Интервю на Нора Стоичкова, БСТВБорислав Илевски е икономист по образование.

...
Интервю на Нора Стоичкова, БСТВБорислав Илевски е икономист по образование.
Коментари Харесай

Ловеч има нужда от управление, обърнато към хората

Интервю на Нора Стоичкова, БСТВ

Борислав Илевски е икономист по обучение. Роден е на 9 декември 1972 година в Ловеч, където е приключил Профилираната природо-математическа гимназия. Придобил е магистърска степен по обмисляне и прогнозиране на икономическите системи в УНСС. Завършил е и Международна академия за борсова търговия в Барселона. 9 години е работил в " Икономическа полиция " - Ловечсистемата на Министерство на вътрешните работи. Илевски е бил шеф на " Информационно обслужване ", началник-отдел " Човешки запаси " в " Мизия 96 " АД - Плевен и ръководител на КРИБ - Ловеч. Член е на Международната организация за хора с висок коефициент на просветеност " Менса ". Женен, с две деца.

" Подвижна аптека ще обикаля селата от време на време, с цел да не останат хората без медикаменти "

- Г-н Илевски, за какво решихте да се занимавате с политика, с ръководство и локална власт при богатата Ви процедура като?
- Може би ви прави усещане, че през целия си живот съм живял в Ловеч и желая да продължа да пребивавам. Да пребивавам по-добре и децата ми да останат при мен. Искам да пребивавам в един прелестен град, в това отношение Ловеч има голям капацитет и той би трябвало да бъде изпълнен от жителите му непременно.
Много от моите набори са отпътували, градът е намалял внезапно, само че аз намирам стойности, желая да остана в него и да създавам в него.
- Тоест, вие имате хрумвания по какъв начин да се развива Ловеч и да стане прелъстителен за всички поданици на града и региона.
- Разбира се и това изобщо не е комплицирано.
- Така ли? Кажете тогава за какво всички досегашни кметове без един, за който се сещам - Минчо Казанджиев, не съумяха да го създадат?
- Това първо е въпрос на екипна работа и на доста добра организация. Ако погледнете ретроспективно във времето, доста малко от ръководещите града са били икономисти. Особено през последните 8 години. Това са хора, за които аз не откривам поредност в дейностите им и икономическа аргументация на това, което се случва.
- А от кое място би трябвало да тръгне работата, тъй че да даде резултат?
- Жителите на общината би трябвало да вземат участие в ръководството със своето мнение, позиция и с отговорност. Аз съм открит и ще основа прелестни условия този разговор да върви гладко. Друго, на което доста държа, е да основа на всички поданици на общината условия да се радват на труда си, т.е. да излязат от стандарта на консуматорското общество. В момента всички мои съперници третират въпроса за това по какъв начин ще бъдат разпределени едни средства. А тези средства от кое място идват, някой задава ли си този въпрос?
- Те са им обезпечени от страната, само че нормално не стигат за нищо - стигат за Ловеч, не и за селата в близост.
- Това са въпроси, които се третират от обществените финанси. Да, само че ние търсим един по-добър живот, хората да бъдат удовлетворени от това, което правят.
- Тоест стопанската система стои като ваш приоритет.
- Точно по този начин. И преди всичко, връщане на  общинските предприятия, огромна част от които са унищожени във времето и изключително последните години. Говоря за всички комунално-битови услуги. Говоря за предприятия, които основават някакъв артикул и би трябвало да бъдат печеливши, а не да бъдат дупка, през която изтичат едни пари.
Общинският пазар - за него също би трябвало да се сътвори още веднъж общинско дружество, общинска благосъстоятелност, което да минимизира риска от взаимозависимост на хората за артикули от първа нужда, импортирани примерно от Гърция,  Македония и така нататък Трябва да имаме лично произвеждане на плодове и зеленчуци в общината, които да се продават на нашите пазари.
Освен това - основаване на условия и естествена бизнес среда за нови вложения и работни места. Бизнес средата в общината, касаеща административната активност и услуги, сега е под всякаква рецензия. От дълго време ние нямаме нови предприятия, за хората нямат работа. Населението тук се стопи.
- Колко поданици е Ловеч сега?
- Не мога да посоча, тъй като считам, че националната статистика е необективна. Познавам много хора, които единствено по документи се водят поданици на града.
- Тоест градът е намалял пагубно.
- Да, най-оптимистично считам, че през днешния ден популацията е към 25 000. Не е обикновено в неделя централният площад да е празен и две дами, които метат, да се чуват от единия край до другия.
- Как смятате, че би трябвало да се усъвършенства достъпът до опазване на здравето и обучение като част от удобната капиталова среда? Това касае и млади и по-възрастни, в някои села даже няма аптека. Така е прочее в цялата страна, освен в Ловешко.
- Този въпрос не може да бъде решен бързо или в някакъв къс небосвод. В случая се преплита и една държавна политика, която не бих коментирал, тъй като не мога да бъда справедлив. Това, което можем да създадем на равнище община е първо да съдадем нова болница, защото нашата общинска болница стана напълно държавна под ръководство на здравното министерство. Можем да подобрим изискванията за живот на лекарите и личния състав, само че това няма да реши всички проблеми автоматизирано. Можем да търсим вид, в който порочната комерсиална активност на здравните заведения към нас, да бъде обезщетена ненапълно от общински задължения, само че това са неща, които не могат да бъдат решени бързо. Планираме и преносима аптека, която да обикаля селата от време на време, тъй като не можем да допуснем в 21 век да има хора, които при бедствена обстановка да останат без медикаменти, самун и грижа. Това е парадокс.
- Искам да Ви попитам - докога по селата напрежението ще бъде под 220 волта и докога ще стопират тока в региона при първия полъх напразно. В същото време токът коства еднообразно и на село, и в Ловеч, и в София.
- Мрежата е частна. Общината не е административен орган, който може да задължи ЧЕЗ да прави избрани мероприятия... Преди време в град Гълъбово имаше общински далекопровод от към 70 км. Допускам, че още е подобен. Това е сериозен бизнес и регулатор за въпроса, който ми задавате. Но когато цялата мрежа е частна, общината няма принадлежности за въздействие.
При всички случаи администрацията, която предвиждаме, ще бъде обърната към хората напълно, без значение дали става въпрос за тока или за водата. Предвиждаме цялостна смяна на водопроводната мрежа в няколко села, където загубите са над 70%.
- Проблемът с водата в Ловеч и региона е много сериозен от години. Има ли този проблем трайно решение?
- Всичко е въпрос на цена и организация. Ако сме подготвени да платим тази цена, ще го създадем. На първо място, водопроводната мрежа би трябвало да бъде възобновена или рехабилитирана в главната си част. Второ, би трябвало да се употребяват различни източници на питейна вода. Има, да вземем за пример, подземни води, които могат да бъдат употребявани, изключително за села без огромно ползване. Можем да употребяваме такива източници, по-скъпо е като въвеждане и употреба, само че стопански е решимо.
- След 8 години ръководство на ГЕРБ няма изключително усъвършенстване на пътната инфраструктура в града и по селата.
- Пропускате кварталите. Там има улици, които ми наподобяват на изоставени села в Балкана. Има здания около тези улици, върху чиито покриви има пораснали дървета. На идната сесия на Оценка за съвместимост в Ловеч ще се преглежда въпрос за увеличение на финансирането за рехабилитация в кв. " Младост " за сметка понижаване разноските за дотъкмяване на две улици, в региона на болничното заведение. А бюджетът на общината е признат единствено месец по-рано. Задавате ли си въпрос за какво се прави това?
- Ще ви кажа - просто там са дали обещание, че ще гласоподават за ГЕРБ. Затова се пренасочват незабавно парите натам...
- Вие го казвате. Ясно е. И е смешно, че претекстовете, които са изложени, допускат, че аз и другите мои съграждани сме простаци.
- Има ли цивилен надзор върху дейностите на общината? Вие бихте ли позволили подобен?
- В момента никакъв. Иначе - да, изрично. Ще изтъквам в това отношение военачалник де Гол, който споделя към съперниците си: " Аз не съм склонен с вас, само че ще направя всичко, с цел да ви има, тъй като вашето мнение е коректив за мен ". Моделът на ГЕРБ се осъществя без никаква бистрота.
- Какви ще са първите ви стъпки като кмет?
- Диалог с хората. Ще държа всяко решение да бъде обществено. Ще дам опция на всички, които желаят да основават артикул, да го създадат - бизнес средата ще бъде на равнище. Планирам и съкръщаване на периодите за обслужване и административни услуги.
Няколко думи и за туризма - имам опция да съпоставям с градове, които са с доста по-ниски дадености от нас. Имаме необикновен капацитет да го развиваме.
- Кажете на жителите на Ловеч и общината за какво би трябвало да гласоподават за вас?
- Защото ще имат опцията да си върнат града, да го ръководят сами, да обезпечат бъдеще на децата си и да излизат заран от вкъщи си усмихнати.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР