Американско разузнаване: Войната в Украйна причини „един от най-разрушителните периоди“ за глобалната продоволствена сигурност

...
Инвазията на Русия в Украйна причини дълбоки смущения в световното
Коментари Харесай

Инвазията на Русия в Украйна причини дълбоки смущения в световното снабдяване с храни, повишавайки цените и увеличавайки риска от продоволствена несигурност в по-бедните нации в Близкия изток и Северна Африка, каза водещата шпионска агенция на Америка в некласифициран доклад, публикуван от Конгреса в сряда.

Преките и косвени последици от войната „бяха основни двигатели на един от най-разрушителните периоди от десетилетия за глобалната продоволствена сигурност“, се казва в доклада от осем страници – до голяма степен защото Украйна и Русия бяха сред най-големите износители в света преди войната на зърно и други селскостопански продукти.

Въпреки че опасенията за продоволствената сигурност са намалели от началото на тази година, според доклада бъдещата траектория на глобалните цени на храните вероятно ще зависи отчасти от това какво ще се случи с Черноморската инициатива за зърно, която Русия прекрати през юли. Сделката, улеснена от ООН, позволи на украинските селскостопански пратки да напуснат безопасно черноморските пристанища и да достигнат международния пазар.

Колко площи Украйна може да обработва, докато войната продължава да бушува, а цената и наличността на торове също ще окажат влияние върху световните цени на храните, се казва в доклада. Световните цени на торовете достигнаха почти рекордни нива в средата на 2022 г., тъй като световните цени на петрола и природния газ се повишиха.

„Комбинацията от високи вътрешни цени на храните и исторически нива на държавен дълг в много страни – причинени до голяма степен от разходите и рецесионните ефекти на пандемията COVID-19 – отслаби капацитета на държавите да реагират на повишените рискове за продоволствена несигурност“, се казва в доклада. „Тези фактори вероятно ще подкопаят капацитета на много бедни страни да осигурят достатъчно и достъпна храна на населението си до края на годината.“

Сушите миналата година в Канада, Близкия изток, Южна Америка и Съединените щати също усложниха свързания с войната стрес върху световните доставки на храни, според доклада.

Служители на разузнаването са обвинявали Русия в миналото, че е превърнала в оръжие доставките на храни, като е блокирала украинския износ, унищожавала инфраструктура и окупирала украински земеделски земи.

Позовавайки се на сателитни изображения и доклади с отворен код, в доклада се казва, че Русия е откраднала близо 6 милиона тона украинска пшеница, събрана от окупираните територии през 2022 г. Товарните кораби, използвани за транспортиране на откраднатото зърно от окупираните от Русия територии през 2022 г., ще се движат по крайбрежието на Турция за доставка на пратки до пристанища в Сирия, Израел, Иран, Грузия и Ливан, се казва в доклада.

„Не можем да потвърдим дали купувачите на руските товари са знаели за украинския произход на зърното“, се казва в доклада.

Докладът беше упълномощен от годишния законопроект за разрешение на разузнаването и публикуван от Комисията по разузнаването на Камарата на представителите.

„Този ​​доклад хвърля светлина върху по-широкото прекъсване на войната върху глобалната продоволствена сигурност и разкрива как (руският президент Владимир) Путин умишлено е използвал продоволствената сигурност и заплахата от глад като преговорна карта“, казаха лидерите на комисиите представители Майк Търнър и Джим Хаймс в декларация. „Неотдавнашният отказ на Русия да поднови Черноморската инициатива за зърно ще влоши тази криза, тласкайки уязвимите нации към недостиг на храна, което може да накара милиони да се борят да се хранят.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР