Интернет спътниците в Китай вече се произвеждат серийно от Галактик

...
Интернет спътниците в Китай вече се произвеждат серийно от Галактик
Коментари Харесай

УСПЕХ: Китайска ракета Лонг Марч 2C изведе в космоса изпитателни спътници за бъдеща интернет мегагрупировка!

Интернет спътниците в Китай към този момент се създават серийно от Галактик Спейс, оповестява CGTN. Всеки един от тях тежи 190 кг и ще взе участие в тестването на нова мрежа, наречена Мини-паяк.

“Днешното изстрелване потвърди, че Китай има способността да основава сателитни групировки в огромен мащаб, което включва опцията за всеобщото им произвеждане евтино и ръководство на мрежата ”, заяви притежателят на компанията Галактик Спейс незабавно след полета на 5-ти март.

В рамките на идващите три години би трябвало да бъдат изстреляни 144 спътника.

Това бе петият орбитален полет на Китай през 2022-ра година, като страната планува до края на декември да реализира над 50 задачи. Сред тях е планувано завършването на орбиталната станция и две пилотирани изстрелвания. 

Струва си да следим тези планове, изключително на фона на настоящата геополитическа конюнктура. Днес Илон Мъск със своите над 2 000 спътника “Старлинк ” е по-силен от всеки път и едва ли някой ще го задмине в близко бъдеще. Но отчитайки обстоятелството, че най-сериозният му съперник бе английската компания УанУеб, която изстрелваше своите спътници с съветски ракети, отчитайки рухването на това партньорство заради съветската експанзия в Украйна и прекратяването на полетите, предстоят забавни месеци на разбъркване измежду галактическия пазар. Щатите ще продължат своя напредък около Мъск, само че огромните губещи са страните от Европа, защото без партньорството на Русия те ще би трябвало да се преборят за независима галактическа стратегия, включваща лични ракети и лични спътници със лични съставни елементи. А огромните печеливши евентуално ще се окажат китайците, които, както се вижда от тази вест, имат освен галактически носители и спътници, само че вътрешният им комерсиален бранш става все по-мощен. 

Едно е несъмнено – ситуацията е извънредно динамична и до края на 2022-ра година ще се случат доста забавни неща. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР