Интригата с кандидатурата на Ирина Бокова за ООН ще се

...
Интригата с кандидатурата на Ирина Бокова за ООН ще се
Коментари Харесай

Калфин обвини посланика на България в ЕС, че саботира кандидатурата му за ОЛАФ

Интригата с кандидатурата на Ирина Бокова за Организация на обединените нации ще се повтори, единствено че този път – с Ивайло Калфин и конкуренцията за началник на Европейската работа за битка с измамите – ОЛАФ.

За това предизвести самият Калфин в изявление за в. " 24 часа ". В него той твърди, че българският непрекъснат представител към Европейски Съюз Димитър Цанчев е саботирал кандидатурата му. От непрекъснатото посланичество на България в Брюксел отхвърлиха да разясняват пред " Дневник " думите на Калфин.

Калфин и финландецът Виле Итала са на последния стадий на подбора за заместител на досегашния началник на ОЛАФ Джовани Кеслер. Крайното решение се взема от Европейската комисия, само че Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз също изричат решаващи отзиви.

" По най-неочакван метод при мен казусът пристигна от Съвета, където българският непрекъснат представител се дистанцира демонстративно от кандидатурата с обяснението, че България е ръководител на Съвета на Европейски Съюз и по тази причина той не може да взема страна ", споделя Калфин. " А преди 7 година при подобен случай - белгийско председателство и белгийска кандидатура, посланикът е доста деен. Сега Димитър Цанчев направи това, което представителят ни в Организация на обединените нации Стефан Тафров направи при кандидатурата на Бокова ".

" Имах поддръжка от Бойко Борисов, декларирана доста ясно, само че посланикът след това сподели на всички, че страната не може да се ангажира с този претендент. Дали го направи на лична глава, не знам ", прецизира още той. На въпрос дали е приказвал с премиера по мотива, Калфин споделя: " Информирах го три пъти най-малко, че не върви, тъй че знаеше, че има проблем. "

Калфин беше вицепремиер и министър на външните работи в държавното управление на Сергей Станишев, както и вицепремиер и министър на труда и обществената политика във втория кабинет на Бойко Борисов. Като някогашен член на така наречен група " Монти ", която изготви отчет за вероятните промени в приходната част на европейския бюджет, от април 2017 година Калфин е специфичен консултант на европейския комисар по бюджета Гюнтер Йотингер.

През 2016 година, след пет неофициални гласувания за нов общоприет секретар на Организация на обединените нации, в които претендент на България бе Ирина Бокова, държавното управление смени позицията си и издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева. Бокова не се отдръпна, а общоприет секретар на Организация на обединените нации стана португалецът Антониу Гутериш.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР