Интервю на Вилиана СЕМЕРДЖИЕВАСТЕФАН КОМАНДАРЕВ е роден на 28 септември

...
Интервю на Вилиана СЕМЕРДЖИЕВАСТЕФАН КОМАНДАРЕВ е роден на 28 септември
Коментари Харесай

СТЕФАН КОМАНДАРЕВ: Моята работа е да посочвам неправдата

Интервю на Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА
СТЕФАН КОМАНДАРЕВ е роден на 28 септември 1966 година в София. Завършва медицина (1993) и кино- и телевизионна постановка в Нов български университет (1999). Автор е на документалните филми " Хляб над оградата ", " Азбука на вярата ", " Градът на дамите баданте ", " Живот от живота ", на игралните " Съдилището ", " В кръг " и други " Светът е огромен и избавление дебне отвред " (2008) e първият български игрален филм, попаднал в късата селекция за " Оскар ". " Посоки " (2017) беше първата българска лента със селекция в формалната стратегия на Кан след 1989 година Новият му филм " Уроците на Блага " завоюва три награди на 57-ото издание на интернационалния кинофестивал в Карлови Вари - Голямата премия " Кристален глобус ", оценката за основна женска роля на Ели Скорчева и премията на екуменическото жури. Сценаристи са Стефан Командарев и Симеон Венциславов, оператор е Веселин Христов, продуценти са Катя Тричкова и Стефан Командарев. Ролите извършват Ели Скорчева, Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, Герасим Георгиев-Геро и други
 
- Господин Командарев, да са Ви честити на Вас и на екипа оценките от Карлови Вари! Имахте ли предусещане за този троен триумф?
- Чак за троен триумф - не. Имахме предусещане за премията за женска роля на Ели Скорчева. Защото възторжени бяха реакциите след формалната премиера на кино лентата в залата с 1400 места - имаше 10 минути ръкопляскания за Ели Скорчева и страхотни мнения за нейната роля. Тайно сме се надявали за освен това, само че когато това " освен това " се случи, беше безспорна вест за нас. Нямахме никакви индикации, че нещо сходно се задава, което разреши нашата наслада в този миг да бъде неподправена, същинска.
- Моите персонални поздравления към Вас са и поради загрижеността и откровеното отношение, с което поставяте във фокуса една от най-онеправданите прослойки в българското общество - възрастните хора. 
- Тя е най-онеправданата, в случай че би трябвало да сме точни!
- Съдейки по отношението към тях на огромна част от ръководещите и обществото, наподобява като че ли не са били отгледани и възпитани от тези, които през днешния ден са пенсионери.
- Отношението към възрастните хора - и въобще към хората в потребност, е индикатор за цивилизоваността на едно общество. Въпросът е, че значителен % от възрастните хора в България живеят сами. Защото, както знаете, към една трета от българското население емигрира в последните 20-30 години. А за тези, които ни ръководят... какво да ви кажа... Наистина човек остава с усещането, че не са отглеждани от техните родители - настоящи пенсионери. И това се отнася за всички, които 30 години подценяваха и не обръщаха внимание на тази бездна.
- След формалната премиера на " Уроците на Блага " в България на " Киномания ", ще може ли да се види освен в огромните киносалони, а и в по-малки обитаеми места? 
- Ние организираме това доста преди въпросната премиера, имаме дистрибутор, който е за България и ще популяризира кино лентата из страната. На другия ден след премиерата на " Киномания " на 16 ноември, филмът потегля по всички кина... където има кина. Но той е копродукция с Българска национална телевизия и с цел да стигне до оптимален брой фенове, когато мине неговото показване по киносалоните, следва излъчването му в ефира на Българска национална телевизия, както и по кабелните малките екрани. Така че ще има опция да бъде забелязан на всички места в страната.
- Как чешката аудитория възприе тематиката на " Уроците на Блага ", историята, която филмът споделя? Познато ли е в тяхната страна явлението телефонни измами?
- Познато е освен в Чехия. Както ни описаха и членовете на журито, тези неща съществуват и във Англия, и във Франция, и на много места по света. Не е неповторимо българско събитие. По-скоро на фона, на който се случва у нас - мизерното положение на българските пенсионери, този тип машинация е изключително жестока. 
- С филмовата трилогия " Посоки ", " В кръг " и " Уроците на Блага " Вие утвърждавате други цели на актуалното кино във време, в което моралните и естетическите правила имат напълно разнообразни измерения и смисъл. Както го направихте и с документалния филм " Живот от живота ".
- Да, съгласно мен, на фона на всичко, което се случва в България в този момент и през последните десетилетия, да се занимавам с така наречен ентъртеймънт или с развлекателни филми, би било изключително цинично. Аз виждам моята работа като кинорежисьор да пробвам да светвам алената лампичка, да показвам неправдата и да се надявам, че оттук нататък някой някъде нещо ще направи, с цел да се промени тази несправедливост.
- Кое беше определящо в избора Ви на Ели Скорчева за основната героиня Блага?
- Нашият сътрудник и съветник по кастинга Александър Косев срещнал инцидентно Ели Скорчева. Аз незабавно прегърнах тази алтернатива, тъй като съм израснал с филмите, в които тя играе впечатляващи функции. Така че това беше един късмет за нас. Тя сложи изискване първо да прочете сюжета, който незабавно й изпратихме. Хареса го, мигновено зае тази позиция и се оправи по един страховит метод. Ели Скорчева е необикновено професионална, сензитивна и умна актриса.
- А за какво се спряхте на Герасим Георгиев-Геро за тази " невидима ", само че преобладаваща психически роля на телефонния лъжец?
- Геро е извънредно добър киноактьор. И дай Боже да прави още доста огромни и съществени кинороли, тъй като съгласно мен това му е най-важното амплоа. Справи се ослепително в тази роля, която е доста особена - той се вижда на екрана за няколко секунди първоначално и в края на кино лентата и общо взето изнася целия филм единствено с гласа си, в разговор с Ели Скорчева. Геро присъстваше на терен и тези разговори се случваха и бяха снимани в действително време. Той е антагонист на основната героиня и това в действителност е втората основна роля във кино лентата.
- Чудя се в този победоносен миг за Вас и за екипа да повдигам ли още веднъж въпроса за финансирането... 
- Този вид филми се вършат с българско и европейско финансиране, като с цел да пристигна европейското финансиране, първо би трябвало да го има българското. За всеки от нашите филми, който е копродукция с други европейски страни, идват безусловно милиони левове от Европа. Затова е извънредно значимо в България нещата с финансирането да вървят безпрепятствено, което, за жал, не се случва по редица аргументи. В момента има доста блокирани сесии на НФЦ, започнаха - може би най-точната дума е като произвол - много сътрудници, които не печелят даден конкурс, по-късно апелират, блокират сесиите. Използват известни неясноти, неща, които не са добре показани в Правилника за приложение на Закона за филмовата промишленост, и всичките последни управления на Министерството на културата, които се изредиха, заемаха една доста комфортна поза: тъй като кинаджиите се карат, дано те да се схванат. Вместо МК с целия си административен и юридически потенциал да направи по този начин, че машината да работи, разпоредбите да се съблюдават от всички и да няма произвол, те избират да трансферират горещия картоф на кинаджиите.
- В проектобюджета за 2023 година, който Народното събрание одобри на първо четене, лелеяният от години 1 % от Брутният вътрешен продукт за просвета е все по този начин неосъществим...
- Аз допуснах това, въпреки че във всички предизборни заявки и срещи, които се организираха от разнообразни политически партии с представители на културната общественост, беше обещавано, че в случай че завоюват изборите, най-малко 1 % ще отделят за българската просвета, след това той ще се усилва и така нататък Тази история се повтаря от много години - дават обещание, печелят, ръководят и естествено, не помнят за всичко, което са обещавали. Така че... нищо ново.
- Доколкото знам, идващият Ви план, чийто сюжет още веднъж е построен върху действителни събития, е с работно заглавие " Made in EU ".
- Заглавието към този момент е " Made in EU ", филмът е копродукция с Германия, планираме го за март-април следващата година. Смятаме още веднъж да създадем нещо доста същинско, с доста мощни послания. Действието се развива в шивашка фабрика по време на КОВИД. Това е, което към този момент издаваме за идващия план.
- А има ли позитивно развиване по тематиката за трансплантацията на органи, която представихте с кино лентата " Живот от живота "?
- Не, няма никакво развиване. Имаше леко оживление, до момента в който се говореше за кино лентата, откакто бе излъчен по малкия екран, само че ситуацията е все по този начин зле. Държави, които в миналото са били доста зад нас в това отношение като Румъния, Северна Македония, изключително румънците имат непрекъснат триумф и по доста трансплантации дневно. В България към момента трансплантациите се броят на пръсти. Надявахме се най-малко да се постави завършек на безумието, осъществено преди 4-5 години, когато, неизвестно за какво, закриха Изпълнителната организация по трансплантации и я сплотиха с ИА " Медицински контрол ", и да се възвърне независимият статут на ИА по трансплантации. За жал още веднъж потънахме в едно безвремие, а от хората, които са в листите на чакащите, единици дочакват да се случи трансплантацията. Това е действителността.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР