International Biomedical Congress of Sofia е единственият от типа си

...
International Biomedical Congress of Sofia е единственият от типа си
Коментари Харесай

Конгрес в София отваря пътя към медицината за над 200 ученици от цяла България

International Biomedical Congress of Sofia е единственият от вида си биомедицински конгрес в България. На събитието, което ще се организира в София Тек Парк сред 15 и 17 ноември т.г., се чакат над 800 участници, измежду които някои от най-хубавите в региона си експерти от България и чужбина, медици, биолози, студенти и даже възпитаници, които да се допрян за първи път до света на медицината. За да ни опишат повече, се срещаме с Димо Димов, Здравка Стоянова и Мартин Поломски, студенти по медицина и част от уредниците на конгреса.

" Целта на събитието е да докара оптимален брой хора от България и други страни, които да имат достъп до разнообразни работилници, да се срещнат с разнообразни лектори - български и задгранични, съумели в техните области, с цел да придобият нови познания и умения ", споделя Димо Димов.

В рамките на три дни през ноември участниците ще могат да слушат лекции в четири съществени клъстъра - ортопедия, педиатрия, кардиология и офтамология. За студентите по фармация и дентална медицина също има особено място на събитието.

Участниците ще имат неповторимата опция да чуят лекциите на български и задгранични експерти, измежду които на предишни конгреси виждаме имена като проф. доктор Стоян Миланов, завеждащ реанимацията в УМБАЛСМ " Н.И. Пирогов ", доктор Петя Чавеева, експерт по акушеро-гинекология, както и експерта по неврология доктор Джордж Киров.

Освен лекции, на конгреса ще има и опция за на практика занятия - присъстващите ще имат достъп до десетки работилници, в това число кардио-пулмонарна здравна помощ, хирургични възли, ехокардиография, ЕКГ, анамнези, офтамология, изгарания и доста други, споделя Димов. " Гордеем се с богатия си набор от работилници - място, където студентите могат да упражнят своите на практика умения, защото по принцип нямаме огромен достъп до на практика занятия ", показва още той.
 Димо Димов
Източник:

Димо Димов

Първи допир на учениците до света на медицината

Важна част в конгреса, провеждащ се за четвърти път, е присъединяване на възпитаници. " Програмата Junior Precourse е част от интернационалния биомедицински конгрес и е иновация, тъй като това е единственото по рода си събитие, което разрешава на възпитаници да бъдат част от конгреса и да се допрян до медицината като просвета - освен като доктрина, само че и на процедура ", споделя Здравка Стоянова, която управлява организацията в тази си част.

За трети път към 200 възпитаници от 15 града в България ще могат да се срещнат лице в лице с лекари и бъдещи сътрудници, показва още тя. За тях има особено направена стратегия, която включва лекции по отношение на болести, които имат обществено значение, както и работилници с практическа устременост. " Имаме направена и универсиада, която съставлява спортната част, в която изпитваме техните знания по биология и химия ", показва Стоянова.

Учeницитe ca избpaни нa бaзaтa пocтигнaти peзyлтaти нa oлимпиaди пo биoлoгия и xимия. " Cтaвa въпpoc зa изявeни yчeници, ĸoитo пoлaгaт ycилия и вpeмe, зa дa ce paзвият. Зaтoвa и тяxнoтo yчacтиe в ĸoнгpeca e бeзплaтнo ", ĸaзвa тя. Учacтиeтo нa yчeницитe e блaгoдapeниe нa Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa, ĸoитo eдинcтвeни от бизнеса в България oтĸлиĸвaт нa мoлбaтa за поддръжка oщe пpeди тpи гoдини, ĸoгaтo ce зapaждa идeятa.

Πoдĸpeпaтa нa Fibank зa мeдицитe y нac нe cвъpшвa c тoвa. Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa пpeдлaгa инвecтициoнен ĸpeдит cъc cпeциaлни облекчени ycлoвия зa лeĸapи и cтoмaтoлoзи. Продуктът на ПИБ пoĸpивa зaĸyпyвaнe, peмoнт и oбopyдвaнe нa мeдицинcĸи ĸaбинeт, ĸaтo разрешава и oвъpдpaфт cмeтĸи c виcoĸ предел зa пoĸpивaнe нa тeĸyщите paзxoди.

Именно с помощта на спонсорската стратегия учениците с изявен интерес към медицината имат опция да се допрян до първи път до света на медицината и на практика да научат нови умения в границите на работилниците, като гледане на препарати под микроскоп, хирургически шевове, медицински интервенции, като свързване на системи и други. " Това са неща, които няма къде другаде да видят, с изключение на на конгреса. Именно по тази причина тази част от конгреса е толкоз чаровна и дава опция, която учениците нямат. А те са на такава възраст, на която би трябвало да решат дали да поемат по пътя на медицината ", показва Стоянова.
 Здравка Стоянова
Източник:

Здравка Стоянова

И по думите ѝ, концепцията реализира своята цел: " Виждаме, че си потеглят от конгреса въодушевени. Именно това е нашата цел - да ги вдъхновим и мотивираме и най-важното - да видят, че в България се вършат такива новаторски неща и за тях, а освен за студентите ".

Първата лекция по медицина Мартин Поломски получава точно на конгреса. " Научих се да върша и първия си хирургичен възел - виенски възел, няма да го не помни и до през днешния ден, беше доста скъпо прекарване ", споделя той.
 Мартин Поломски
Източник:

Мартин Поломски

По думите му, конгресът е разрешил да затвърди фантазията си за кариера в медицината. Нещо повече, събитието е " доста скъпо и от обществена позиция ", споделя той. " Срещнах прелестни хора, които през днешния ден към този момент са мои състуденти, направих прелестни запознанства и другарства ". Според Поломски, най-ценното на конгреса е, че учениците ще могат да се срещнат с експерти, които интензивно работят с най-съвременните способи за диагностика, както и да вземат участие в работилници, където да получат значими умения.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР