Интервюто е публикувано в брой 10/2019 на Списание 8Живко Джамяров:

...
Интервюто е публикувано в брой 10/2019 на Списание 8Живко Джамяров:
Коментари Харесай

Живко Джамяров: „Живата храна лекува!

Интервюто е оповестено в брой 10/2019 на Списание 8

Живко Джамяров: Живата храна лекува!

На ръба на гибелта разбрах, че единственото нещо, което си коства, е да вършиш положителни каузи, споделя съоснователят на храните за здраве и на ресторанта за ценители Soul Kitchen


- Ще споделиш ли своята история, по какъв начин се стигна до отварянето ресторанта за ценители „ Соул кичън ”, а в този момент и до това да произвеждаш потребни суперхрани?
- Да, ще ти опиша. Според мен е значимо човек да споделя, даже и тежки моменти, тъй като нормално тъкмо те трансформират живота ти. Аз от 2010 година приказвам през какво съм минал, за тиреоидита на Хашимото и за инсулта, защото по този начин мога да оказа помощ на други хора в сходни обстановки. Затова и като се върнах от чужбина, едно от първите неща, които направих, беше да основа група във фейсбук за тиреоидит на Хашимото, в която хората да обменят информация за всичко, обвързвано с това заболяване, което тогава бе още относително непознато в България.

- А ти по какъв начин разбра, че имаш това заболяване?
- Страдах от наднормено тегло, падаше ми косата, постоянно имах инфекции, меланхолия. Пуснаха ми проучвания и стана ясно. Започнах да се церя по обичаен метод, положението ми се усъвършенства, съгласно кръвните проучвания всичко беше в норма, само че аз към момента не се усещах изцяло добре.

- И какво направи?
- Промених метода си на хранене. Първите стъпки ми ги наложи лекарят, който ми сподели „ внезапно би трябвало да смениш храната, тъй като имаш доста висок риск от сърдечносъдов случай “. Аз бях към 130 кг тогава.

- Не, не е правилно!
- Вярно е. Изобщо не се майтапя. 130. Метаболитните ми индикатори бяха доста зле и един индикатор, който е за натовареност на сърцето, с него мерят какъв е рискът да имаш съдов случай... Тогава започнах да спортувам. Изключих рафинираните храни, последователно и животинските артикули. Започнах да чета за произхода на храните, по какъв начин се създават... и взех решение да се храня единствено с растителна храна. Беше здравословно, а и животинските  артикули нямаше по какъв начин да ги съвместя с духовния ми живот. За мен е доста значим правилото ахимса – да не контузвам никого. Така че това беше метод да вляза в унисон с духовните ми търсения.

- Какво друго направи, с цел да оздравееш?
- Върнах се при корените си. По това време, някъде 2005 година, бях в Германия - работех и следвах, само че не се усещах добре, бях самичък, нямах близки... Прибрах се. И моето семейство, силата, природата на България, всичко ми действше доста добре, тъй като тук съм роден и съм обвързван с България. Така прочувственият стрес и напрежението изчезнаха лека-полека.

- А инсултът за какво пристигна?
- Инсултът пристигна през 2013-а, тъй като още веднъж попаднах в извънредно мощно стресираща обстановка. Бях в командировка в Австрия и даже не разбрах, че е инсулт. В болничното заведение ми сложиха болкоуспокояващо и аз споделих на лекарката: „ Вече не ме боли толкоз главата, може ли да си хвърча на следващия ден за България? “ След ядреномагнитния резонанс, който ми направиха обаче, лекарката пребледня, сподели, че имам „ значителен кръвоизлив в мозъка “. Продължиха да ми вливат болкоуспокояващи, може би и други медикаменти, малко ме поотпускаха, само че към момента това главоболие не изчезваше. Беше безусловно разкъсващо. Тогава размишлявах върху много неща - какво би могло да се случи и какво да направя с живота си, в случай че оздравея. Казах си, че в случай че в действителност мина през това нещо, ще върша единствено неща, които са от изгода за хората, и ще бъда образец за околните си и за близките. Така започнаха духовните ми търсения. Доста интензивно четях за йога, за разнообразни духовни практики. Един ден инцидентно отидох на медитация тук, в „ Палюл център “, срещнах се с хората, почувствах се като у дома, срещнах учителя си и от този момент последвам будизма. Видях, че това е моят път, който трансформира живота ми към по-добро, случват се доста хубави промени. Реално инсултът беше нещото, което ме накара, първо, да потърся духовния си път и, второ, да се отдам на планове, които имат доста по-голям смисъл и задача.
Реално инсултът беше нещото, което ме накара, първо, да потърся духовния си път и, второ, да се отдам на планове, които имат доста по-голям смисъл и задача.
- Как се роди ресторантът с храна за душата?
- Soul Kitchen работи като ресторант от 2013 година с помощта на партньорката ми, която вложи цялата си сила в него. Това за мен е доста прекрасен опит - да видя, че посланието за растителна храна може да се предава, без да разделя хората, без да се основават бариери, посредством разговор и другарство. И този разговор и другарство за мен са доста значими във всичко, което върша. Soul Kitchen е място, което те въодушевява да направиш нещо позитивно, да забавиш скоростта, да видиш, че има и друга храна с изключение на тази, с която си привикнал. Големият проблем на модерното общество е индустриализацията в храната  - това,  че тя е доста надалеч от същинската си същина на пълноценна храна, тя е просто всеобщ индустриализиран артикул, лишен от потребните си свойства.

- Затова ли започва плана за суперхрани?
- Да, Ancestral Superfoods е задача за здраве. Проектът се роди, когато бях в болничното заведение и размишлявах какво бих направил, с цел да допринеса за здравето на хората. Тогава си дадох сметка, че най-ценните два ресурса, които притежаваме, са времето, което ни е отредено на тази планета, и здравето. Затова беше доста значимо да се сътвори храна, която да оказва помощ на хората да са здрави и не би им навредила по никакъв метод. С много дълго мислене и изследване стигнах до просветление, че такова нещо би била покълнала и ферментирала храна; храна, която е жива; в която ензимите са там; в която витамините и минералите са надлежно в метилирана хелатна форма; която би помогнала за човешкия микробиом, подпомагайки го с пребиотици, с добавени пробиотици, улеснявайки функционалността му. Заради всеобщо рафинираните артикули хората постоянно страдат от пропускливост на червата, патогенните микроорганизми надвиват над потребните в чревната флора и това оказва въздействие върху мозъчната активност, върху нашите дейности, върху имунната система. Според мен множеството заболявания потеглят от червата - кожните болести, автоимунните, ракът...

Продуктът и концепцията са създадени от доктор онколог (от друга европейска държава), с който работим дружно, който е изследвал изгодата от покълналите и ферментирали храни върху заболели от рак. Той основава технологията и има ноу-хау за покълването и ферментацията, което резервира питателните субстанции в продукта. Става дума за ферментация на част от семената, поникване при другата част, което продължава 36 часа, и тъкмо когато покълването доближи пика на централизация на субстанции, процесът се стопира, изсушават се, смилат се на прахуляк и се прибавя комплекс от диворастящи плодове: шипка, арония, боровинки, бъз, нар, лимон…



Те са типични за Балканите, за Европа, порастват тук и са по-силни суперхрани от останалите по света, които всеобщо се пропагандират като суперхрани. Добавили сме диворастяща коприва, специфичен пробиотичен микс, който е от растителен произход; деактивирана хранителна квас, която е доста потребна за хората, които се хранят с растителна храна. Искаме да създадем цяло семейство от артикули, които да са подобаващи за другите потребности на хората. Вече имате три. Druidess e за женско здраве, той подкрепя чревната флора, имунната система, обмяната на веществата. Тъй като има фолиева и силициева киселина, e потребен при бременност и при опити за зачеване, при кърмене, усъвършенства положението на коса, кости, нокти, с цел да може дамата да се усеща добре. Жените в днешното всекидневие се пробват от ден на ден да се развиват в кариерата, да вземат доста функции в живота. Това води до дисбаланс, който се отразява на здравето им. Druidess балансира дамата, оказва помощ є да бъде женствена и подкрепя взаимоотношенията є с другия пол.
Големият проблем на модерното общество е индустриализацията в храната  - това,  че тя е доста надалеч от същинската си същина, тя е просто всеобщ артикул, лишен от потребните си свойства.

- Другият артикул е за мъжете, допускам.
- Chieftain, или Вождът, е за мъже, тъй като малко обръщаме внимание на здравето си, живеем с концепцията, че сме мощни и ще се оправим с всевъзможни трудности, че нямаме потребност от предварителна защита. Този артикул тонизира, има към 39% протеин и се пробва да се съобщи обръщение към мъжете: да бъдат малко по-смирени, да се стремят да се развиват без възприятие за доминиране, да станат малко по-хармонични.
Oracle е с повече фибри, които хранят потребните бактерии, извършват ролята на пребиотик за тях, а въпреки това, са като четка, която изчегъртва артериите, вените, кръвоносните ни съдове от всички насъбрани плаки. Съдържа естествена GABA, която подкрепя възобновяване, както и релаксацията в резултат на душевен и физически стрес.Действа като част от предварителната защита на заболяванията на обмяната.

- Как се приема тази храна?
- Може да се употребява в композиция с кисело мляко, като шейк, като смути, като упоръска в салата, може да се носи в офиса за междинно хранене. Идеята е с тази храна да разпространим концепцията за предварителна защита, хората да стартират да интегрират жива храна в своето меню. Защото пълноценната храна, която не е лишена от потребните си хранителни субстанции, може да бъде изключителна предварителна защита на заболяванията и е една значима част от целия пъзел за здраве. Още медицината на Древна Гърция учи, че човек би трябвало да следва допустимо най-природосъобразен метод на живот, с цел да не се материализират заболяванията.

- Коя храна е пълноценна?
- Тази, която е оптимално изчистена или е лишена от всевъзможни третирания, химични преработки и операции.

- А млякото и месото?
- Този избор всеки човек би трябвало да го направи самичък за себе си. Може би има хора, сигурно дори, на които месото и млякото биха им се отразили добре. Във всеки случай тази храна не би навредила на здравето, когато е умерена и е чиста като генезис - или е биологична, или е оптимално чисто отгледана.

- И се яде по-малко.
- Да, да кажем 2 пъти седмично или по съответни мотиви, празници. Българите по този начин са се хранели доникъде на ХХ век, те са яли скотски артикули на празници, следвали са постите по християнския календар и са били дълголетници. Разковничето е човек да натрупа опит и самичък да види кое работи най-добре за неговото здраве.

Но при всеки случай рафинираната, третираната храна, която е с консерванти, подсладители, с йонизирано облъчване, предходна е през развъждане с химически торове, пестициди, хербициди, няма по какъв начин да е човешка храна и да е потребна. Това е моето верую и е нещо, което аз съм претърпял, тъй като съм се хранил по този метод, преди да схвана какво се случва със здравето ми, със мощно рафинирана и модифицирана храна - всевъзможни хамбургери, бяло брашно, пържено, салами и каквото се сетиш. И за жалост, платих с огромна част от здравето си по тази причина, че съм бил толкоз кьорав тогава. Това, което се стремим да създадем, и аз, и моите сътрудници в този план със суперхраните, е, че се опитваме да дадем една част от това решение за пълноценна храна.
- В България ли се създава?
- Продуктът се прави в Европа, пакетира се в България. Аncestral Superfoods значи суперхраната на нашите предшественици. Това, което ме въодушеви, бяха традициите на античните общества в Европа, най-много в България, храненето им с растителна храна, лечебни растения: плодове, семена и ядки...

- Живко, по какъв начин може човек да е нравствен в материалния свят?
- Това е нещо, което в действителност не е толкоз мъчно да се реализира, въпросът е човек да бъде съзнателен в всекидневието си, в работата си, в диалозите с хората, в стъпките, които прави по пътя, който върви, и оттова да търси един по-висш смисъл. Да излезе от парадигмата - „ първо   аз, всичко да е за мен “, егоизма, след това от другата тясна парадигма - „ единствено фамилията, най-близките ми хора, всички други нямат значение “ и да бъде алтруистичен във вижданията си, в търсенията си. Защото другояче ние, като общество и народ, и хора, няма по какъв начин да напреднем въобще. А сега имаме голяма потребност в България от позитивни образци и от будители; от хора, които излизат от матрицата на това постоянно да се дава отрицателна информация, неприятни примери; на това, че просто се оправдаваш с събитията, някой различен ти е отговорен, или „ аз нищо не мога да трансформира “.

Всеки от нас може да промени доста, а дружно можем да променим и цялата действителност, всичко, което се случва към нас. Въпросът е да спрем да се разделяме на лагери, вярвания, кое е по-добро, кой е по-добър, кое е по-правилно. Всъщност няма ултимативна истина. Човек, колкото по-често влиза в такива дуалистични модели на мислене, толкоз по-трудно ще се освободи от тях - постоянно ще прескача от едно на друго нещо. Всъщност не е значимо по какъв начин се определяш, значимо е какво остава след теб, какъв отпечатък. Много хора, даже и лекари, хора, които се занимават с просвета, не имат вяра в карма, не имат вяра в тези неща, само че това не е значимо - дали имат вяра, или не, значимо е, че то работи. Всяка наша мисъл, всяка дума и деяние оставя отпечатък. Дали ще бъде за нас директно, за хората към нас, за нашето семейство, нашите сътрудници, нашите другари, всичко, което ние вършим и мислим, води след себе си резултат. И този резултат може да бъде или позитивен, или негативен за нас и за нашата среда. По същия метод групово това, което вършим и се случва в България, оставя своя резултат и нашето положение и обстановка сега е такава тъкмо поради това, че ние не сме посадили задоволително хубави семена, че да е по-различно.


- И не сме ги поливали.- Да, и за жалост, сме обвързани с много отрицателни дейности – някои хора се пробват да вземат колкото се може повече плодове, без да им пука, че са част от това общество или от тази среда. Но когато всичко към теб страда, ти няма по какъв начин да живееш щастливо в изолираност. Те не се замислят, че нищо материално не могат да вземат със себе си със гибелта си, нито ще остане за техните деца и семейство, тъй като прекомерното сграбчване в материалното, тази лакомия води до разпри и безконечен боязън. Повечето богати хора имат материалната опция да живеят свободно, само че вместо това живеят в клетка. За мен това не е верният метод на живот.

- А ти по какъв начин успяваш да съчетаеш духовните правила и да си добре материално?
- Ако си аскет и медитираш, да кажем в пещера, и се върнеш в обществото, може да се окаже, че не си подготвен за ежедневните провокации. Ако се сърдиш, критикуваш, съдиш, значи не си постигнал  нравствен прогрес. Всъщност излагането ни на страданието, това, което виждаме всекидневно към нас, в случай че сме отворили очи да го забележим, е най-силният катализатор за смяна. Другият мощен катализатор е човек да не ламти за благосъстояние и материалууни богатства. За да живееш добре, не ти трябват доста движимости, нито пък доста средства в всекидневието. Важното е  да имаш висша цел и блян. Това, което мен персонално ме зарежда, е всеки ден да се разсънвам и да върша нещата, които считам за верни, неща, които са потребни за хората и са добър образец като модел на държание. Вдъхновяват ме срещите с хора будители. И се обкръжавам от ден на ден с такива хора, които ти дават мощ да растеш, да се развиваш...

Прекрасно е да се будиш заран с мотивацията, че не би желал да нараниш никого, би желал да направиш нещо положително, че ще внимаваш какво ще изречеш, когато се срещнеш с хората, и какво ще си помислиш, няма да изпитваш раздразнителност, яд, лакомия, злоба, а ще се стремиш да изпитваш противоположното - положителното, тяхната противоотрова, по този начин да се каже. А вечер, преди да си легнеш, си правиш ретроспекция на деня - дали си съумял това да го постигнеш. И по този начин се променяш, тъй като целеустремено работиш със себе си, с страстите си. Малко по малко семената, които си посял, покълват и дават верния плод.
Най-ценните два ресурса, които притежаваме, са времето, което ни е отредено на тази планета, и здравето
Този образец е доста значим, тъй като в динамичния живот сме изложени на непрекъснати тласъци, провокации и не можем да направляваме страстите си, не знаем кои сме, какво желаеме да реализираме в фамилията и по тази причина има едно такова очуждение, неспособност хората да се свържат между тях и неспособност да живеят във връзка, да изградят семейство. Истината е, че сме заболели духовно и не си даваме сметка, че тази безконечна незадоволеност и прочувствена неустойчивост водят до физически проблеми и заболявания! Това е доста значимо и бих желал да доближи до повече хора, с цел да погледнат в себе си и да стартират да се трансформират.

За контакт с Аncestral Superfoods:
+359878723688; [email protected]
www.ancestralsuperfoods.bg

Купете броя от тук

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР