеглят нов инвеститорски интерес. През октомври Project A, Sanno Capital и милиардерът Peter Thiel вложиха 17,5 милиона $ в Quantum-Systems GmbH, компания за дронове, която създава докинг станции, позволяващи изстрелване и зареждане на безпилотни летателни апарати без присъединяване на оператор. БПЛА са предопределени за потребление от военни, гранични чиновници, минни компании и за наблюдаване в градовете.

„ Украйна евентуално е посочила, че демокрациите би трябвало да бъдат производители на технологии, а не консуматори на технологии “, сподели Шерф, който преди този момент е бил старши консултант в немското министерство на защитата. „ Хората се интересуват от ден на ден и повече от присъединяване в по-голяма задача. “

Европейските страни усилиха своите бюджети за защита от началото на войната. Германия, която е ограничавала разноските за своята войска от десетилетия, разгласи нови задължения за финансиране на защитата и ангажира 10 милиарда евро (10,6 милиарда долара) за закупуване на 35 изтребителя F-35A Lightning II.

Миналия април НАТО започва „ Ускорител на нововъведенията в защитата “, стратегия, предопределена да влага един милиард евро в започващи компании на ранен стадий и други фондове за дълбоки технологии, съобразени със стратегическите цели на блока.

Германската компания Isar Aerospace, която създава ракети за спътници и военни, споделя, че " войната в Европа е трансформирала метода, по който някои хора мислят за този бранш " на промишлеността. „ Може би преди три или четири години те (VC) в никакъв случай не биха си помислили да работят в тази област. “„ Само преди две години всички споделяха: „ Не, няма да допираме технологии, свързани с защитата, тъй като някои от сътрудниците и вложителите споделиха, че не им е разрешено да се занимават с военни технологии “, сподели представител на компанията.

Обобщавайки новините от Bloomberg, въпреки всичко би трябвало да се означи, че макар че желанието на вложителите да се възползват от възходящия пазар на отбранителни технологии е разбираемо, енергийната рецесия в Европа не е изчезнала. Без съветските енергийни запаси европейските технологии няма да могат да бъдат въведени в всеобщо произвеждане, те просто ще бъдат закупени от представители на Съединените щати, където енергийната рецесия се усеща, само че не толкоз остро.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР