Интернет звездата Цвети Стратиева - Флора официално е част от

...
Интернет звездата Цвети Стратиева - Флора официално е част от
Коментари Харесай

Цвети Стратиева – Флора: Клише е, че младите не се интересуват от политика

Интернет звездата Цвети Стратиева - Флора публично е част от екипа на утринния блок " Денят стартира " по Българска национална телевизия 1, който от този ефирен сезон е с нов заключителен час - от 5:55 ч. до 9:20 ч. Популярната влогърка и политически инфлуенсър се причисли към компанията на двамата водещи Христина Христова и Симеон Иванов, които всеки работен ден споделят първи на феновете значимото от деня и разясняват с политици, специалисти и анализатори всички настоящи тематики от България и света. Цвети Стратиева - Флора води в понеделник, сряда и петък в минутите след 9:00, които към този момент са непокътнати за младите фенове на публичната телевизия и значимите тематики, които ги вълнуват през днешния ден.

 Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Станахте част от екипа на утринния блок " Денят стартира " по Българска национална телевизия 1 няколко месеца след . Давайки опция за изява на прохождащи публицисти, публичната телевизия демонстрира, че в реалност проправя път на младите - едно факсимиле, което постоянно гравитира из медиите, само че на процедура рядко се осъществя. Как приемате тази отговорност?

Флора: Да, има го наложено това факсимиле в обществото ни, че " би трябвало да се дава път на младите " и евентуално, в случай че отидете и попитате хората какви лица желаят да гледат, най-малко две трети ще ви отговорят, че им е писнало от " остарели муцуни ". Не по този начин стоят нещата в действителността, обаче. Има една част от обществото, която " на доктрина " желае да дава път на младите, само че на процедура подлага на критика всеки опит на прохождащ в дадена специалност младеж.

В днешно време, с цел да се развиваш още до момента в който попадаш в дефиницията на " млад ", се постанова някой да повярва в теб и да ти даде заем на доверие. Затова съм извънредно признателна за опцията на шефа на " Новини и настоящи излъчвания " в Българска национална телевизия Мариела Драголова. Аз съм от хората, които малко мъчно показват благодарността си с думи, само че мога да успокоя всички сътрудници в Българска национална телевизия, с които работя, че ще бъдат високо оценени, когато излезе видеото в канала ми, в което ще покажа целия развой на работа в малкия екран. Смятам, че в Българската национална телевизия има действително предпочитание за повече млади лица на екран и се веселя, че и аз мога да бъда едно от тези лица.

Новините и публицистиката несъмнено са измежду емблемите на Българската национална телевизия. Имате ли обичани излъчвания и лица, които са ви въодушевили да изберете публицистиката за свое предопределение?

Флора: Разбира се, дори неотдавна имах опцията да обсъдя това точно с едно от тези лица - Добрина Чешмеджиева. Предаването " Референдум " имаше основна роля в разпалването на интереса ми към политиката и публицистиката. През 2020 година за малко бях на стаж в Българска национална телевизия и тогава доста държах да съм в дирекция " Новини и настоящи излъчвания ". Първоначално май ме бяха поставили при спорта, само че след 2-3 диалога с останалите стажанти и още няколко разменени имейла с уредниците на стажа бързо съумях да се преместя.

Много държах да се срещна с Добрина Чешмеджиева и нямаше по какъв начин да пропусна опцията. Тя и Аделина Радева са едни от обичаните ми хора на екран. Много се веселя, че всички в Българската национална телевизия ме приветстват извънредно топло.

Освен за развлечение и връзка, обществените мрежи се трансфораха и в източник на вести, само че когато приказваме за достоверна и тествана информация, Българска национална телевизия получава най-голямо публично доверие. Какви препоръки бихте дали на потребителите в интернет, с цел да не стават жертва на подправени вести?

Флора: Най-важното, съгласно мен, е да знаят какво и кой стои зад дадена информация - какви източници, какви публицисти, какъв уебсайт, какви спонсори, какви притежатели. Първоначално звучи мъчно човек да търси информация за всичко това, само че в България е въпрос на няколко клика. Важно е да имаме тези данни, изключително в случай че четем разбори и журналистически коментарни публикации, защото те намерено пазят избрана позиция, въпросът е да знаем за какво. Най-достоверният метод човек да се осведоми, може би, е като влезе в някоя осведомителна организация и прочете няколко реда информация за вест, които се лимитират до дата, време и място на събитието. Само че хората не желаят да четат това, желаят да прочетат своето мнение, показано през призмата на някой публицист, това е казусът на актуалната публицистика. Една публикация, написана по прекрасен метод, с добра лексика и терминология, която сякаш наподобява независимо, без значение какъв брой внушения прави и с какъв брой непотвърдена информация борави. В това няма неприятно, несъмнено, явно това " продава ". Ако избираме да консумираме такава информация обаче, най-малко е хубаво да имаме поради ползите, които стоят зад нея.

Вие сте от поколението, за което постоянно се споделя, че не се вълнува от политика и по-рядко гледа телевизия. С оглед на хилядите ви почитатели в обществените мрежи и ежедневната връзка с тях - до каква степен е правилно това изказване в действителност?

Флора: Не бих споделила, че младите не се интересуват от политика, по-скоро не се интересуват от линейния стандартен метод на поднасяне на политиката от обичайните медии. В обществените мрежи има толкоз доста " мемета " и занимателни колажи с политически персони, популяризирани главно от младежи. Въпросът е, че политиката е малко по-сериозна тематика и е хубаво този интерес на младежите, под една или друга форма, да бъде изчерпателен и да не се лимитира единствено до комедийния аспект.

В навечерието на изборите сме . Ако би трябвало да убедите с няколко фрази един преди малко навършил пълноправие младеж да отиде на гласоподава на 2 октомври, какво бихте му споделили?

Флора: Малко ми е мъчно да изобретявам нови причини през няколко месеца, в случай че ме разбирате. По-лесно се убеждаваха хората април-юли предходната година. Гласуването е право, за което генерации наред са се борили. Нито лишава кой знае какъв брой време, нито пък е толкоз мъчно да се припознаеш във все някоя от множеството партии, които имаме към днешна дата - в случай че си направиш изследване, несъмнено. Може би това бих споделила.

Как се развива наличието в каналите в и в обществените мрежи паралелно с телевизионните ви изяви в " Денят стартира " ?

Флора: Държа да запазя моята обичайната връзка с аудиторията. Сутрешният блок " Денят стартира " дава опция за едно още по-динамично и забавно наличие в YouTube канала ми. Вярвам, че на хората ще им е любопитно да видят какво е да работиш в телевизия - и то не коя да е, да се срещнат с сътрудниците публицисти, както и още доста други неща. Така че - очаквайте!

В последните години по-често хората от малкия екран вършат преход към обществените мрежи. При вас се случва противоположното. На какво се дължи това и не е ли работата в телевизия по-ограничаваща?

Флора: Най-вълнуващото за мен е, че чувствам " това възприятие " - възприятието на възторг и адреналин. Колкото и да обичам YouTube (все още виждам на него като приоритет номер 1, въпреки и да не личи), през последните няколко години там към този момент го няма това възприятие. Всеки път, когато следва да качвам видео, усещам голяма тежест, че има някакъв стандарт, който би трябвало да покрия. Трябва да е по-добро от предното, а когато предните са били " Един ден с... " Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Кирил Петков и половината политическа класа, тази задача става много комплицирана. Има някаква известност, която би трябвало да защитя. И в случай че не го направя, аудиторията ще реагира на момента.

 Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

В този смисъл, когато някой ме попита не е ли по-ограничаващо да отиваш от обществена мрежа в телевизия... не е наложително. Първо, въпреки и да има прилики, това са извънредно разнообразни плоскости. В малкия екран може да има повече ограничавания чисто механически, само че в случай че си мислите, че след 4 години в YouTube аз имам някаква цялостна независимост на деяние... парадокс. Ако не отделя най-малко 80 часа за видео и не го направя с съвършена обработка, то даже не е годно да бъде премислено за качване. След това идва другият миг - отделил си 80 часа за обработка, хубаво. Качваш го. Аудиторията не харесва концепцията. Коментарите излизат незабавно като известия на телефона ти: " Обичайно одобрявам видеата ти, но това беше жалко ". Тоест ти си една по-лоша версия на себе си.

В Българската национална телевизия нещата, които върша, са разнообразни от тези в YouTube. Не споделям, че няма упования - в противен случай. Но това, че си млад и прохождащ публицист те зарежда с една още по-мощна мотивация да се подобряваш всеки ден.

Наскоро пътувахте до Европейския парламент в Страсбург. По какъв мотив?

Флора: На 14 септември се организира годишният спор за положението на Европейския съюз и тази година от Европейския парламент взеха решение да поканят 10 политически инфлуенсъри от разнообразни европейски страни. За мен е същинска чест, че и аз бях измежду определените.

Няма да проявявам скромност ненужно, съгласно мен това е огромно достижение, което несъмнено се дължи на упоменатите нагоре 80 часа обработка на видео с най-различни политически фрагменти, както и на поредицата ми " Един ден с всяка партия ". Това са неща, които върших с голямо наслаждение във времена, в които никой в YouTube не се интересуваше от политика, още повече младежите.

Успях да се срещна с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и с президента на Европейския парламент Роберта Мецола. Да обсъждаш с тези хора значимостта на обществените мрежи, до момента в който у нас към момента има хора, които ти изясняват по какъв начин би трябвало да си намериш " същинска работа " е... зареждащо. И прелестно.

Учили сте в чужбина, какво ви накара да се върнете в България?

Флора: На първо място държа да кажа, че извънредно доста ми липсваше България. В общи линии реших, че това, което желая да върша някой ден, би могло да се случва безпроблемно и от България. Не ми беше нужно да пребивавам в Англия или където и да било другаде, с цел да развъртвам YouTube канал, да върша политически видеа, да изучавам публицистика и да я упражнявам надлежно.

И мисля, че добре си реших нещата на 19. Тогава нямах доста клиенти, не бях позната на никое място отвън YouTube. Не можех и да си показва, че единствено няколко години по-късно ще имам лична графа в утринния блок на Българската националната телевизия, ще съм интервюирала най-известните политици в страната и ще съм поканена в Европейския парламент в качеството си на влогър. Не мисля, че някои от изброените, да не приказваме пък за всичките, щяха да са вероятни, в случай че бях останала в Англия.

Като политически инфлуенсър несъмнено влияете на младата публика да образува мнението си по настоящите проблеми и тематики на съвремието ни. Къде слагате границата сред изразяването на гражданска позиция и политическата пропаганда, която стартира да става все по-видима и в цифровите среди?

Флора: През годините неколкократно съм била подложена на критика, че не показвам задоволително остро политическите си позиции. Сега, бидейки на 22, желая да се върна обратно във времето и да благодаря на 18-19-годишната Флора, която взе решението да стои колкото се може по-далеч от събитията в първите си години в публичното пространство. Не за друго - политическите ми възгледи на 22 са много по-различни от тези, когато бях на 19, да не приказваме пък когато бях на 17, на 15. Най-умното нещо, което направих, е да преценява обстановката. Знаех пределно ясно, че в случай че желая хората да ме възприемат съществено, би трябвало да съм уравновесена, обрана и да приказвам единствено когато съм уверена в това, което споделям.

Аз не съм последовател на концепцията, че ВСЕКИ, който прави видеа в TikTok и в YouTube, би трябвало наложително да има позиция за световното стопляне, войната в Украйна, изборите в Италия или дълговата рецесия в еврозоната. В моя случай, защото бях един от дребното влогъри, които намесиха политиката в YouTube обаче, нямаше по какъв начин да избегна изцяло въпросите за политическата конюнктура. И последователно през 2021 година когато почувствах, че към този момент съм подготвена за отговорността да приказвам за политика пред аудиторията си, с две години по-зряла в сравнение с 19, започнах да гостувам на разнообразни места в ново " амплоа " - на така наречен " политически инфлуенсър ".

Нека не се лъжем, евентуално разсъжденията ми отново не са били най-компетентните, евентуално след две години или даже в този момент, няма да съм съгласна с някои от тях. Това е рискът да си младеж и да се занимаваш с политика, дори и в профил.

Това, с което се гордея обаче, е, че макар многото оферти от съвсем всяка партия, която сега е в полезрението, в никакъв случай не съм била член на партия, нито пък съм взела 1 лев от партийна централа. И с цел да отговоря на въпроса ви - ето тук е границата. Гражданската позиция не е проблем сама по себе си, само че когато е достоверна и не е подбудена от нечий интерес или финансов тласък. Политиците схванаха значимостта на онлайн пространството и безспорно офанзивите, на които са подложени публицистите, занапред ще се придвижват и на наша почва. Ще има компромати, подправени вести, неизбежно е.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР