Интервюиращият звучеше като Siri“, споделят кандидати за работа 55% от

...
Интервюиращият звучеше като Siri“, споделят кандидати за работа 55% от
Коментари Харесай

AI при наемане на кадри: докъде се простира надлъгването?

„ Интервюиращият звучеше като Siri “, споделят претенденти за работа

55% от фирмите усилват вложенията си в автоматизирани системи за набиране на личен състав (графика: CC0 Public Domain)

Все повече компании употребяват системи с изкуствен интелект при подбора на личен състав. Това вероятно е обяснимо, като се има поради, че за доста от отворените позиции аплайват стотици, дори хиляди хора. Но ето, че и претендентите употребяват AI за улеснение на процеса на кандидатстване. Докъде стига това „ надхитряне “ с логаритми? Кой ще пострада най-вече от нововъведението?

Когато Тай стартира първичното телефонно изявление в една финансова компания предишния месец, той допуска, че това ще бъде бърз диалог със експерт по асортимент на личен състав. HR лицето, което се показва като Хайме, се оказва робот. „ Гласът звучеше сходно на Siri “, споделя 29-годишният Тай. „ Беше страховито “.

Младият мъж схваща, че не приказва с жив човек отсреща. Интервюиращият е система с изкуствен интелект. Джайм задава на Тай всички верни въпроси – „ какъв е Вашият жанр на ръководство? “ и „ за какво смятате, че сте подобаващ за тази роля? “ Ала роботът не разрешава на Тай да отговори пълноценно.

„ Прекъсваше ме, единствено с цел да отговори:„ Страхотно! Звучи добре! Перфектно! “ После преминаваше към идващия въпрос “, споделя Тай. „ След третия или четвъртия въпрос AI просто спря след къса пауза и ми сподели, че изявлението е завършило и някой от екипа ще се свърже с мен по-късно “.

Проучване от Resume Builder, оповестено предишното лято, сочи, че до края на 2024 година четири от 10 компании ще употребяват AI, с цел да „ беседват “ с претендентите за работа. От тези компании 15% споделят, че решенията за наемане ще бъдат взети без принос на човек.

„ Днес не е извънредно претендентите да бъдат отхвърлени от робот, преди да беседват с автентичен човек от отдела по човешки запаси “, споделя Лаура Мишел Дейвис пред CNET.
Изтощителният развой по кандидатстване за работа става още по-обесърчителен, когато вземем поради, че доста хора се опасяват, че генеративният AI ще отнеме напълно работата им.

Загубата на човешкото другарство

Ако запитаме шеф, който употребява AI в процеса на наемане на работа, за избора, той най-вероятно ще показа постоянно повтарян рефрен: тези системи се употребяват за автоматизиране на рутинни задания от ежедневния график на експертите по подбор; AI оказва помощ да се отсеят първите 1000 претенденти, само че щом се стигне до топ-10 от тях, това е „ строго човешки “ развой.

През 2019 година ZipRecruiter означи, че AI системите могат да рационализират скучните задания – такива като писане на длъжностни характерности или сканиране на автобиографии – и да дадат на наемащите експерти „ време, което да влагат в по-стратегически задания “. Други изследване, извършено през 2020 година, спонсорирано от системата за изявленията с изкуствен интелект Sapia.ai, откри, че 55% от фирмите усилват вложенията си в автоматизирани системи за набиране на личен състав.
още по темата
„ Не употребявам AI, с цел да пиша длъжностни характерности, само че познавам доста работодатели, които го вършат “, споделя Джулия Полак, основен икономист в ZipRecruiter. Тя показва, че мениджърът може да изиска програмата за изкуствен интелект да му оформи лист с аргументи, заради които би трябвало или не би трябвало да наеме даден претендент в последния кръг. „ Работодателите го употребяват като треньор, като управление, като другар, с цел да отсява хрумвания “.

Но както към този момент знаят претенденти като Ty, потреблението на AI от страна на работодателите надвишава това. Експертите поучават претендентите да се държат по този начин, като че ли приказват с човек по време на изявлението, водено от AI – макар че това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи.

Адел Уолтън, 24-годишна журналистка и създател на наличие от Брайтън, Англия, неотдавна организира изявление с AI, което й се коства извънредно неестествено. „ Очаквах човек или група хора “, сподели тя. „ Когато стартира диалогът, с изненада открих, че съм в чат-стая единствено със себе си “.

Въпросите се редуват на екрана, където тя вижда единствено личното си лице. Дадени са ѝ 60 секунди да отговори на всеки въпрос. „ Гледах по какъв начин се движи лицето ми, гледах по какъв начин изглеждах на екрана “, сподели тя. Споделя, че се е почувствала разсеяна от гледката на личното си лице. „ Щях да се оправя по-добре, в случай че отсреща ми имаше различен човек “.

Уолтън по този начин и не стига до последващо изявление. „ При персонална среща получавате повече обществени подкани от другия човек “, споделя тя. „ В този случай просто говорех на себе си – на AI системата – без ясна визия какъв брой добре се оправям. Не можех да плана нечие лице, език на тялото или да го видя да кима. Този дребен тип човешко увещание, което получавате от отсрещния човек по време на същинско изявление, се губи изцяло, когато фирмите разпореждат интервютата на AI “.

Кандидатите надхитрят системата

Ако работодателите употребяват AI, с цел да улеснят процеса на наемане, за какво и претендентите да не го вършат? Така разсъждава Фанта-Мари Туре – 24-годишна жена от Атланта, която работи в региона на киберсигурността. Използвала е AI принадлежности, с цел да оформи автобиографията си, да напише мотивационни писма и даже автоматизирано да кандидатства за работа. Прави го посредством стратегия, наречена Massive.

„ Много е скъпо да наемете някой, който да ви помогне с биографията “, сподели Туре. „ Много хора вземат такса по 150 $ на час, с цел да вършат прегледи на автобиографии. Това е доста. Защо да не употребявам инструмент, който ми коства към 30 $ на месец? “

Туре упорства, че въпреки всичко е значимо да се „ персонализират “ материалите за кандидатстване. „ В противоположен случай всеки, който употребява AI, получава същия резултат “, сподели тя. „ Трябва да се отличите “.

Понякога в обществените медии се появяват хипотетични хакове за това по какъв начин да се надлъже процесът на набиране посредством AI. Преди няколко години Туре чула един трик: основател на TikTok наличие посъветвал претендентите да копират и слагат изложение на работата в автобиографиите си и по-късно да трансформират шрифта на това изложение с дребен размер в бял цвят, тъй че да се слива с белия декор на автобиографията.

Човек не би могъл да го види, само че AI ще го сканира, ще разпознае текста буквално и ще го изпрати в предната част на подборката. Или най-малко по този начин гласи теорията. „ Никога не съм получавала покана след сходно нещо “, сподели Туре. „ Това беше преди няколко години и се обзалагам, че в този момент системите са по-умни “.

Ходът е прочут на Полак, икономистът от ZipRecruiter. „ Тази тактичност е употребена толкоз всеобщо, че множеството логаритми на уеб страниците за работа към този момент знаят по какъв начин да я глобяват. Не се опитвайте да бъдете прекомерно хитри в биографията си: в случай че приликата е прекомерно близка, кандидатурата ще бъде изхвърлена “.

Според Полак, в наши дни работодателите са по-подозрителни към автобиографиите и мотивационните писма, генерирани от изкуствен интелект. „ Чувам, че работодателите в този момент подценяват огромна част от информацията, която получават, която е в писмен тип, и желаят да стигнат до диалог лице в лице с претендентите допустимо най-бързо, с цел да могат вярно да ги ревизират “.

Дори при видео-интервюта – с хора или роботи – претендентите отново могат да потърсят помощ от стратегиите с изкуствен интелект. Майкъл Джи е създателят на Final Round AI, „ втори водач за изявление за работа “. Алгоритъмът слуша въпросите на експертите по асортимент и подсказва персонализирани отговори в действително време, въз основа на автобиографията и мотивационното писмо, качено от интервюирания.

„ Потребителите могат бързо да прегледат отговора на AI системата и по-късно да формулират собствен личен отговор на въпроса, който получават “, споделя Майкъл. „ Не е като да четат текста буквално пред екрана. Естествено е: звезди и телевизионни водещи които гледат аутокюто от самото начало. Защо елементарните хора не могат да употребяват аутокю? “

Според Майкъл, Final Round AI има над половин милион консуматори и към 40% от тях са от софтуерната промишленост, а 30% работят в банковата или финансовата сфера. Цената за потреблението на сходен инструмент варира на месечна база. Фирмата акцентира, че всички персонални данни се изтриват в края на диалога, само че като цяло AI системите се учат от данните, които им се подават с течение на времето.

Измама ли е това? „ Вярвам, че заради навлизането на AI към този момент са налице нови граници в този жанр активност – и е мъчно да се дефинира дали някой мами или не “, споделя Майкъл. „ И в случай че бях шеф, бих предпочел претенденти, които знаят по какъв начин да употребяват AI, тъй като те носят стойност и повишение на продуктивността на компанията “.

Кой е най-силно обиден от AI наемането?

AI системите неизбежно носят в себе си известни изкривявания. Те може да са в интерес на мъже против дами, на бели против тъмнокожи, на трудоспособни против хора с увреждания.

„ Настоящата вълна от AI употребява логаритми, които са вероятностни модели, което значи, че те разчитат на модели от съществуващите данни, с цел да вършат вероятностни прогнози “, споделя Рори Мир, асоцииран шеф на организацията на общността Electronic Frontier Foundation. „ Проблемът е, че моделите в съществуващите данни включват моделите, които носят систематични изкривявания “.

По-висшестоящите чиновници в корпоративния свят рядко аплайват за работа (в множеството случаи те сменят работата си след самостоятелна покана). Мир има вяра, че претендентите по по-ниските равнища ще „ поемат тежестта “ от наемането посредством AI.

AI няма да се употребява за избирането на нов основен изпълнителен шеф. Но може да филтрира кандидатите… и може да има последната дума при наемането на елементарен служащ. Автоматизираното наемане ще има голямо влияние върху маргинализираните хора, които разчитат на по-несигурни работни места.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР