Интернет може да бъде ценен източник на информация, но в

...
Интернет може да бъде ценен източник на информация, но в
Коментари Харесай

ООН с препоръки за защита на децата в онлайн среда

Интернет може да бъде скъп източник на информация, само че в това време може да крие рискове, като изключително застрашени са децата . Това подсетиха от Международния съюз по далекосъобщения (МСД) по време на представянето на „ Ръководство за отбрана на детето в онлайн среда ” в Женева.

Препоръките са предопределени за необятна публика.

Днес всеки трети консуматор на интернет в света е на възраст под 18 години. Наред с всичко останало, в интернет децата могат да бъдат подложени на „ разнообразни типове влияние, породени от наличие, контакти и нанасящо щета държание в онлайн среда ” . Този проблем стана изключително настоящ по време на пандемията от ковид, когато децата са в мрежата доста по-често, в сравнение с нормално.

Генералният секретар на МСД Хулин Джао съобщи, че рекомендациите имат за цел „ да запазят благополучието, неприкосновеността и сигурността на нашите деца ”. Специалният представител на генералния секретар на Организация на обединените нации по въпросите на насилието над деца Наджат Маалла Мджид напомни, че „ моделите на държание на нарушителите в мрежата се трансформират непрестанно, което стана видно по време на епидемията от COVID-19 ”. Изключително значимо е системата за отбрана на децата да се развива най-малко толкоз, а дори и по-бързо.

За младите консуматори на интернет в напътствията е създадена блок информация на наличен език и с блестящо оформление .

За децата до 9-годишна възраст това е алманах с разкази по какъв начин да обезпечат своята сигурност в онлайн среда. За възрастовата група сред 9 и 11 години МСД предлага учебник на тази тематика, а за подрастващите сред 12 и 18 години има налична информация на уеб страницата на организацията.

Отделен раздел с рекомендации е предопределен за родители и педагози.

Подчертава се нуждата от намерено другарство и диалог с децата. Родителите би трябвало да бъдат „ в час ” във връзка с онлайн и мобилните услуги, които децата им употребяват.

Препоръчва се да бъде следено потреблението на кредитни карти и други разплащателни средства. Разработен е и раздел за представителите на информационните структури и държавните органи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР