Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидност е изтекъл в

...
Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидност е изтекъл в
Коментари Харесай

НОИ изплаща пенсиите на лица с изтекъл срок на инвалидността до 30 юни 2022 г. през целия август

Инвалидните пенсии, за които срокът на неработоспособност е изминал в интервала от 13 март 2020 година до 30 юни 2022 година, ще не престават да се изплащат от Националния застрахователен институт (НОИ) до края на месец декември тази година, написа Българска телеграфна агенция. 

Условието за това е лицата да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК от 13 март 2020 година до 15 юли 2022 година и в Национален осигурителен институт да не са постъпили други експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК с нови условия след преосвидетелстване на лицата, получаващи тези пенсии.

Националният застрахователен институт предпочитано обработва получените данни от РЗИ и ще продължи периода на погашение на пенсиите и добавките за непозната помощ на всички пенсионери, които попадат в обсега на настоящата наредба. Дължимите суми на лицата, които получават пенсиите си посредством пощенските станции в страната, ще бъдат изплатени с обособен пенсионен запис, а тези, получаващи пенсиите са по платежна сметка – с спомагателен превод в границите на сегашния месец.

За лицата, за които в Национален осигурителен институт има постъпило ново експертно решение на органите на здравната експертиза, с което е избран нов период на инвалидността и % трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, който дава право на пенсия за неработоспособност, е регламентиран 4-месечен период, в който Национален осигурителен институт следва да се произнесе с предписание и надлежно да бъде продължено изплащането на инвалидните им пенсии. Независимо от цитирания период, при постъпване на експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт е основана организация за незабавното и автоматизираното им култивиране за погашение на дължимите суми на лицата в най-кратки периоди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР