Инвеститорите реагираха с разпродажби на флирта на Хонконгската фондова борса

Инвеститорите реагираха с разпродажби на флирта на Хонконгската фондова борса ...

Инвеститорите на борсата в Хонконг реагираха с разпродажби на флирта с Лондон.


Инвеститорите реагираха с разпродажби на флирта на Хонконгската фондова борса с лондонския борсов оператор LSE в четвъртък. Акциите на азиатската компания се сринаха с цели 3,8 процента, много под общото представяне на индекса Hang Seng, който проследява цените на акциите на 50-те най-големи и най-търгувани компании на Хонконгската фондова борса.

В сряда холдинговата компания на Хонконгската фондова борса обяви изненадващо, че иска да придобие лондонската фондова борса LSE, като предлага да плати 29,6 милиарда паунда (33,1 милиарда евро) за една от най-големите борси в Европа.

Офертата се състои от плащане с пари в брой и акции. Британският паунд загуби стойност на фона на предстоящия Brexit, което направи чуждестранните поглъщания по-евтини. Евентуална обвързваща оферта трябва да бъде представена от Хонгконгската фондова борса до 9 октомври. Цената на акциите на Лондонската фондова борса временно се увеличи с над 15 процента след обявяването на офертата.

LSE оперира също Миланската фондова борса, италианската облигационна платформа MTS и търговската платформа Turquoise. Освен това, с дъщерното си дружество LCH, дружеството доминира в бизнеса със сетълмент на евро деривати, оценяван на милиарди евро.

Пречка пред възможното поглъщане е очевидно придобиването на оператора на данни Refinitiv от LSE. Лондонската фондова борса иска да ще купи Refinitiv за 27 милиарда долара и по този начин да стане по-независима от променливия борсов бизнес.

LSE обяви сделката за милиарда през лятото. Понастоящем придобиването се преразглежда от антимонополните и финансови регулатори в САЩ, Европейския съюз и други страни.

HKEX обаче поставя като условие за офертата си за LSE придобиването на Refinitiv да не се осъществи. Но Лондонската фондова борса вече обяви, че ще продължи към осъществяване на сделката.
 

Източник: investor.bg