Интернет гигантите Гугъл и Фейсбук обединиха сили по проект, подет

...
Интернет гигантите Гугъл и Фейсбук обединиха сили по проект, подет
Коментари Харесай

Google и Facebook се присъединиха към проект за идентифициране на надеждните източници на информация

Интернет колосите Google и Facebook сплотиха сили по план, подет от медии по света за идентифициране на достоверните и надеждни източници на информация, съобщи Франс прес.

Инициативата е наречена "Проект Доверие " (Trust Project) и е предопределена да се бори с дезинформацията по интернет. Към нея към този момент се причислиха Майкрософт и Тиутър. Около 75 медийни организации също вземат участие в нея.

"В един цифрово и обществено обвързван свят като днешния е повече от по всяко време било е мъчно да се откри кое е същинска информация, кое е реклама и кое е дезинформация ", споделя Сали Лерман от университета Санта Клара в Съединени американски щати, която е една от ръководителките на "Проект Доверие ".

Проектът планува слагането нагледно казано на етикет за благонадежден информативен източник върху информациите, които дават отговор на критериите за етичност и бистрота. Всяка интернет платформа ще изготви по този начин наречените знаци за доверие, с цел да помогне на читателите да оценят дали една информация идва от благонадежден източник, в който те могат да имат доверие, показва Лерман.

Участниците в плана са съгласни, че фундаментални детайли за идентифициране на надеждните източници на информация, са прозрачността във финансирането и представянето на задачата на медийния орган, даването на информации за публицистите, отговарящи за отразяване на обещано събитие, уточняване дали става дума за публицистична публикация или за публикация, изнасяща обстоятелства, разяснение по какъв начин е бил осъществен даден репортаж.

Интернет колосите, по-специално мрежите Facebook и Туитър, са обект на рецензии от известно време. Те са упреквани, че са послужили за пропагандна платформа от Русия по време на предизборната акция в Съединени американски щати, довела до успеха на Доналд Тръмп на президентските избори предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР