Интервю на Даниела Големинова с Драгомир Заков в предаването 12+3

...
Интервю на Даниела Големинова с Драгомир Заков в предаването 12+3
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Ние не охраняваме само българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО. Ако се налага, ще го правим и с наши съюзници

Интервю на Даниела Големинова с Драгомир Заков в предаването " 12+3 " по БНР

" Изключително знаково е визитата на министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин в България ". Това зави пред БНР министърът на защитата Драгомир Заков. По думите му тази аудиенция демонстрира мощният ангажимент на Съединени американски щати към сигурността в НАТО - като цяло: " Не тъй като България е слабото звено в Алианса, тъкмо противоположното - България се стреми да способства с каквото може и това се прави оценка от нашите съдружници ".

Той заяви, че построяването на Бойна група е на много напреднал стадий: " В момента се чакат офертите на съдружниците за попълване на този дефицит, който има в състава ѝ като качества. В околните дни ще уведомим обществено ", съобщи военният министър. Драгомир Заков уточни, че страната ни реализира еър полисинг с изтребителите МиГ-29, които има:
" Ресурсът е дребен и непълен, тъй че ще разчитаме на нашите съдружници. Търсим варианти България да продължи да извършва задачата по еър полисинг. Ние не охраняваме единствено българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО. Ако се постанова, ще го вършим и с наши съдружници ".

За поддръжката на МиГ-овете Русия, Беларус и Украйна не са варианти: " Търсят се разновидности за работа със съдружници от НАТО ". До края на март ще излезе отчет за положението на въоръжените сили за 2021 година " Той ще е обществен. Постарали сме се да представим същинската картина на нещата. Това ще е отчет, какъвто не е юридически предишните години ", акцентира министърът на защитата и посочи, че българската войска се нуждае от редица основни и жизненоважни качества.

" Важно е да има всеобхватна стратегия за въоръжаване и рационализация. Тъй като това е дълг развой, в този интервал е належащо да работим с нашите съдружници, до момента в който усвоим тези качества ", съобщи Заков. Той акцентира, че освен военната помощ е значима за Украйна, само че и филантропичната, за която България доста интензивно работи: " Форматите, в които се разисква военна помощ за Украйна, са съюзните формати - НАТО и Европейски Съюз ".

Министър Заков акцентира, че дипломацията постоянно има късмет: " Това, което се случва в Украйна, е извънредно неприятно и то в 21 век. Всички старания са ориентирани към дипломатически пробив ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР