Internazonali BNL d’Italia, финалНовак Джокович – Стефанос Циципас 6-0, 7-6(5)Новак

...
Internazonali BNL d’Italia, финалНовак Джокович – Стефанос Циципас 6-0, 7-6(5)Новак
Коментари Харесай

Сет на 0 и обрат във втория: Джокович е шампион в Рим за шести път


Internazonali BNL d’Italia, край
Новак Джокович – Стефанос Циципас 6-0, 7-6(5)

Новак Джокович е първенец на Мастърс шампионата в Рим за шести път в кариерата си. Световният №1 завоюва сет на 0 и реализира поврат във втория, с цел да стигне до трофея във Вечния град без да загуби нито един сет по пътя си.

След фантастичното начало на мача сърбинът съумя да овладее напредъка на противника си във втората част и по този метод се трансформира в най-възрастния първенец в шампионата единствено ден, откакто доближи и до победа №1000 в кариерата си.

След сложното начало на сезона това е първи трофей за Новак през 2022-а, а демонстрираното несъмнено го прави топ любимец за триумф и на Ролан Гарос, който започва след седмица. За него това е общо 38-и трофей на равнище Мастърс 1000 и 87-и в АТР тура.

Джокович бе спечелил последните пет мача сред двамата, в това число и финала на Ролан Гарос през 2021-а, когато реализира поврат от 0-2 сета. Едва ли обаче е имало доста хора, които са очаквали първият сет на мача за купата в Рим да приключи при резултат 6-0 за международния №1.

Мачът в действителност стартира по желан метод за Новак. В хода на целия първи сет, траял тъкмо 30 минути, той пропусна да пласира единствено два от първите си сервиси, до момента в който Циципас бе с 50% на вкаран първи сервис. Това бе единствено един от съставените елементи, които доведоха до звучния удар по упоритостите на гърка. Комбинациите сервис плюс форхенд за Циципас въобще не се получаваха, той приключи сета с 36% извоювани точки на първо и 27% на второ подаване и осъществя едвам 2 уинъра.

На собствен ред Джокович получаваше опция от самото начало да господства с форхенда си и постигнатите три пробива бяха изцяло закономерни.

Циципас не бе губил сет на 0 от мача си с Надал на Australian Open 2019 и можеше да се чака втората част да бъде доста по-добра от негова позиция. Това, което Стефанос съумя да промени мигновено, бе нарасналият % на вкаран първи сервис, както и доста по-успешното ориентиране на ударите му към бекхенда на Джокович.

Промяната не можеше да бъде по-очевидна. Гъркът взе подаването си за старт на частта, с което спря серията на противника, а малко по-късно реализира пробив за 3-1, който затвърди за 4-1. Циципас даже имаше опция да пробие за повторно, само че както се случва постоянно Джокович оцеля и дочака своя миг.

Стефанос сервираше за сета при 5-3, само че позволи бързо връщане на пробива. Последваха няколко бързи гейма за сервиращия и по този начин се стигна до тайбрек. В него Циципас съумя да върне минипробива пасив при 5-5, само че въпреки всичко със сервиса си Джокович доближи до първия мачбол, а при него гъркът не устоя и прати топката си в навън.

Победителят приключи мача с 24 уинъра по отношение на единствено 12 непредизвикани неточности, до момента в който изгубилият бе на противоположния полюс – 8 печеливши удара и 20 неточности.

„ Изненадах себе си. Имах явен игрови проект и знаех какво да чакам, знаех какво би трябвало да направя, изиграх съвършен първи сет. След това бе по-равностойно. На това равнище 1-2 точки могат да извърнат мача и той бе назад в дуела при 4-1 “, разяснява Джокович след триумфа.

„ Мачът умерено можеше да отиде в трети сет, само че съумях да намеря верните удари в верния миг и да се върна в мача. В тайбрека може би бях малко по-добър, само че беше равностойно, равносилен тайбрек и за двама ни. “

Във финала на двойки хърватите Никола Мектич и Мате Павич победиха трагично дуета Диего Шварцман/Джон Иснър след 6-2, 6-7(6), 12-10 като в шампионския тайбрек избавиха и мачбол.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР