Интервю на Таня Джоева за Епицентър Д-р Николай Радулов е

...
Интервю на Таня Джоева за Епицентър Д-р Николай Радулов е
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов: Управляващите могат да купуват когото си искат, но истината не могат да купят

Интервю на Таня Джоева за " Епицентър "

Д-р Николай Радулов е учител в Нов български университет, Департамент „ Национална и интернационална сигурност “. Бил е основен секретар на Министерство на вътрешните работи

- Проф. Радулов, какъв е Вашият прочит на събитията към митинга, които се разиграха след 22 часа през вчерашния ден, 2 септември?

- За мен случилото се беше предстоящо. Още когато отидох на митинга сутринта, към 7,30 часа, видях несъответствието на защитата. Имаше доста защита. От всички страни тя беше естествена, като се изключи тази пред Българска народна банка. Нормална, тъй като това бяха софийски служители на реда, разговаряхме с тях, смяхме се. От страна на банката обаче, незнайно за какво, имаше стена от полицейски коли и бусчета, както и тройна верига от служители на реда с цялостно снаряжение.

Това беше явно нарушаване на разрешението за осъществяване на митинга, за което никой от служителите на реда не беше прочут. Или най-малко по този начин им е разпоредено – да споделят, че не знаят.

Това беше първият сигнал, че има нещо изкуствено, недобре замислено или плод на неприятно ръководство, което също е изцяло допустимо.
Стената с този кордон създаваше проблеми и там се случваха всички провокации, които започнаха още в ранния следобед.

- За първи път в новата история на България при сходни събитие Министерство на вътрешните работи употребява пепър газ. Имаше ли аргументи, които да постановат този метод?

- Не. Нямаше експанзия, която да допуска друго, с изключение на да се насочат устни забележки, да се покаже подготвеност да се реагира. Сред самите протестиращи имаше хора като Минчо Спасов, ген. Шивиков, които заставаха сред служителите на реда и малко по-агресивни протестиращи. Забележете, тук още приказваме за протестиращи, а не за провокатори. Това към момента бяха хора от митинга.

Жандармеристите без особена причина пръскаха в посока на протестиращите. Тоест, пръскаше се и там, където нямаше никакъв опит за нахлуване или приближаване на полицейската верига. Виждаше се опит за основаване на обстановка, която да докара до конфликт.

Полицаите, сложени в тази верига, до стената от коли, чакаха да пострадат, бяха им дадени неверни команди. Истинско знамение е, че някой не беше погубен. Аз особено дочух, че ще има тежки попълзновения по отношение на служители на реда и тези приказки сякаш се пускаха от цивилни чиновници, които бяха измежду хората.
Видях един-двама, само че не съм сигурен дали бяха на работа или стачкуваха. През последните дни съм виждал доста чиновници на Министерство на вътрешните работи, които бяха на митинг като на митинг.

Имаше аргументи да се мисли, че опитите за провокации ще се усилват. Вечерта това се удостовери.

- Всички бяха проверявани преди да влязат в периметъра на митингите. Откъде се появиха пиратки, бомбички?

- Да, още от сутринта всички с чанти, торби, раници, които влизаха в този триъгълник бяха подробно проверявани на КПП-тата, общително, без подмятания или обиди. Хората също проявяваха схващане, нямаше никакъв проблем.

За мен беше необичайно появяването на хора с бомбички, със самоделни взривни устройства, както споделиха от полицията. Изговориха се приказки, които не са доста ясни. Аз не видях нито едно самоделно взривно устройство, нито гърмеж от такова. Да, имаше пиратки. Но откакто полицията на футболни мачове съумява да ги събере на входа на стадионите, не виждам освен това засилено полицейско наличие по какъв начин не бяха открити и на митингите.

- Възможно ли е да са били скрити в палатките?

- Единствената опция е провокатори, особено известни на чиновниците от Министерство на вътрешните работи, да ги позволен да ги оставят в палатките. През деня и при митинга хората не бяха в палатките.
Напълно допустимо беше да се сложат освен тръби или каквото им хрумне, само че и опиати. Като виждам по какъв начин се ускоряват опитите за дискредитация на митинга, това е идващото, което може да се случи – подмятане на опиати и арести.

- Започнаха да излизат фрагменти и разкази на спокойно протестиращи, които са били обект на брутална експанзия от страна на Министерство на вътрешните работи. Ще понесе ли някой отговорност? Налице ли е превишаване на правата от страна на полицията?

- Има правила при осъществяване на полицейски интервенции за разгонване на тълпата. Тя се гони от общото пространство към празни улици, тъй че тя да може да се изтегли. Тя не трябва да бъде преследвана! Това е принцип в полицейската работа. За страдание, аз и тези, които в този момент ръководят, очевидно сме чели разнообразни учебници.

Има и друго - пояснения, които можеха да минат преди 15-20 години, в този момент не може. При сходни провокации всяка страна се пробва да потвърди истината и когато държавната институция приказва, по табиет се смята, че тя приказва истината. Но при актуалните технологии всичко може да се запише и да се види. Вижда се, че хората бягат, а ги ритат, бият ги с боксове, че явно става дума за опит за заплашване.

Между другото, тези служители на реда наподобява бяха същите, които пребиха задържани с белезници под колоните на Министерски съвет. Тогава основният секретар на Министерство на вътрешните работи измънка нещо, че може би имало превишаване на полицейската самозащита, само че се разследвало и т. н. Превишаване има тогава, когато някой налита на служител на реда и полицията вместо да удари един път го удря 55 пъти. Но когато лицето е обездвижено, то не може да се опълчи и да атакува никой, това е мъчение. Това е закононарушение по работа.

На всички служители на реда се дават указания. Но тези, които бяха в плътния кордон към Българска народна банка, мисля, че бяха особено инструктирани. За провокацията никой не е разчитал на софийската полиция, защото хората, с които разговарях сутринта, имаха сестри, братя деца, които бяха на митинга. Абсурд е те да вземат участие в каквато и да било провокация или да пропуснат през КПП-тата хора, които заплашват спокойно протестиращите, в това число техните близки.
Другите бяха хора, докарани от цялата провинция. Не са добре подготвени, не знаят равнището на самозащита, някои са фанатично предани на началниците си, които са ги назначили, тъй като в провинцията няма работа. Изпълняват каквото им разпоредят и не се замислят, че могат да им разпоредят да извършат закононарушение.

Самата полиция споделя, че безредиците били проведени от провокатори, футболни агитки. Казва, ние ги познаваме. Като ги познавате за какво ги пуснахте на мирния митинг?! Нали охранявахте?! Какво охранявахте. Три кордона служителя на реда охранява, само че пуска очевидни провокатори, за които бяха сигурни, че са такива и че били платени.

Денят от сутринта до вечерта беше гигантска провокация. Сутринта Министерски съвет заплати 140 милиона, пробвайки се да подкупи част от протестиращите, във връзка сякаш с епидемията. След това раздаде едни други пари, след това трети... След това купи гласове от „ Воля “, евентуално заплашвайки Марешки и с делата, които бяха на трупчета и давайки на дясната му ръка плаж за 20 години на понижени цени.

- Чии бяха ултрасите, които видяхме, че започнаха щурма, нападнаха служителите на реда, хвърляха пиратки?

- Няма значение, че са ултраси. Провокаторите основават вълнения по предписание на този, който им заплаща. Тук незабавно ще кажат, че Божков им е платил. Божков, както и всички, които са срещу това ръководство, нямат интерес митингът да бъде злепоставен.

На процедура това се случи. Видяхте, че незабавно Валери Симеонов и други депутати още веднъж скочиха и заговориха за банди, за нарушители. При състояние, че през площада в този ден минаха над 100 000 души и измежду тези 100 хиляди имаше 30-ина престъпно проявени, евентуално познати на полицията, които тя умишлено и по предписание пусна.

- Шефът на Столична дирекция на вътрешните работи разгласи, че тактиката на полицията била щадяща. Като експерт ще се съгласите ли с това определение?

Тактиката беше щадяща за ръководещите. Много щадяща! Те се закрепиха, пробваха се да компрометират митинга. Но истината е, че колкото и медии да купят, не могат да купят фейсбук, фотосите и видеозаписите, направени от протестиращите. Няма по какъв начин да купят всички, които свидетелстват за несъразмерна приложимост, даже корист със мощ. Могат да си купуват който желаят, само че не могат да купят истината.

- Депутатът Тома Биков съобщи, че след събитията на 2 септември държавното управление няма да подаде оставка, тъй като това означавало, че всяко последващо държавно управление можело да бъде свалено от престъпния контингент. Как ще коментирате тази теза?

- Ако беше завалял град, Тома Биков щеше да каже, че естествените бедствия постановат държавното управление да остане и да се бори за човешкия живот...
Биков доста пъти се е обръщал и каквото и да каже, никой не му има вяра към този момент. Той, който преди години си сложи политическата цел да се бори с Бойко Борисов, в този момент се хвърля на амбразурата да го брани.

- Тече война на интрепретациите. Така беше от първия ден на митингите, по този начин беше след случая „ Ситняково “, по този начин е и в този момент. На кого имат вяра хората съгласно Вас?

- Тези, които гледат единствено СКАТ, несъмнено имат вяра, че има заплашителен протест и по улиците се избиват български жители и полицията.

Аз съм от първия ден на митингите. Хората от първия ден споделят: „ ние не желаеме борба “, „ не желаеме да има конфликти “, „ служителите на реда са хора като нас, единствено че са на работа “. И на места има някой, който твърди, че по този начин нямало да стане, че власт не се дава и взема без кръв. Но от стотиците, с които съм разговарял, това са единични гласове. Имам сериозните подозрения, че този мачовски израз, който си предават, е подплатен и с някоя добра сума.

- Още в средата на юли Вие заявихте, че изходът от обстановката са оставка и нови избори. Но минаха 50 дни и нищо! Как си обяснявате нежеланието на Борисов след две други оставки, този път да остане до дъно?

- След две оставки и трети мандат, през който се усвоиха толкоз доста средства и се развихриха толкоз доста кавги, в това число със фотоси и записи, има и прекомерно доста следи.
Борисов и хората към него се опасяват, че в случай че в този момент паднат от власт, ще има следствие. Ако основният прокурор оцелее, а те паднат, той може да се нахвърли върху тях да ги проверява. Има и подготвени следствия, които инициира предният основен прокурор, само че не им се видя краят – за банковите сметки, офшорките и така нататък Бъдете сигурни, че тези сметки и офшорки са на хора, които са измежду ръководещите.

Бъдете сигурни също, че в случай че и когато Борисов падне от власт, информацията първо ще стартира да излиза от тези, които най-вече го хвалеха и поддържаха. Говоря и за интернационалните фактори.

- Ройтерс и редици други авторитетни медии отразиха насилието през вчерашния ден и то се видя в целия свят. Видя се, че България има сериозен проблем. Как съгласно Вас ще се развиват събитията оттук насетне?

- Хората няма да се откажат. Те са уверени в правотата си и не смятат, че могат да си кротуват единствено и единствено да не изядат някоя полицейска палка. Склонни са до последно да се борят.

От друга страна, властта, с цел да се резервира, ще основава още по-критични обстановки. Ако пространството в триъгълника на властта се залее с кръв, нали се сещате кой ще е отговорен?!

Полицаите ще бъдат пострадали при всички положения, защото някои ще бъдат засегнати. Други, след една-две години, ще бъдат вкарани в съдилища, тъй като сходни неща никой няма планове да прости.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР