Интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на

...
Интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на
Коментари Харесай

Руски хакери атакуваха сайта на Президенството

Интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS офанзива, обвързвана със закъснение или краткотрайно ограничаване на достъпа до уеб страницата, съобщиха от пресцентъра на „ Дондуков “ 2. Уточнява се, че са подхванати ограничения за понижаване на въздействието на офанзивата.

В нито един миг не е имало посягане върху наличието на уеб страницата, а единствено затрудняване на достъпа до него ”, допълват от прессекретариата на президента.

По-късно стана ясно, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала по отношение на публикуваната информация за хакерска офанзива против български уеб сайтове. Атаки от вида DDoS блокират достъпа до избрани сървъри посредством изпращането на изключително доста поръчки посредством компютърни стратегии.

Прокурор в СГП неотложно е разпоредил осъществяването на инспекция по наличната информация. Тя е предоставена на ДАНС и ГДБОП.

По-рано денем се появи информация, съветската хакерска група KillNet е поела отговорност за блокирането на достъпа до уеб страниците на редица държавни институции. Групата е съобщила за офанзивата против българското президентство на формалния си канал в Telegram.

KillNet са хакери, които се дефинират като прокремълски патриоти. Те насочват офанзивите си против европейските държавни управления и инфраструктура. Една от най-шумните офанзиви на групата беше през май против състезанието за ария на Евровизия, на който Русия не беше позволена. Атаките на KillNet не са свързани със съществени провали по уеб страниците. Целта им е да притеглят вниманието и да популяризират дезинформация. Специалистите по киберсигурност разказват групата по-скоро като стеснение, в сравнение с като опасност, написа Politico.

Коментар по тематиката в Twitter направи и основният прокурор Иван Гешев.

Държавните институции са подложени на офанзива евентуално от съветски хакерска групи. Прокуратурата, дружно със службите за сигурност, ще защитят българския народен интерес и този на европейските ни сътрудници от зловредно въздействие ”, изясни той.

От самото начало на деня незабавните екипи на Министерство на електронното ръководство, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Информационно обслужване, както IT екипите на държавните администрации работят по предотвратяването и предварителната защита против хакерски атаки с разнообразни мощ и интензитет, оповестиха от Министерство на електронното ръководство.

Към този миг всички институционални уеб сайтове работят обикновено, като има подготвеност да се реагира при нови обстановки ”, прецизират от ведомството.

От МЕУ изясняват, че сходни хакерски атаки се случват на ежедневна база и те не са казус. А екипите по киберсигурност работят в непрекъснат режим 24/7 и съумяват да обезвреждат всеки сигнал или опит за офанзива.

Министерството припомня, че в самото начало на ръководството на служебния кабинет предпочитано е стартирал планът за надграждане на потенциала на предпазената интернет среда на държавната администрация.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР