Интервю на Puls.bg с д-р Снежа Шаламанова.Д-р Снежа Шаламанова е

...
Интервю на Puls.bg с д-р Снежа Шаламанова.Д-р Снежа Шаламанова е
Коментари Харесай

Усложненията при стомашно-чревните инфекции могат да бъдат животозастрашаващи

Интервю на Puls.bg с доктор Снежа Шаламанова.

Д-р Снежа Шаламанова е преподавател по една от главните тематики на идния Форум за бременност и детско здраве на Puls.bg , който ще се организира в края на тази седмица – 25 и 26 април в Интер Експо Център . Д-р Шаламанова ще приказва за стомашно-чревните инфекции, от които постоянно се случва да страдат децата през лятната почивка: какви са най-честите инфекциозни причинители, по какъв път става заразяването, с какво са присъщи болесттите и, най-важното, по какъв начин биха могли да се предотвратят и какви грижи следва да се поставят при заболяване, с цел да се предотвратят затрудненията. Вторият ден на форума, 26 април, е отдаден напълно на детското здраве.

Другата, водеща тематика са типичните за лятото произшествия, които постоянно съпътстват играта на децата на открито и по какъв начин можем да дадем съответно Първа помощ на детето до приемането на незабавна здравна.

Д-р Снежа Шаламанова е педиатър с дълготраен стаж. От ноември 2010 година досега работи в Специализираната болница за интензивно лекуване по инфекциозни и паразитни заболявания „ Проф. Иван Киров “.

Д-р Шаламанова, има ли “летен грип “?

„ Летен грип “ е една от клиничните форми на инфекциите, които се провокират от ентеровируси, най-честите причинители на летни инфекции. Тези вируси са няколко типа, които се разделят надлежно и на разнообразни серотипове. „ Летният грип “ може да бъде породен от разнообразни серотипове на тези вируси.

Протичането му е малко, стартира ненадейно с нараснала температура, която може да доближи и до 39 оС, демонстрира се с главоболие, мускулни болки, общо неразположение, мощна изнемощялост, болки в корема, т.е. налице са грипоподобни недоволства. Може да има повръщане, леко изявена диария, да се появи обрив по тялото. Оздравяването е за 4 – 5 дни, от време на време 7 дни, като лекуването е симптоматично. Не се постанова антибиотично лекуване, защото е зараза, която се предизвиква от вируси.

Защо толкоз постоянно децата заболяват като сменим дестинацията през лятото?

Децата боледуват постоянно, не тъй като имат по-слаба имунна система. Просто възрастните към този момент са се срещали с множеството вируси, до момента в който при децата имунната система към момента не се е сблъсквала с една огромна част от тях. Тоест възрастните като деца също са боледували постоянно, само че те към този момент имат построен имунитет към множеството вируси. Така че най-важната причина за това, че децата боледуват по-често е, че те се срещат за първи път с избран вирус и неговите подтипове, против които организмът им построява занапред имунитет.

Това са инфекции, които се предават доста елементарно, нормално са доста контагиозни и се предават по фекално-орален механизъм, по-рядко по въздушно-капков, като пътищата са контактно-битов, т. е. посредством нечисти предмети, нечисти ръце, нечисти хранителни продуки, басейни, питейни източници, контаминирани с канални води.

Повече за стомашно-чревните инфекции може да прочетете на Puls.bg

Автор: Румяна Тасева

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР