Интервю на Владимир МитевДесислава Пенчева е административен мениджър на проекта

...
Интервю на Владимир МитевДесислава Пенчева е административен мениджър на проекта
Коментари Харесай

Превозите по Дунава изискват уеднаквени правила

Интервю на Владимир Митев

Десислава Пенчева е административен управител на плана " DANTE - възстановяване на административните процедури и процеси, свързани с превоза по река Дунав " в границите на Българо-румънската търговско-промишлена палата. Експертката е в екипа на палатата от нейното основаване преди близо 16 години. Говори румънски, британски и съветски език. Завършила е Стопанската академия в Свищов.

- Какви са задачите на DANTE? Кои са неговите сътрудници в България и Румъния?

- DANTE е планът, чието осъществяване би трябвало да докара до по-доброто ръководство на река Дунав във връзка с хармонизирането на административната уредба и законодателството по целия речен път, в това число плавателните притоци на реката.

Той се извършва от необятен партньорски консорциум с 16 съществени и 12 асоциирани стратегически сътрудници. Сред тях са Дунавската комисия, държавни институции, асоциации на корабоплаватели, пристанищни управляващи, спедитори и превозвачи и неправителствени организации от 10 европейски страни. България се съставлява от Българо-румънската търговско-промишлена палата, а асоцииран стратегически български сътрудник е " Булмаркет ДМ " ООД. От страна на Румъния в плана вземат участие Министерството на превоза, Асоциацията на притежателите на речни кораби и пристанищни оператори, Pro Danube Romania, Пристанищна бизнес асоциация Констанца.

Изградихме взаимно доверие и другите участници в корабоплаването ни търсят, с цел да слагат проблемите, които срещат.

- Какво постанова " премахването на административните бариери " пред корабоплаването по Дунава?

- Идеята на плана, подчинена на концепцията " Една и съща река - едни и същи правила ", по която работи Pro Danube International (мрежа от частни компании, която предизвиква по-добрата инфраструктура и услуги и по-интензивно прилагане на водния път на Дунава съгласно екологичните стандарти - бел. ред.) Анализът, изработен в неговия първи стадий, сподели, че се губи доста време в попълване на документи (общо 77 разнообразни формуляра от единия до другия завършек на реката), а също по този начин и средства поради другите такси за услугите в обособените страни. Всичко това забавя инспекциите на корабите, а екипажите и товарите изчакват ненужно и в последна сметка бизнесът губи пари. Целта е от тромавата документи, характерна за всяка страна, да се премине към цифрова обработка на унифицирани документи от първото до последното пристанище.

Факт е, че има основана електронна система за документооборот, която би трябвало да облекчи екипажите и бизнеса. При нея една информация, подадена при тръгването на кораба, би трябвало да доближи до всяко пристанище, на което ще стопира плавателният съд. Тази система обаче има недостатъци и постоянно се постанова повтаряне на документи и на хартия.

Направен беше разбор на обстановката във всяка от десетте дунавски страни. По време на национални кръгли маси в шест от тях бизнесът сложи проблемите си пред институциите. 14 национални работни полемики в България, Хърватия, Унгария, Румъния, Сърбия и Словакия събраха общо 335 представители на държавните органи и бранша, които обсъждаха и търсиха разновидности за превъзмогване на ненужните административни тежести.

Съгласихме се да предложим решения и да помогнем при създаването на формулярите, които би трябвало да заместят последователно всички документи по Дунав. Тези три унифицирани формуляра бяха разисквани от бизнеса и институциите в обособените страни. Те от своя страна направиха мнения и дадоха рекомендации, след което документите бяха прецизирани. Ролята ни беше да разпространим тези документи до необятен кръг заинтригувани и в последна сметка достигнахме до оптимален брой ползватели на реката във всички страни.

- До каква степен е осъществено това уеднаквяване на разпоредбите за мореплаване досега?

- Първият огромен триумф на DANTE е, че събра на едно място частния бранш с представителите на виновните за корабоплаването органи. По време на няколкото кръгли маси бе решено да се сътвори онлайн инструмент, посредством който да се подават сигнали за спънки пред корабоплаването или за шерване на положителни практики. Над 250 бяха подадените предизвестия за разнообразни административни процедури, които основават бариери пред екипажите, плаващи по Дунав.

Международният екип категоризира подадените сигнали съгласно петте тематични области на плана - гранична полиция, данъчни и митнически служби; органи за навигация и надзор на трафика; пристанищни власти/администрации; водни и канални администрации; други органи за налагане на бариери (например здравен надзор, ръководство на бедствия и т.н.) и ги проучва.

През октомври предходната година по време на бизнес конгрес във Виена ръководителят на Pro Danube International и началник на плана DANTE Манфред Зайц и Терезия Хакщайнер (от европейската асоциация European Barge Union, представляващи товарните и пътническите превозвачи по реките - бел. ред.) връчиха декларация, в която са систематизирани настояванията от страна на бизнеса за облекчение на процедурите по Дунав. На 3 декември документът беше прегледан в Еврокомисията и стана основа за решенията й по отношение на вътрешноводния превоз. Комисията публично утвърди и трите формуляра DAVID, като те ще се ползват пилотно в някои от дунавските страни от края на 2020 година

По принцип унификацията на разпоредбите за корабоплаването по Дунава е цел на Дунавската комисия от самото й учредяване.

- Каква роля играят тези документи и самата Дунавска комисия за уеднаквяването на правните режими за корабоплаването?

- Фокусирахме напъните на екипа по DANTE към действителния бизнес - хората, които са пострадали от другите регулационни режими. Дискусиите в институциите както на национално, по този начин и на интернационално равнище са непълноценни, в случай че към тях не се причислят тези, които " вадят хляба си " от реката.

Платформата, за която загатнах, и онлайн инструментът за докладване на нередности (и положителни практики) са налични за представителите на бранша посредством интернет страницата на Pro Danube International (www.prodanube.eu). Тя ще остане дейна и след формалния завършек на плана, а представителите на бранша ще могат да алармират за административните спънки, пред които се изправят ползвателите на реката в другите й сектори.

- Какво следва във връзка с правните режими на корабоплаването след приключването на плана?

- Инициативата " Зелена договорка за речния превоз на река Дунав " и събраната информация по плана разрешиха основаването на няколко документа. " Стратегията и проектът за деяние за администриране на вътрешноводния превоз " е най-осезаемият резултат от DANTE и може да се преглежда като главен документ с препоръчани смислени решения за превъзмогване на административните дефекти в целия район.

В него са включени докладваните административни бариери и процедури по Дунав и плавателните притоци, изчерпателен разбор на европейската правна рамка, която контролира водния превоз, и съответни ограничения като реален времеви график за превъзмогване на тези бюрократични процедури, които попречват развиването на ВВТ в цялостния му капацитет.

По време на финалното събитие на плана от името на Дунавската комисия бяха показани вероятни сюжети, с цел да се подсигурява, че DANTE ще продължи да дава осезаеми резултати даже и след формалния завършек на плана. Той ще продължи да съществува в малко по-различна форма и това е добра причина за реализиране на главната му цел - унищожаване на всички аспекти, които пречат на развиването на вътрешния воден превоз като надеждна опция на автомобилния, железопътния и въздушния. Очаква се това да се реализира посредством съглашение за разпределяне на безплатни средства, подписано сред Генерална дирекция " Мобилност и превоз " (Европейската комисия) и Дунавската комисия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР