Интервю на Деси ВЕЛЕВА- Г-жо Христова, какви ще са предизвикателствата

...
Интервю на Деси ВЕЛЕВА- Г-жо Христова, какви ще са предизвикателствата
Коментари Харесай

Милка Христова: Парите на софиянци се харчат на парче без ефект

Интервю на Деси ВЕЛЕВА

- Г-жо Христова, какви ще са провокациите пред София и столичани през тази година от гледната точка на опозицията в Столичната община?

- Те са свързани с обективните компликации, провокирани от здравната и енергийна рецесия от една страна, и от субективни аргументи, свързани с метода, по който столичният град се ръководи. От извънредно значение е Столичният общински съвет, кметът на София и Столичната община да съумеят да ръководят града по този начин, че да обезпечат естественото действие на системата на градския превоз, на общинското опазване на здравето и обучение, почистването на града, осветлението и гарантиране на даването на останалите общински комунални услуги. Кризата не може да бъде причина да не се одобри и извършва капиталова стратегия, която да обезпечи ускорено разширение и създаване на нови детски градини и ясли, предпочитано възобновяване на уличната мрежа в регионите, създаване на паркинги и други В тази връзка от позиция на опозицията основното предизвикателство е СОС да одобри бюджет с ясни цели, обоснована и изпълнима финансова стратегия. Не по-малко предизвикателство и по какъв начин ще се харчат парите от този бюджет. Главната роля на опозицията в СОС е да не разреши да се пилеят парите на софиянци, да подсигурява дейно ръководство на общинската благосъстоятелност и сдружения, както и да не разрешава да продължава срамната процедура на " ремонт на ремонта ", която в последните години се трансформира в " непокътната " марка на столицата.

- Една от най-горещите тематики е финансовото положение на общинските сдружения и оцеляването на някои от тях. Вече няколко пъти кметът Йорданка Фандъкова разгласи, че общината не може да се оправи със стабилизирането им. Какво е бъдещето на " Топлофикация " и на " Столичен автотранспорт "? Предвид КОВИД-кризата чакат ли се неприятни изненади във финансовото положение на общинските лечебни заведения?

- Действително " Топлофикация-София " и общинските транспортни оператори през последните месеци са сложени пред огромни финансови компликации. Непрекъснато увеличаващите се цени на природния газ и на електрическата сила, както и пандемията, от една страна, а въпреки това - контролираните цени на парното и цената на билетите, отварят огромна финансова ножица сред разноските и приходите. Като прибавим и проблеми в ръководството им, картината става изключително тревожна. През миналата година СОС няколко пъти гласоподава и пренасочва спомагателни средства от общинския бюджет към транспортните оператори. Необходима е незабавна помощ и обезщетения от страната, с цел да се запазят социално-поносими цени на парното и билета за пътешестване в столицата. СОС избра преговорен екип за диалози с представители на отрасловите министерства и се надявам на позитивен за софиянци резултат.

През миналата година макар КОВИД-кризата, общинските лечебни заведения съумяха да извършват своята активност вследствие на самоотвержения труд на здравните фрагменти в тях, за което им изискуем голяма признателност. Разбира се не можем да пренебрегнем и спомагателните средства, които бяха обезпечени за общинското опазване на здравето от страната и Столичната община. Надявам се, че тази помощ ще бъде обезпечена и за актуалната година.

- Предстои приемането на бюджета на Столичната община за 2022 година Да чакаме ли още веднъж рекордни суми, с които администрацията обича да се хвали, само че които не усъвършенстват значително живота на столичани?

- За страдание и тази година правенето на общинския бюджет върви по наложената по времето на ръководството на ГЕРБ нормална и нездравословна процедура. Въпреки непрекъснатите ни претенции, до сегашния миг не ни се дава никаква информация за плануваните за 2022 година доходи и разноски. Такава ще получим най-вероятно, когато бюджетът към този момент е подготвен. По тази скица на деяние Столичният общински съвет е в ролята на " валидатор ", а не на главен орган на локалното самоуправление, който посредством бюджета обезпечава реализацията на локалните си политики. Парите на софиянци се разходват " на парче ", без да се реализира дефинитивно решение на нито един от хроничните проблеми - прегледен образец за това е дефицитът тук-там в детските градини и ясли. Провежданата бюджетна политика при модела " Фандъкова " се характеризира с изключителна концентрация на разходването на бюджетните средства и цялостна финансова взаимозависимост на регионите от общината. Липсва обезпечена опция за действително присъединяване на жителите, при установяване целите на разходването на бюджетните средства, изключително във връзка с обектите, които се включват в капиталовата стратегия. По традиция обаче в околните дни ни следва да станем очевидци на " напоителни " хвалби и обещания от кмета Фандъкова и нейните заместници за рекордно огромен общински бюджет за 2022 година, който ще бъде признат и какво огромно строителство на общински обекти следва да се осъществя. Не е загадка, че през всички години от ръководството на София от ГЕРБ е налице трайна наклонност на несъблюдение на общинските бюджети в порядъка на към 250 млн. лева годишно в частта за финансови разноски, включително и при усвояването на европейски средства, да не приказваме пък за качеството на осъщественото строителство. Зад това несъблюдение се крият неприемливо пропуснати благоприятни условия за възстановяване качеството на живот на столичани.

По традиция групата на Българска социалистическа партия ще излезе с позиция по общински бюджет, както и ще внесе свои оферти в него, които ще бъдат свързани с нарастване на приходите вследствие на по-добро ръководство на общинската благосъстоятелност, както и за увеличение на финансовите средства планувани за обучение, опазване на здравето, обществени услуги, спорт и най-много за възстановяване на транспортната и обществена инфраструктура на регионите, в които живеят столичани, които с налозите си подсигуряват осъществяването на приходната част на общинския бюджет. За задачата ще продължим да настояваме за децентрализация на финансовата стратегия, като 20% от средствата от нея бъдат предоставени непосредствено на съответните региони в столицата.

- Вие следите изкъсо опити през Столичния общински съвет да минат отчети, които на пръв взор уреждат не доста основни въпроси и връзки, само че постоянно рискуват да ощетят общината. Преди няколко седмици осуетихте тъкмо такива опити. Докога ще продължава тази процедура?

- За страдание, съвсем няма сесия на СОС, на която да не бъдат внасяни отчети, най-много такива свързани с разпоредителни дейности с обекти - общинска благосъстоятелност, в които предлаганите цени или условия, при които да се осъществят тези дейности, да не са в ущърб на общинския бюджет. В някои случаи цените на общинските парцели са мощно занижени, в други случаи предлаганите условия, са извънредно неизгодни за общината. Подобен метод опозицията в лицето на Българска социалистическа партия в СОС се е стараела да не позволява, тъй като той директно визира ползите на столичани, а от време на време си разрешавам на сесии да кажа, въпреки и на смешка, че наскърбява интелигентността на общинските съветници. Действително на последната сесия на СОС през декември съумях да спра два такива отчета, като те не събраха нужното болшинство. Но в полза на истината би трябвало да призная, че постоянно причините ми не се опровергават, а срещат безмълвната " гилотина " на болшинството на ГЕРБ, което гласоподава такива отчети. Тази процедура ще продължава до тогава, до момента в който не се промени ръководещото болшинство и най-много, когато към нея се сътвори социална неотстъпчивост.

- Какво съгласно вас би трябвало да свърши администрацията незабавно през първите седмици и месеци на годината?
През първите седмици и месеци на актуалната градина администрацията би трябвало да обърне изключително внимание и да обезпечи безпрепятствената работа на общинското опазване на здравето, като подкрепя директно общинските лечебни завадения, поради новата задаваща се КОВИД-вълна на епидемията, както и да обезпечи и подсигурява даването на комуналните услуги - парното, превоза, зимното разчистване на уличната мрежа и други.
МИЛКА ХРИСТОВА e родена на 5 октомври 1957 година Завършила е право, магистър е по ръководство на стопанските действия. Общински консултант от Българска социалистическа партия и заместник-председател на Столичния общински съвет. Заместник-председател е и на непрекъснатата Комисия по опазване на здравето и обществена политика и член на непрекъснатата Комисия по стопанска политика и общинска благосъстоятелност към СОС.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР