Интуитивното хранене е философия, която отрича традиционното спазване на диети

...
Интуитивното хранене е философия, която отрича традиционното спазване на диети
Коментари Харесай

Интуитивно хранене или как да се храним по-добре без диети

Интуитивното хранене е философия, която отхвърля обичайното съблюдаване на диети и приканва във вслушването в сигналите на личното тяло, които дефинират какво, къде, по кое време и какъв брой да ядете. Подходът не е предопределен за намаляване, а по-скоро за възстановяване на цялостното ви психическо и физическо здраве.

И по този начин, какво е интуитивното хранене?

Интуитивното хранене стартира с Евелин Триболей и Елис Реш, две регистрирани диетоложки, които промотират метода на живот от 90-те.

Философията отхвърля обичайните диети, които предизвикват ограничението и лишаването от избран тип храна и предизвикват определяне на баланс с тялото си, с цел да определите сами какъв брой сте гладни или сити в даден миг и по-късно да употребявате тази информация, с цел да осъзнаете по какъв начин, какво и по кое време да ядете.

Тя включва 10 съществени правилото:

1. Отхвърлете манталитета на диетите

2. Почитайте глада

3. Помирете се с храната

4. Предизвикайте хранителната полиция

5. Уважавайте сития стомах

6. Открийте фактора на удовлетвореността

7. Почитайте възприятията си без да употребявате храна

 здравословно хранене

8. Уважавайте тялото си

9. Упражнявайте се - усетете разликата

10. Почитайте здравето

Интуитивното хранене оказва помощ ли за намаляване?

На този въпрос е мъчно да се отговори, тъй като интуитивното хранене НЕ е диета, обещаваща загуба на тегло, нито е постановен проект за хранене. Няма правила, които да следвате, единствено тактики, основани, с цел да ви оказват помощ да извършите осведомен избор за вашето персонално здраве.

За някои следването на личните сигнали на тялото може да спомогне в отслабването като второстепенен резултат, само че главната му цел е да ви откъсне от обичайните диети, които към момента на са съумели да ви оказват помощ да отслабнете по логичен метод (без ограничения, ограничение и премахване).

По какво се разграничава интуитивното хранене от съзнателното хранене?

Те са съвсем неразличими, само че главната разлика е, че интуитивното хранене отхвърля “културата на диетите “ във философията си, до момента в който съзнателното хранене се концентрира върху самото прекарване при храненето.

При интуитивното хранене има и характерни изследвания в областта на лекуването на неправилото хранене. И двете отхвърлят яденето за събаряне на килограми.

Какви са преимуществата на интуитивното хранене?

Интуитивното хранене може да ви помогне да възвърнете увереността в личните си хранителни привички и да се освободите от мисли за диети.

Интуитивното хранене има за цел да ви помогне да се чувствате добре с това, което вършиме сега, само че също по този начин е метод, основан на метода на живот, като средиземноморските хранителни модели. Може да ви помогне да отслабнете, в случай че се окаже, че се храните по аргументи, които нямат нищо общо с това какъв брой сте гладни или сити, а поради съответни усеща или персонални провокации.

Как да стартира с интуитивното хранене?

 ядене на ябълка

Ако в миналото сте се борили с объркването по отношение на вашите персонални хранителни привички, ето по какъв начин да приложите интуитивната философия на хранене:

1. Спрете да разделяте храната на „ добра “ и „ неприятна “. Придаването на стойност на храната, която ядете и методът, по който се чувствате, й дава прекалено много мощ над вас.

2. Яжте поредно. Правете си лека закуска или цяло ястие на всеки 3 до 4 часа, което включва протеини, фибри и мазнини.

Повечето от нас не хапват задоволително преди обяд, по тази причина се постарайте да добавите в допълнение едно яйце, супена лъжица орехово масло или парче сирене към закуската си, с цел да се наситите и да се заредите с сила.

3. Пийте задоволително вода. Нуждите на всеки могат да варират, само че нормално дамите пият към девет чаши вода дневно.

4. Наспивайте се. Спането по 7-8 часа нощем въздейства на равнищата на силата ви (и глада), тъй че се уверете, че получавате задоволително сън.

5. Ограничете ограничаването. Ако диетите за намаляване имаха дългогодишен резултат, щяхме да сме забелязали до момента. Принципът „ сдобри се с храната “ е по-доброто мислене.

Понякога може да желаете да избягвате съответна храна въз основа на обстановката, като да вземем за пример да изядете огромен чийзбургер тъкмо преди да се качите на влакче на ужасите, тъй че помислете за избора на храните, които ядете, въз основа на това по какъв начин желаете да се чувствате - преди, по време и след хранене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР