Инвестициите в "Индустриален и логистичен парк - Бургас" АД надхвърлят

...
Инвестициите в "Индустриален и логистичен парк - Бургас" АД надхвърлят
Коментари Харесай

Инвестициите в зона Бургас надхвърлят 50 млн. лева

Инвестициите в "Индустриален и логистичен парк - Бургас " АД надвишават 50 млн. лева и терените в нея са заети на 80 %. Дружеството е с акционери община Бургас (49%) и държавната "Национална компания индустриални зони " (с 51%). Именно тя е профилирана в построяването и ръководството на индустриални зони и високотехнологични центрове. "Вече обсъждаме и нейното уголемение ", заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на "Бизнес ИНВЕСТ Форум 2017 година ". Той разгласи, че зоната ще продължи да бъде разпространявана пред евентуални вложители и подчертава на обстоятелството, че районът има доста положителни макроикономически индикатори, които също са причина повече предприятия да го предпочетат за развиване на своята активност.

Зоната предлага на евентуалните вложители терени с обща повърхност от 240 дка, според проекта на Промишлена зона "Север ". Имотите са с друга величина - от 4 до 30 дка и към този момент 25 компании са закупили терени за индустриални цели. Зоната е стратегически разположена до Товарна гара, разполага с директна жп линия до Порт Бургас, което е улеснение и за логистичните компании. Дружеството построява със лични средства вътрешната инфраструктура, а довеждащата до самия промишлен парк е издигната от община Бургас. Реализирани са основни планове както за град Бургас, по този начин и за самата Индустриална зона - по този начин връзката й с Автомагистрала "Тракия " стана директна, което е в допълнение преимущество за вложителите в зоната.

Според статистиката по Закона за поощряване на вложенията за последните години тук са осъществени или са в развой на реализация пет плана на обща стойност от близо 140 млн. лева, с които са се разкрили повече от 400 работни места. "Сигурен съм обаче, че с общи дейности можем да реализираме още по-добри резултати ", сподели още икономическият заместник-министър. Той подчертава и това, че област Бургас е измежду първенците по усвоени европейски средства. Стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните стратегии в региона доближава до близо 900 млн. лева, или по 1434 лв/човек от популацията. Бизнесът също интензивно търси благоприятни условия за модернизиране на своите индустриални мощности посредством европейската безплатна помощ, като на територията на региона са подписани контракти за над 24 млн. лева по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР