Интересни подробности около гибелта на Юрий Гагарин разказва кoсмонавтът Алексей

...
Интересни подробности около гибелта на Юрий Гагарин разказва кoсмонавтът Алексей
Коментари Харесай

Какво крият властите за смъртта на Гагарин?

Интересни детайлности към гибелта на Юрий Гагарин споделя кoсмонавтът Алексей Леонов.

На 27 март 1968 година, в деня на гибелта на Гагарин, Леонов се намирал на летището в Киржач, Владимировска област, откъдето първият в света космонавт изхвърчал със аероплан МиГ-15УТИ.

След известно време на летището се чул гърмеж.

„ Ние стояхме до командно-диспечерския пункт и чухме двоен гърмеж и свръхзвук. Интервалът сред гърмежа и свръхзвука беше секунда и половина-две “, споделя космонавтът.

Леонов и присъстващите там други водачи незабавно решили, че източникът на свръхзвука е един обект, а на гърмежа – различен.

В формалното умозаключение като причина за злополуката на МиГ-15 се показва доближаване и внезапно отклонение от различен аероплан, само че Леонов счита за същинска причина въпросният незнаен аероплан.

„ Еднозначна причина за гибелта е станал водачът, който се е спуснал под 400 метра под облак, форсирал е мотора и не е видял Гагарин. Това е бил аероплан Су-15, той е минал на разстояние 10-15 метра със скоростта на звука, а турбуленцията е преобърнала самолета на Гагарин “, споделя космонавтът.

Леонов загатнал и писмо, написано от участниците в следствието.

В него имало зов да не се обявяват събитията към нещастието, с цел да не се подлага на репресии водачът на Су-15, зависещ на Андрей Туполев. Леонов декларирал също по този начин, че разполага с писмото, потвърждаващо виновността на водача на Су-15.

Официалните заключения на комисията, проверяваща това произшествие, били такива: екипажът (Гагарин и водачът инструктор Владимир Серьогин), заради трансформирала се въздушна конюнктура (подробностите не се уточняват) е направил внезапна маневра и попаднал в щопор. Независимо от опитите на водачите да върнат машината в водоравен полет, самолетът се сблъскал със земята и екипажът умрял.

Липсата на съответна публична версия и справедливи доказателства са породили голям брой догатки и неофициални версии за гибелта на водачите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР