Интервю на лидера на БСП Корнелия Нинова пред радио “Фокус-

...
Интервю на лидера на БСП Корнелия Нинова пред радио “Фокус-
Коментари Харесай

Нинова: Същественият разговор е за спешни мерки срещу кризата, а не за обръщенията в парламента

Интервю на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред радио “Фокус ” - Заявихте, че няма да участвате в срещата на представителите на парламентарните групи за включване на президента Володимир Зеленски при откриването на Народното събрание. Г-жо Нинова, определихте срещата за непотребна – за какво?
На трета намира се занимаваме с откриването на Народното събрание в наличието на посланици и обръщения на президента Зеленски. За нас това е ненужно, тъй като има държавен протокол, има ред и правила, които би трябвало да се съблюдават. Ние декларирахме, че всички посланици би трябвало да се поканят. Сега още веднъж да се събираме, с цел да обсъждаме дали президентът Зеленски да се обръща към Народното събрание, за нас е цялостна загуба на време. Освен това считаме, че не е това тематиката на българското общество. Както знаете, предложихме и през днешния ден пускаме предложения до другите парламентарни партии – в понеделник ги каним на среща за значителните неща, които вълнуват хората.
 - Кои са тези неща?
Таван на цените, обезщетения за фамилиите, определението за енергийна беднотия, въвеждане на две цени, една – за по-бедни, една – за хора с по-големи благоприятни условия, най-много бюджета за 2023 година Ние имаме опит и знаем какво ще се случи. В началото на Народното събрание би трябвало да стартираме да обсъждаме бюджета. Обикновено в такава обстановка всяка парламентарна група внася свои оферти. Така беше предходната година. Стават страшни исблъсъци, има риск да не може да се направи логичен бюджет, има риск да не можем да приемем незабавните ограничения за тази зима за хората. Затова желаеме, в случай че може, авансово да потърсим единодушие по тези основни въпроси – ще наложим ли таван на цените, ще увеличим ли минималната работна заплата, ще преизчисляваме ли още веднъж пенсиите, какво ще вършим с младите фамилии, по какъв начин ще напишем бюджета, да обсъдим всички тези значими неща и най-малко по най-малко обществени и стопански тематики да реализираме единодушие. Иначе в зала ще бъде доста тежко. Това в действителност го споделям от опит. Освен това, по едно и също време с това ще текат и договаряния за държавно управление. Дори да не се сформира държавно управление, преди да се разпусне Народното събрание, би трябвало да приемем непременно бюджета. Не можем да оставим страната и народа в тази обстановка без бюджет и без актуализация на приходите, без ограничения за стопанската система. За нас това са значителните въпроси на хората. В предизборната акция ние сме поели тези задължения и ще ги изпълняваме. Никоя от партиите не е обещавала в предизборната акция, че първите ни стъпки ще бъдат разногласия по отношение на дипломат Митрофанова и президента Зеленски. За нас, още веднъж споделям, това е ненужно. Същественото е стопанска система, обществена политика, прекосяване през тежките зимни месеци, гарантиране на хората на топло, ярко, налична храна, тъй като цените не престават да порастват. Ето по тази причина в понеделник парламентарно показаните партии, в случай че считат, че това е значителното, да заповядат да го обсъдим.
 - Кои са значимите козове за Българска социалистическа партия в тази ситуация? Имате ли съответни ограничения, които ще приложите?
О, да, да. Ние сме подготвени, в това число със законодателните промени, със законите да ги внесем незабавно и желаеме да ги обсъдим и с другите партии. Отново споделям, най-спешното е да наложим таван на цените на ток, парно, газ и вода, тъй като идва отоплителният сезон и това е просто опасност за всички фамилии и семейства да не могат да си заплащат сметките. На второ място: установяване на две цени, една – за небогати, една – за хора с огромни благоприятни условия. На трето място: незабавно приемане на определението " енергийна беднотия “, с цел да се дефинират обезщетенията за тези, които са енергийно небогати, за зимата. На четвърто: обезщетенията за стопанската система и за компаниите. Подкрепата за тях изтича ноември, не се знае по-късно какво ще има. Те нямат предвидимост, нямат предсказуемост, не могат да си възнамеряват индустриалния развой, ще стартират да уволняват хора. Безработицата да скача през зимата – това е доста, доста тежко. Ето такива неща. Минималната заплата да вдигнем. Ние имаме и предложение за необлагаем най-малко, който да е на прага на бедността – 504 лв.. Безплатни медикаменти за деца, безвъзмездни учебници за деца. Тези неща, които сме ги поели като ангажимент към хората в акцията, в действителност ще ги осъществим и не се отклоняваме от това. Да спрем процедурата по закупуване на " Грипени “. Това е безусловно непотребен разход сега – над 2 милиарда спомагателни разноски за тази рецесия за самолети е безусловно неприемлива за нас. Тези пари би трябвало да стигнат до хората и до стопанската система. И редица други такива въпроси.
 - Г-жо Нинова, по какъв начин реагираха сътрудниците ви на вашата самодейност? Получихте ли към този момент позвънявания от някого?
Ние сега изпращаме предложения към партиите. Очаквам, че в случай че това са основни въпроси за тях, да дойдат да ги обсъдим. Може да не реализираме единодушие, значимо е да беседваме по тях. Сега всички споделят: партиите би трябвало да беседват по най-важните въпроси, даже и да няма единодушие. Така че в случай че не са значими за тях, то сигурно няма да дойдат. Но хората ще преценяват.
 - Кой очаквате да ви поддържа?
Ако видите предизборните стратегии, имаме по разнообразни тематики съвпадения с разнообразни парламентарни групи. Имали сме и с " Продължаваме промяната “ във връзка с някои обществени въпроси. С " Демократична България “ – по повод повдигане прага за регистрация по Данък добавена стойност. С " Български напредък “ сме имали също по обществени тематики. Зависи. Нека да дойдат, да беседваме, ще забележим кой какво поддържа. Но и хората, и обществото да схванат коя партия защо се бори в Народното събрание.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР