Интернет гигантът Google си купува част от смартфон бизнеса, след

...
Интернет гигантът Google си купува част от смартфон бизнеса, след
Коментари Харесай

Google стяга хватката си около хардуера за Android чрез сделка с HTC

Интернет колосът Гугъл си купува част от смарт телефон бизнеса, откакто преди четири години продаде Motorola Mobility на Lenovo.

Това е знак, че компанията цели по-тясна интеграция сред операционната система Android и профилирания хардуер за смарт телефони. Сделката може да е добра вест както за разработчиците, по този начин и за крайните консуматори: посредством видео функционалностите и изкуствения разсъдък в новия iPhone X съперникът Apple ясно сподели какъв брой може да се реализира посредством по-плътна интеграция при създаването на хардуер и програмен продукт.

Прочетете още: Гугъл обмисля да купи смарт телефон бизнеса на HTC

Редно е да се подчертае, че Гугъл в никакъв случай не е напускала напълно хардуерния бизнес. След продажбата на мобилното отделение на Motorola компанията продължи да предлага смарт телефони и таблети под личната си марка. Те обаче бяха разработвани от други производители, като LG и HTC.

Сега Гугъл ще усили контрола си върху този развой – колосът заплаща 1,1 милиарда $ на HTC за екипа, изравен зад устройствата Pixel. Също по този начин колосът ще получи и неексклузивни права за прилагане на лицензи на производителя.

По данни на Reuters чиновниците, които ще бъдат наранени от договорката са към 2000. Тя няма да даде на Гугъл благоприятни условия за произвеждане на устройства, като този развой ще бъде поверяван на сътрудници.

Също по този начин договорката няма да извади от бизнеса и самата HTC, която към момента разполага с екип, работещ върху наследника на нейния сегашен флагман, смарт телефона U11, и ще продължи да предлага своята система за виртуална действителност Vive.

HTC от много време е покровител плана Android на Гугъл. Това бе първият производител, който предложи артикул с тази операционна система – смарт телефона HTC Dream. По-късно на компанията бе поверено основаването на Nexus One, както и на таблета Nexus 9.

Гугъл разгласи устройствата Pixel и Pixel XL при започване на октомври 2016 година, дружно със своя помощник Гугъл Home, устройството за видео стрийминг Chromecast Ultra и шлема за виртуална действителност Daydream.

За разлика от инвестицията в Motorola, която продължи три години, в този момент Гугъл влага в хардуер с взор за 10 или даже 20 година напред бъдещето. Това споделя в блог пост Рик Остерлоу, някогашен президент на Motorola, който в този момент е старши вицепрезидент в Гугъл, отговарящ за създаването на хардуер.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР