Инвеститорите се надяват на контролирано икономическо забавяне, като разчитат на

...
Инвеститорите се надяват на контролирано икономическо забавяне, като разчитат на
Коментари Харесай

Избегна ли САЩ рецесията – историческите данни показват друго

Инвеститорите се надяват на следено икономическо закъснение, като разчитат на способността на Федералния запас да ограничи инфлацията, без да провокира криза.

Оптимизмът се дължи на мощните стопански индикатори, евентуалното понижаване на лихвените проценти и устойчивите потребителски разноски.

Въпреки това, поради историческите трендове, предпазливостта е оправдана. Макар че стопанската система на Съединени американски щати сподели резистентност макар предходните опасения от криза, историческите модели допускат нерешителност през тази година. Инфлацията понижава и се приближава до целевата стойност на Федералния запас от 2%, а политиците плануват вероятно понижаване на лихвените проценти в близко бъдеще.

Въпреки 11-те покачвания на лихвените проценти за две години безработицата се задържа под 4%, а продължителните спестявания, свързани с пандемията, не престават да поддържат потребителските разноски, допринасяйки за забележителен пазарен скок през 2023 година

Неотдавнашното изложение от страна на финансовия министър Джанет Йелън на актуалното икономическо положение като “ ” бележи смяна от по-ранната ѝ, по-предпазлива позиция. И въпреки всичко предишните цикли демонстрират, че икономическите резултати от нарасналите лихвени проценти нормално се демонстрират сред 19 и 28 месеца след първичното покачване на Фед, което допуска, че криза преди края на 2023 година може да е преждевременна въз основа на емпирични данни.

Предупрежденията са многочислени. Историческите върхове в споменаването на меко приземяване преди минали рецесии акцентират нуждата от зоркост. Инверсията сред 2-годишните и 10-годишните държавни скъпи бумаги на Съединени американски щати от средата на 2022 година насам, предшестваща последните 10 рецесии в Съединени американски щати, алармира за безпокойството на вложителите по отношение на близкото бъдеще.

Освен това, макар постоянния консуматор в Съединени американски щати, по данни на Deutsche Bank просрочията по кредитните карти са достигнали най-високата си стойност от над 12 години.

Геополитическото напрежение в допълнение помрачава икономическите вероятности, а спорове като дейностите на Русия в Украйна и размириците в Близкия изток основават спомагателна неустановеност. Във вътрешен проект опасенията за евентуално прекъсване на работата на държавното управление, забележителният бюджетен недостиг и идните президентски избори в Съединени американски щати прибавят спомагателни пластове непредсказуемост. Значителният растеж на S&P 500 през 2023 година, движен основно от софтуерни колоси като Apple, Amazon и други, отразява сложността на актуалната пазарна динамичност.

Предстоящата седмица е от голяма важност за Биткойн, защото Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища чака да утвърди първия спот Биткойн борсово търгуван фонд в Съединени американски щати. Това решение, което се чака в най-скоро време, може евентуално да узакони Биткойн за елементарните американски вложители, предизвиквайки неотдавнашния 60% скок на цените на Биткойн.

Въпреки това ръководителят на SEC Гари Генслер предизвести за изключителните опасности и волатилността, свързани с криптоактивите за вложителите на дребно.

Apple е изправена пред евентуален антитръстов надзор от страна на федералното държавно управление, което може да се окаже повратен миг за софтуерния колос.

Докладите допускат следствия, ориентирани към разнообразни аспекти на екосистемата на Apple, които евентуално могат да слагат под въпрос нейния строго следен бизнес модел и доходност, в случай че бъдат преследвани от антитръстовите чиновници.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР