Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидност е изтекъл в

...
Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидност е изтекъл в
Коментари Харесай

НОИ изплаща инвалидни пенсии на хора с изтекли ТЕЛК решения

Инвалидните пенсии, за които срокът на неработоспособност е изминал в интервала от 13 март 2020 година до 30 юни 2022 година, ще не престават да се изплащат от Националния застрахователен институт (НОИ) до края на декември тази година.

Условието за това е лицата да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК от 13 март 2020 година до 15 юли 2022 година и в Национален осигурителен институт да не са постъпили други експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК с нови условия след преосвидетелстване на лицата, получаващи тези пенсии, оповестиха от Национален осигурителен институт.
 Над осем милиарда лв. са дадени за пенсии през 2022 година
Над осем милиарда лв. са дадени за пенсии през 2022 година

Общо регистрираните разноски възлизат на съвсем 10 милиарда лв.

Национален осигурителен институт обработва предпочитано получените данни от РЗИ и ще удължи периода на погашение на пенсиите и добавките за непозната помощ на всички пенсионери, които попадат в обсега на настоящата наредба. Дължимите суми на лицата, които получават пенсиите си посредством пощенските станции в страната, ще бъдат изплатени с обособен пенсионен запис, а на тези, получаващи пенсиите са по платежна сметка - с спомагателен превод в границите на сегашния месец.

За хората, за които е постъпило ново експертно решение , с което е избран нов период на инвалидността и % трайно понижена продуктивност, тип и степен на увреждане, който дава право на пенсия за неработоспособност, е регламентиран 4-месечен период , в който Национален осигурителен институт би трябвало да се произнесе с предписание и надлежно да бъде продължено изплащането на инвалидните им пенсии. Въпреки този период е основана организация при постъпване на експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК в Национален осигурителен институт за незабавното им автоматизирано култивиране, за а изплащани на дължимите суми в най-кратки периоди.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР